Klasszikus

Domingo pénteki koncertjén sem dohányozni, sem sétálgatni nem szabad

2002.08.09. 00:00
Ajánlom
Placido Domingo világhírű tenorista ma este lép fel a Megyeri úti UTE-stadionban. Lapunknak úgy nyilatkozott, az 1996-os koncertet szép emlékként őrzi, de Bánk bán áriáját ezúttal nem énekli el. A hatvanegy esztendős spanyol művész koncertjének fővédnöke – szokatlan módon – nem egy hivatalban lévő politikus, hanem egy aspiráns: Gy. Németh Erzsébet szocialista főpolgármester-jelölt.

Placido Domingo koncertje a Fiesta Budapesten címet viseli, s ennek megfelelően népszerű olasz áriák, valamint itáliai és spanyol dalok csendülnek fel a Megyeri úton. Az esten közreműködik Ana Maria Martinez Puerto Ricó-i szopránénekesnő és a budapesti – a Magyar Állami Operaház művészeiből alakult – Failoni Zenekar, Ács János vezényletével. A hússzor tizennégy méteres színpad teljesen fedett és szélvédett lesz – a koncertnek nincs esőnapja –, a szükséges technikai felszereléseket tizenkét kamionnal hozták Magyarországra.

Domingo most negyedszer jár Budapesten – az újságírókhoz ezúttal rendőrségi különhelikopterrel érkezett a Margitszigetre –, és menedzserei ezúttal is jó előre elküldték a "kívánságlistát”, mi mindenre lesz szüksége a spanyol sztárnak a zavartalan felkészüléshez. Budapesti tartózkodása alatt mindvégig mellette van egy fül-orr-gégész szakorvos, valamint két masszőr, egy sminkes és egy fodrász. A művész öltözőjébe többek között hat tükröt, egy Bösendorfer-zongorát, négy pálmafát, ötven szál virágot és kényelmes, bőrbevonatú székeket kell elhelyezni. Megfelelő ételekről és italokról is gondoskodni kell: a "rendelés” közel ötven üveg ásványvízre, dobozos üdítőkre, különböző teákra, koffeinmentes kávéra és négyszemélyes hidegtálra szól. A szerződésben azt is kikötötték, hogy Domingo közelében egyáltalán nem szabad rágyújtani – így az UTE-stadionban ezúttal még dohányzásra kijelölt hely sem lesz –, aki pedig elkésik, csak az egyes számok közötti szünetekben foglalhatja el a helyét, nem lehet tehát a popkoncerteknél megszokott módon ki-be járkálni.

A hatvanegy éves sztártenorista persze megengedheti magának az ilyesfajta luxust: több mint harmincöt éve tartó pályafutása során mindent elért, amiről egy operaénekes egyáltalán álmodhat. Száztizenkilenc különböző főszerepben bizonyította felkészültségét – amivel alighanem világrekorder –, emellett több mint száz hanglemezt készített, tevékenységét kilenc Grammy-díjjal, több más szakmai kitüntetéssel, díszdoktori címekkel ismerték el.

A Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, száztizenkilenc főszerepe közül nem tud kiemelni egyet sem, mely különösebben közel állna szívéhez, hisz énekelni csak úgy lehet, ha az embernek mindig az adott estén énekelt opera a kedvence. Lapunknak viccesen azt is megemlítette, hogy noha hat évvel ezelőtti, Népstadion-beli koncertjéről, melyet a világhírű José Carrerasszal, Diana Ross-szal és Rost Andreával közösen adtak, gyönyörű emlékeket őriz, a technika azért hagyott némi kívánnivalót maga után. (Ami ugye nem elhanyagolható egy ilyen típusú, több tízezres rajongótábort felvonultató koncert esetén.) A várakozásokkal ellentétben Bánk bán áriáját viszont nem fogja elénekelni, mert a magyar nyelv nagyon nehéz, s erre – terveivel ellentétben – Amerikában sem kerül majd sor, mert Erkel opusát az ottani közönség egyáltalán nem ismeri, így nem igazán tudná hová tenni.

A madridi születésű Placido Domingo egyébként Mexikóban töltötte gyerekkorát, a mexikóvárosi konzervatóriumban végezte tanulmányait, és Verdi Traviatájának Alfredjaként debütált. Két és fél évet énekelt az Izraeli Nemzeti Opera művészeként, majd 1968-ban egy olasz verista opera, az Adriana Lecouvreur (Cilea) egyik főszerepében mutatkozott be a New York-i Metropolitanben. Ezzel megkezdődött nemzetközi karrierje: a legnagyobb fesztiválok, legismertebb zenés színpadok ünnepelt vendége lett, aki minden korábbinál szélesebb körben ismertette meg a nagyvilággal az opera műfaját. Puccini Tosca című dalművének római előadását – amelyben Cavaradossit alakította – a világ 117 országában összesen több mint egymilliárd ember látta. Sokan fájlalják viszont, hogy Domingo nem énekli Don Giovanni szerepét, noha egy ilyen sármos férfihoz kifejezetten illene a szoknyavadász örök hódító szerepe. Ô azonban erről úgy nyilatkozott, a szerep dramaturgiailag ugyan valóban nagy kihívás, hangilag azonban annyira nem, így a közönség valószínűleg a jövőben is csak Domingo nélküli Don Giovannikat hallgathat világszerte.

A koncertrajongók viszont sosem panaszkodhattak, hatalmas tömeget vonzottak ugyanis azok a stadionkoncertek, melyeket Carreras és Pavarotti társaságában adott. A Három Tenor ma már márkanév, s ebben meghatározó szerepe volt Domingónak, aki az utóbbi években karmesterként, operaházak művészeti igazgatójaként is sikereket arat. Legutóbbi közös fellépésük Japánban volt, ahol a futball-világbajnokság tiszteletére énekeltek – őrjöngő közönség előtt. Domingo jelenleg éppen a Los Angeles-i Operaház szakmai munkájáért is felelős. Rajongói még sokáig örülhetnek, mert a tenor előreláthatólag öt-hat évig tervez még énekelni.

A mostani koncertet a Bravissimo Art Management és az Opera Stagione Kft. szervezi. Különös, hogy miközben az elmúlt kormányzati ciklusban az Opera Stagionét "Fidesz közeli kulturális vállalkozásként” tartották számon, most a koncert támogatójaként két minisztérium (kulturális, gyermek-, ifjúsági és sport-), illetve a főpolgármesteri hivatal is feltűnik, az est fővédnöke pedig a szocialista főpolgármester-jelölt, Gy. Németh Erzsébet.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.