Klasszikus

Doktor Cselló 85

2009.07.05. 00:00
Ajánlom
Az Egyesült Államokban élő Starker János gordonkaművész július 5-én ünnepelte 85. születésnapját. A világhírű csellista, a bloomingtoni Indiana University nagyhírű gordonka tanszakának vezetője még ma is aktív és a zenének él. Ahogy ő mondja: "full time professzor".

- A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem áprilisban tiszteletbeli professzorává fogadta. Emlékszik arra a pillanatra, amikor először meghúzta a vonót a Zeneakadémia nagytermének pódiumán?

- Hogyne! Azt soha nem lehet elfelejteni! 11 éves voltam, és Boccherini csellóversenyének első tételét játszottam. A zongoránál Rév Lívia ült. Ez 1935-ben volt. Arra is emlékszem, hogyan jöttek sorban a következő zeneakadémiai fellépéseim. Legközelebb, tizenkét évesen a Locatelli-szonátát adtam elő. A legfeltűnőbb bemutatkozásom 1938-ban volt. Magyar Gábor játszotta volna a Dvořák-koncertet az iskolazenekar élén, de valami miatt lemondta a hangversenyt. Én tagja voltam a zenekarnak, és délben csörgött a telefon, be tudnék-e ugrani Magyar helyett délután hatkor. Vállaltam, és a koncert nagy sikert hozott.

 

- Kitől tanult a legtöbbet?

- Azt hiszem, Weiner Leótól. Nem véletlenül van a fotója a zeneszobám falán. Hogy miként láttam-látom őt, azt megfogalmaztam egy könyvben, amelyet a Zeneműkiadó jelentetett meg 1985-ben, Weiner születésének 100. évfordulójára. Ő megtanított minket hallani: hogy meghalljuk a hangsúlyokat, a dallamíveket, a csúcspontokat, a ritmus lüktetését. Megkövetelte a szerzők útmutatásainak tiszteletben tartását, a tiszta hangzást, a kifejezés egyszerűségét, a zenei szerkezet kiegyensúlyozottságát. Muzsikusok százait tanította meg a zenélés lényegére. Néhány óra alatt többet tudtunk meg a zenéről, mint addigi egész életünkben.

 

- Mikor járt utoljára Magyarországon?

- Évekkel ezelőtt, talán akkor, amikor Sebők György zongoraművész barátom, kedves egykori kamarapartnerem tiszteletére adtam egy koncertet Szegeden, meg egyszer Láng György barátommal, a Gundel étterem tulajdonosával találkoztam. Ma már nagyon ritkán vállalkozom utazásra.

 

- Csellistanemzedékek nőttek fel a kezei alatt. Hogyan látja a tanítványai pályáját? Boldogok?

- Sokat változott a világ. Amikor 51 évvel ezelőtt elkezdtem tanítani Bloomingtonban, hét tanítvánnyal indultam, de három növendékemet egy szemeszter múltán kirúgtam. Lebeszéltem őket a csellózásról. Ma jóval magasabb a színvonal. A mai 18 évesek gyakran jobban csellóznak, mint annak idején a végzős gordonkások. Örömmel és csodálattal nézem őket.

 

- Mi lehet a színvonal emelkedésének oka?

- Az alap- és a középfokú hangszeroktatás rendkívüli módon megerősödött. Nemrég zajlott a Fournier-verseny Londonban. Zsűritagok mesélték, hogy fantasztikus gordonkásokkal találkoztak, alig tudtak dönteni. Ma már a zenekarokban is általában jóval képzettebb muzsikusok ülnek, mint régen. A komolyzene világában éppen az az egyik legsúlyosabb probléma, hogy miközben az előadó-művészet átlagos színvonala meredeken emelkedett, a közönség nem tudja kellő figyelemmel követni ezt a folyamatot.

 

- Még mindig tanít?

- Természetesen! Naponta két-három órát legalább. „Full time"professzor vagyok az Indiana Universityn. Általában 10-11 növendékem van, de más tanárok diákjait is szívesen meghallgatom. Az óráimon pedig az a szokás, hogy amíg van üres szék, bárki leülhet rá. Van, hogy harmincöt-negyven diák jön el. Gyakran hegedűsök és brácsisták is jönnek hozzám. Nyáron pedig magánórákat adok.

 

- Köztudomású, hogy nagyon szeret írni. Önéletírása az Indiana University Press honlapján is olvasható. Az írás még mindig szórakoztatja?

- Ma már kevesebbet írok, de azért előfordul. Régebben sokat írtam a zenéről, még a helyi újságot is én láttam el zenei tárgyú cikkekkel.

 

- Könyvet írt a vonósjáték módszertanáról is, ezt szerte a világban tankönyvként használják. Mi a lényege az ön pedagógiájának?

- Két szóban meg tudom fogalmazni: az információk átadása. Nem edző vagyok, aki begyakoroltatja a darabokat, és addig nyúzza őket, amíg jól nem szólnak. Én azt próbálom megmutatni a fiatal csellistáknak, hogy egy-egy darabnak milyen előadási lehetőségei vannak. Aztán az ő dolguk, hogy melyiket választják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.
Klasszikus videó

Kísértetiesen gyönyörű Mozart Requiemje, amikor négy thereminen szólal meg

Grégoire Blanc thereminművész különleges átiratokat tesz közzé a legnépszerűbb videomegosztó felületen. Ezúttal Mozart utolsó művéből készített sajátos hangulatú feldolgozást – négy thereminnel és zongorával.