Klasszikus

Don Giovanni az Operaházban

2003.12.02. 00:00
Ajánlom
Kesselyák Gergely rendezésében kerül színre Mozart Don Giovannija a Magyar Állami Operaházban. A december 6-ai bemutatót követően az idei évben még négy előadás tekinthető meg, amelyek előtt – fél héttől – kötetlen beszélgetésre várj az érdeklődőket a rendező az Operaház Székely Bertalan-termében.

A Don Giovannival együtt most már hat Mozart-opera található a Magyar Állami Operaház repertoárján, ami azt jelenti, hogy amennyiben valaki kíváncsi Mozart operáira, egy éven belül megtekintheti őket nálunk – mondta Szinetár Miklós főigazgató. Kesselyák Gergelyről elmondta: elsősorban karmester ugyan, de van egyfajta vizuális tehetsége, így sok szuggesztív látványelem van az előadásban.

A fiatal karmestert, Kesselyák Gergely – elmondása szerint – 2000-ben és a tavalyi évben érték igen erős hatások a Don Giovannival kapcsolatban: a diósgyőri várban a Kovalik Balázs rendezte szabadtéri előadást vezényelte, majd Selmeczi György rendezésében, többféle szereposztásban dirigálta az operát, végül közelről figyelte Kozma Péter gödöllői Don Giovanni-produkciójának próbáit.

Először csak „önszorgalomból”, az íróasztalnak készítette el rendezői vázlatait az operához. A tavalyi évben Szinetár Miklós kérte fel egy rendezésre, ám Kesselyák Gergely három különböző operaötletéből egy sem nyerte el az igazgató tetszését. Kesselyák végső megoldásként javasolta a Don Giovannit, s amikor a főigazgató végignézte a jegyzeteket, rögtön felkérte a fiatal művészt a rendezésre. Petrovics Emil főzeneigazgató szerint minden Don Giovanni-rendezés más. Ezerféleképpen lehet megrendezni, de igazán nem is nagyon lehet megrendezni.

A Don Giovannit Kovács János vezényli, ám a tervek szerint Kesselyák Gergely is vezényli majd az előadást. A kettős szereposztásban hallható lesz majd: Kálmándi Mihály, Busa Tamás (Don Giovanni), González Mónika, Kolonits Klára (Donna Anna), Kovácsházi István, Timothy Bentch (Don Ottavio), Jevgenyij Nyesztyerenko, Kováts Kolos (Kormányzó), Bátori Éva, Fülöp Zsuzsanna (Donna Elvira), Tóth János, Ionel Pantea (Leporello), Massányi Viktor, Hábetler András (Masetto), valamint Herczenik Anna, Mitilineou Cleo (Zerlina).

A produkció díszlettervezője Valcz Gábor, a jelmezeket Zeke Edit, a koreográfiát Rogács László készítette, s az előadás világítástervezője Bányai Tamás. A két szereposztás december 6-án és 17-én mutatkozik be, s a Don Giovannit még december 9-én, 13-án, majd 2004. február 17-én és 27-én, valamint április 16-án és 22-én láthatják az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.