Klasszikus

Dóm tér: fókuszban a fiatalok

2005.02.28. 00:00
Ajánlom
Magyarországi Bayreuth-ban gondolkodnak a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői, ennek jegyében hirdették meg az új vezetők az idei programot. A fesztivált egy tavalyi helyhatósági döntés értelmében függetlenítették a Szegedi Nemzeti Színháztól, azóta az új közhasznú társaság önálló költségvetéssel és menedzsmenttel dolgozik.

Kesselyák Gergely művészeti vezető az idei program meghirdetésekor hangsúlyozta, hogy hosszú távon az elsőszámú szabadtéri zenés színház megteremtésén fáradoznak Bátyai Edina ügyvezetővel. A komplett fesztiválprogramhoz a jövőben nem csak a Dóm téri előadások tartoznak, ettől az évtől kezdve az Újszegedi Szabadtéri Színpad programjáért is ez az iroda felel. 2004-ben kiemelt költségvetéssel működött a fesztivál, hiszen a szegedi árvíz utáni újjáépítés évfordulóját ünnepelték a tiszaparti városban - akkor 662 millió forintból gazdálkodhattak a szervezők. Idén ez az összeg jóval kevesebb, 485 millió forint lesz, ebből 250 millió az önkormányzati támogatás, 170 millió a jegybevétel, 40 millióra számítanak a pályázatokból és 25 millióra a szponzoroktól.

Több változásra számíthatnak idén a nézők: a 4000 fős nézőteret például becsomagolják. Több mint tíz éve használják ugyanis a Szabadtéri Játékokhoz épített, korszerű, szétszerelhető nézőteret. Az idei rendezvénysorozat alkalmából egységes hangulatot teremtenek Szeged főterén: a neves díszlettervező, Csikós Attila vezetésével művészek csomagolják be a nézőtér fémszerkezetét. Új főbejáraton lehet majd belépni a térre, és éttermekkel, kávézókkal berendezett fesztiváludvart is felállítanak majd a közelben. Kesselyák Gergely karmester lapunk kérdésére elmondta, nem véglegesen tűnik el a próza a Dóm térről. Tematikus éveket terveznek és nem zárják ki, hogy a "fősodorban prózai bemutatók is megjelenjenek". A tavaly félbeszakadt Nabucco előadás nézői (akik idén féláron nézhetnék meg a teljes előadást) közül csak pár száz vendégre számít a fesztivál ügyvezetője, Bátyai Edina szerint emiatt nem kellett plussz előadást beiktatni a programba. Botka László szegedi polgármester lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a szabadtéri játékok 2006-os költségvetését már idén áprilisban szeretné elfogadtatni a közgyűléssel, hogy a fesztivál előre tervezhető legyen. A szervezők szerint akkor már a jövő évi programot is meghirdethetik.

Program 2005 nyarán a Dóm téren:

július 1., 2. Boldogasszony vendégség - a XXI. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Gálaestje, rendező: Zsuráfszky Zoltán, sztárvendég: Novák Péter

július 15., 17. Verdi: Nabucco - opera, rendező és vezényel: Kesselyák Gergely, szólisták: Rálik Szilvia és Paolo Gavanelli

július 16. Ajándék koncert - fellép a Szegedi Szimfonikus Zenekar és Marton Éva mesterkurzusának fiatal énekesei

július 29., 30., 31. Franz von Suppé: Boccaccio - operett a léhaságról, rendező: Alföldi Róbert

augusztus 6. Dómdixie Gála, sztárvendég: Szulák Andrea

augusztus 12., 13., 14., 19., 20., 21. Gérard Presgurvic: Rómeó és Júlia, musical, rendező: Kerényi Miklós Gábor, főszereplők: Szinetár Dóra, Dolhai Attila

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.