Klasszikus

Dóm tér: fókuszban a fiatalok

2005.02.28. 00:00
Ajánlom
Magyarországi Bayreuth-ban gondolkodnak a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői, ennek jegyében hirdették meg az új vezetők az idei programot. A fesztivált egy tavalyi helyhatósági döntés értelmében függetlenítették a Szegedi Nemzeti Színháztól, azóta az új közhasznú társaság önálló költségvetéssel és menedzsmenttel dolgozik.

Kesselyák Gergely művészeti vezető az idei program meghirdetésekor hangsúlyozta, hogy hosszú távon az elsőszámú szabadtéri zenés színház megteremtésén fáradoznak Bátyai Edina ügyvezetővel. A komplett fesztiválprogramhoz a jövőben nem csak a Dóm téri előadások tartoznak, ettől az évtől kezdve az Újszegedi Szabadtéri Színpad programjáért is ez az iroda felel. 2004-ben kiemelt költségvetéssel működött a fesztivál, hiszen a szegedi árvíz utáni újjáépítés évfordulóját ünnepelték a tiszaparti városban - akkor 662 millió forintból gazdálkodhattak a szervezők. Idén ez az összeg jóval kevesebb, 485 millió forint lesz, ebből 250 millió az önkormányzati támogatás, 170 millió a jegybevétel, 40 millióra számítanak a pályázatokból és 25 millióra a szponzoroktól.

Több változásra számíthatnak idén a nézők: a 4000 fős nézőteret például becsomagolják. Több mint tíz éve használják ugyanis a Szabadtéri Játékokhoz épített, korszerű, szétszerelhető nézőteret. Az idei rendezvénysorozat alkalmából egységes hangulatot teremtenek Szeged főterén: a neves díszlettervező, Csikós Attila vezetésével művészek csomagolják be a nézőtér fémszerkezetét. Új főbejáraton lehet majd belépni a térre, és éttermekkel, kávézókkal berendezett fesztiváludvart is felállítanak majd a közelben. Kesselyák Gergely karmester lapunk kérdésére elmondta, nem véglegesen tűnik el a próza a Dóm térről. Tematikus éveket terveznek és nem zárják ki, hogy a "fősodorban prózai bemutatók is megjelenjenek". A tavaly félbeszakadt Nabucco előadás nézői (akik idén féláron nézhetnék meg a teljes előadást) közül csak pár száz vendégre számít a fesztivál ügyvezetője, Bátyai Edina szerint emiatt nem kellett plussz előadást beiktatni a programba. Botka László szegedi polgármester lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a szabadtéri játékok 2006-os költségvetését már idén áprilisban szeretné elfogadtatni a közgyűléssel, hogy a fesztivál előre tervezhető legyen. A szervezők szerint akkor már a jövő évi programot is meghirdethetik.

Program 2005 nyarán a Dóm téren:

július 1., 2. Boldogasszony vendégség - a XXI. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Gálaestje, rendező: Zsuráfszky Zoltán, sztárvendég: Novák Péter

július 15., 17. Verdi: Nabucco - opera, rendező és vezényel: Kesselyák Gergely, szólisták: Rálik Szilvia és Paolo Gavanelli

július 16. Ajándék koncert - fellép a Szegedi Szimfonikus Zenekar és Marton Éva mesterkurzusának fiatal énekesei

július 29., 30., 31. Franz von Suppé: Boccaccio - operett a léhaságról, rendező: Alföldi Róbert

augusztus 6. Dómdixie Gála, sztárvendég: Szulák Andrea

augusztus 12., 13., 14., 19., 20., 21. Gérard Presgurvic: Rómeó és Júlia, musical, rendező: Kerényi Miklós Gábor, főszereplők: Szinetár Dóra, Dolhai Attila

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.