Klasszikus

Don Giovanni az Operaházban

2003.12.02. 00:00
Ajánlom
Kesselyák Gergely rendezésében kerül színre Mozart Don Giovannija a Magyar Állami Operaházban. A december 6-ai bemutatót követően az idei évben még négy előadás tekinthető meg, amelyek előtt – fél héttől – kötetlen beszélgetésre várj az érdeklődőket a rendező az Operaház Székely Bertalan-termében.

A Don Giovannival együtt most már hat Mozart-opera található a Magyar Állami Operaház repertoárján, ami azt jelenti, hogy amennyiben valaki kíváncsi Mozart operáira, egy éven belül megtekintheti őket nálunk – mondta Szinetár Miklós főigazgató. Kesselyák Gergelyről elmondta: elsősorban karmester ugyan, de van egyfajta vizuális tehetsége, így sok szuggesztív látványelem van az előadásban.

A fiatal karmestert, Kesselyák Gergely – elmondása szerint – 2000-ben és a tavalyi évben érték igen erős hatások a Don Giovannival kapcsolatban: a diósgyőri várban a Kovalik Balázs rendezte szabadtéri előadást vezényelte, majd Selmeczi György rendezésében, többféle szereposztásban dirigálta az operát, végül közelről figyelte Kozma Péter gödöllői Don Giovanni-produkciójának próbáit.

Először csak „önszorgalomból”, az íróasztalnak készítette el rendezői vázlatait az operához. A tavalyi évben Szinetár Miklós kérte fel egy rendezésre, ám Kesselyák Gergely három különböző operaötletéből egy sem nyerte el az igazgató tetszését. Kesselyák végső megoldásként javasolta a Don Giovannit, s amikor a főigazgató végignézte a jegyzeteket, rögtön felkérte a fiatal művészt a rendezésre. Petrovics Emil főzeneigazgató szerint minden Don Giovanni-rendezés más. Ezerféleképpen lehet megrendezni, de igazán nem is nagyon lehet megrendezni.

A Don Giovannit Kovács János vezényli, ám a tervek szerint Kesselyák Gergely is vezényli majd az előadást. A kettős szereposztásban hallható lesz majd: Kálmándi Mihály, Busa Tamás (Don Giovanni), González Mónika, Kolonits Klára (Donna Anna), Kovácsházi István, Timothy Bentch (Don Ottavio), Jevgenyij Nyesztyerenko, Kováts Kolos (Kormányzó), Bátori Éva, Fülöp Zsuzsanna (Donna Elvira), Tóth János, Ionel Pantea (Leporello), Massányi Viktor, Hábetler András (Masetto), valamint Herczenik Anna, Mitilineou Cleo (Zerlina).

A produkció díszlettervezője Valcz Gábor, a jelmezeket Zeke Edit, a koreográfiát Rogács László készítette, s az előadás világítástervezője Bányai Tamás. A két szereposztás december 6-án és 17-én mutatkozik be, s a Don Giovannit még december 9-én, 13-án, majd 2004. február 17-én és 27-én, valamint április 16-án és 22-én láthatják az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.