Klasszikus

Don Giovanni: a karmester a rendező is

2003.12.02. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaházban az idei évad egyik legizgalmasabb produkciójának ígérkezik a szombati Don Giovanni-bemutató, amelynek rendezője az eddig elsősorban karmesterként ismert Kesselyák Gergely.

A főszerepekben többek között Kálmándi Mihály, Busa Tamás, Frankó Tünde, González Mónika, Jevgenyij Nyesztyerenko és Kováts Kolos látható. Decemberben négy előadást tartanak, amelyek előtt - este fél héttől hétig - a rendező kötetlen beszélgetésre várja a nézőket.

Szinetár Miklós, az Operaház főigazgatója elmondta: a Don Giovannival együtt már hat Mozart-operát tartanak folyamatosan műsoron, s ez még egy repertoárszínház esetében is ritka. A mostani premier rendezőjét, Kesselyák Gergelyt a főigazgató "komoly vizuális tehetséggel is rendelkező karmesternek” tartja, akinek rendezése nagyon szuggesztív, olykor mellbevágó színpadképekre épül. "A Don Giovannival kapcsolatban csak azért nem használom a modern kifejezést, mert az elmúlt évtizedekben az a tévhit terjedt el, hogy ha valami modern, akkor feltétlenül rondának, unalmasnak és agresszívnek is kell lennie. Ez a Don Giovanni viszont egyáltalán nem ronda, unalmas és agresszív” - véli Szinetár Miklós. Az Operaház főzeneigazgatója, Petrovics Emil szerint azért sem érdemes azzal foglalkozni, hogy a rendezés modern-e vagy sem, mert a Don Giovanni esetében nincs egy olyan hagyományos rendezői koncepció, amit mindenki elfogadna, kiindulópontnak tekintene. "Ezerféleképpen meg lehet közelíteni, de tökéletesen úgysem lehet megrendezni” - mondja Petrovics Emil.

A harminckét esztendős Kesselyák Gergely nevét az elmúlt tíz évben elsősorban karmesterként ismerte meg a hazai közönség. A kilencvenes évek közepétől a koncertek mellett egyre fontosabb szerepet kapott pályáján a zenés színház, s az utóbbi időszakban - főleg Miskolcon - operarendezőként is bemutatkozott: színpadra állította Verdi Traviatáját, Donizetti Szerelmi bájitalát, sőt Bartók egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát is. A Don Giovannit már zeneakadémistaként alaposan tanulmányozta, majd az ezredfordulón karmesterként is találkozott vele: a Kovalik Balázs rendezte szabadtéri előadást vezényelte a diósgyőri várban. Később Selmeczi György rendezésében, többféle szereposztásban dirigálta az operát, majd közelről figyelte Kozma Péter gödöllői Don Giovanni-produkciójának próbáit. Ekkor kapta meg a gödöllői előadás egyik szereplőjétől, Herczenik Annától a zenedráma piros bőrbe kötött zongorakivonatát; ráadásul egy olyan példányt, amelynek minden kottalapja közé egy üres, rendezői jegyzetekre váró lapot illesztettek…

"Elkezdtem rendezői szemmel is dolgozni a Don Giovannival, de csak úgy otthon, az íróasztalnak, hiszen semmiféle konkrét felkérésem nem volt” - meséli Kesselyák Gergely. Arra gondolt, lassan elkészíti az előadást, bábukkal magának megrendezi, aztán előhozakodik az ötlettel Miskolcon vagy Szegeden. 2002 októberében Szinetár Miklós kérdezte tőle, hogy nincs-e kedve valamit Budapesten is rendezni. Két-három javaslatot tett, de a főigazgatónak egyik sem nyerte el a tetszését, s így "végső megoldásként” jutott eszébe a Don Giovanni, aminek addigra már elkészült a rendezői koncepciójával. Szinetár Miklós arra kérte, mutassa meg a jegyzeteit és rajzait, s amikor ez megtörtént, rögtön felkérte a bemutató rendezésére. Egy fiatal, pályakezdő rendező számára ez persze óriási feladat és felelősség, de Kesselyák azt mondja, egyáltalán nem fél tőle. "Mozart nagyon erősen fogja a kezemet. Olyan partitúrát hagyott ránk, amiben nem maradnak nyitott kérdések azok számára, akik veszik a fáradságot, hogy minden hangot és szót alaposan megismerjenek.”

A szombat esti premieren (illetve a december 9-ei és 13-ai előadáson) a címszerepet Kálmándi Mihály énekli, Donna Annát Frankó Tünde, Don Ottaviót Kovácsházi István, a Kormányzót Jevgenyij Nyesztyerenko játssza. Donna Elvira szerepében Bátori Éva, Leporellóként Tóth János, Masettóként Massányi Viktor, Zerlina megszemélyesítőjeként Herczenik Anna látható. A második szereposztásban (bemutató: december 17.) Busa Tamás, González Mónika, Timothy Bentch, Kováts Kolos, Fülöp Zsuzsanna, Ionel Pantea, Hábetler András és Mitilineou Cleo lép színpadra. A díszleteket Valcz Gábor, a jelmezeket Zeke Edit, a világítást Bányai Tamás tervezte, a koreográfiát Rogács László készítette. A decemberi előadásokat Kovács János vezényli, de a tervek szerint tavasszal már Kesselyák Gergely is dirigálja a saját maga által rendezett Don Giovannit.

János vitéz állatsimogatással

Decemberben a Magyar Állami Operaház másik játszóhelyén, az Erkel Színházban is lesz egy bemutató: Palcsó Sándor rendezésében felújítják Kacsoh Pongrác és Heltai Jenő daljátékát, a János vitézt. A december 17-ei bemutatót idén még egy, majd a tavasszal további hat előadás követi. János vitéz szerepét Kaszás Attila, a francia királyt Haumann Péter alakítja, mellettük a fontosabb szerepekben Csonka Zsuzsanna, Pérchy Kornélia, Réti Attila és Rozsos István látható. A karmester Doman Katalin, a díszlettervező Csikós Attila, a jelmeztervező Beda Judit, szólót táncol Keveházi Krisztina, Kozmér Alexandra, Marosi Edit és Dienes Ilona. A produkcióban „közreműködő” birkákat és kutyákat az előadások előtt a gyerekek meg is simogathatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Klasszikus ajánló

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.