Klasszikus

Don Giovanni az Operaházban

2003.12.02. 00:00
Ajánlom
Kesselyák Gergely rendezésében kerül színre Mozart Don Giovannija a Magyar Állami Operaházban. A december 6-ai bemutatót követően az idei évben még négy előadás tekinthető meg, amelyek előtt – fél héttől – kötetlen beszélgetésre várj az érdeklődőket a rendező az Operaház Székely Bertalan-termében.

A Don Giovannival együtt most már hat Mozart-opera található a Magyar Állami Operaház repertoárján, ami azt jelenti, hogy amennyiben valaki kíváncsi Mozart operáira, egy éven belül megtekintheti őket nálunk – mondta Szinetár Miklós főigazgató. Kesselyák Gergelyről elmondta: elsősorban karmester ugyan, de van egyfajta vizuális tehetsége, így sok szuggesztív látványelem van az előadásban.

A fiatal karmestert, Kesselyák Gergely – elmondása szerint – 2000-ben és a tavalyi évben érték igen erős hatások a Don Giovannival kapcsolatban: a diósgyőri várban a Kovalik Balázs rendezte szabadtéri előadást vezényelte, majd Selmeczi György rendezésében, többféle szereposztásban dirigálta az operát, végül közelről figyelte Kozma Péter gödöllői Don Giovanni-produkciójának próbáit.

Először csak „önszorgalomból”, az íróasztalnak készítette el rendezői vázlatait az operához. A tavalyi évben Szinetár Miklós kérte fel egy rendezésre, ám Kesselyák Gergely három különböző operaötletéből egy sem nyerte el az igazgató tetszését. Kesselyák végső megoldásként javasolta a Don Giovannit, s amikor a főigazgató végignézte a jegyzeteket, rögtön felkérte a fiatal művészt a rendezésre. Petrovics Emil főzeneigazgató szerint minden Don Giovanni-rendezés más. Ezerféleképpen lehet megrendezni, de igazán nem is nagyon lehet megrendezni.

A Don Giovannit Kovács János vezényli, ám a tervek szerint Kesselyák Gergely is vezényli majd az előadást. A kettős szereposztásban hallható lesz majd: Kálmándi Mihály, Busa Tamás (Don Giovanni), González Mónika, Kolonits Klára (Donna Anna), Kovácsházi István, Timothy Bentch (Don Ottavio), Jevgenyij Nyesztyerenko, Kováts Kolos (Kormányzó), Bátori Éva, Fülöp Zsuzsanna (Donna Elvira), Tóth János, Ionel Pantea (Leporello), Massányi Viktor, Hábetler András (Masetto), valamint Herczenik Anna, Mitilineou Cleo (Zerlina).

A produkció díszlettervezője Valcz Gábor, a jelmezeket Zeke Edit, a koreográfiát Rogács László készítette, s az előadás világítástervezője Bányai Tamás. A két szereposztás december 6-án és 17-én mutatkozik be, s a Don Giovannit még december 9-én, 13-án, majd 2004. február 17-én és 27-én, valamint április 16-án és 22-én láthatják az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.