Klasszikus

Don Giovanni kuckója - Operakritika

2003.12.12. 00:00
Ajánlom
December 6-án Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanniját újította fel az Operaház. Kovács János gondosan, precízen, ihletetten vezényelte az előadást. Busa Tamás hangilag, zeneileg megfelelő, de mint figura nem eléggé markáns Don Giovanni volt. Donna Anna nehéz szólamát González Mónika kicsit keményen, de szuggesztíven énekelte el.

Tetszett Bátori Éva Donna Elvirája is. A szólisták közül számomra legjobbnak Kovácsházi István lírai Don Ottavio alakítása bizonyult. Leporello megszemélyesítőjének, Ionel Panteának a játéka, mozgása jobban megragadott, mint a vokális produkciója. A fiatal Herczenik Anna Zerlináját pedig még kicsit éretlennek éreztem. Jevgenyij Nyesztyerenko tekintélyes hanganyaga jól érvényesült a Kormányzó szólamában. Massányi Viktor kedves, bumfordi Masetto volt.

És a rendezés? Kesselyák Gergely a műsorfüzetben átfogó koncepciót emleget, én inkább össze nem függő gagek sorozatának éreztem az előadást. Edzett operalátogató vagyok, szemem se rebbent, amikor hóembert láttam Sevillában, vagy Don Ottavio áriája közben feljelentést gépelt. Néhány dolgot azonban szóvá kell tennem, mert azért a kabátommal együtt nem tudtam a logikámat is a ruhatárban hagyni. A színpadot egy terjedelmes, kerek, lejtős szerkezettel építették tele, aminek nagy részét nem lehet bejátszani. Van viszont rajta egy kis kuckószerű valami, asztallal, székkel. Bálhoz, vacsorához nem alkalmas, mert nagyon apró, a főhős jóformán mégis mindig itt tanyázik. Nem koslat a városban a nők után, mint az eredetiben, azok jönnek neki házhoz. Itt ülve ad szerenádot, itt keresi őt az elhagyott, bosszúra vágyó Donna Elvira. (Hogy ő miért mezítláb és olyan mozgással jelenik meg, mintha kísértet volna, azt csak a rendező tudná megmondani.) És ami még nagyon fáj nekem, az a zenében rendkívül hangsúlyos Kőszobor személyének és megjelenésének az eljelentéktelenítése.

A temetőjelenetben semmi sem utal arra, hogy a színhely egy sírkert volna, csak a régebbi gagek ottfelejtett maradékait, egymásra hányt ruhákat meg benzineshordókat lehet látni, a Kormányzót csupán egy asztalon lévő kisplasztika képviseli. A vacsorajelenetben pedig szépen besétál, leveszi a kabátját és a cilinderét, úgy dörgi el Don Giovanni jó útra térítése érdekében megfogalmazott intelmeit. És hát itt van a darab befejezése is: a főhős pusztulása után lemegy a függöny, az emberek tapsolni kezdenek. A közönségnek az a része, amelyik nem ismeri az operát, hazaindul, mivel azt hiszi, vége van, akik meg ismerik, indignálódva állapítják meg, hogy ezúttal - akárcsak a XIX. században - kihagyták az utójátékot. De végül nem így történik: a szereplők civil öltözékben kijönnek a függöny elé, és mintegy ráadásként mégis előadják az utójátékot. A végső tanulság kimondásakor pedig felgördül a függöny, a színpadon ott áll a kórus és - anélkül, hogy a kottában erről szó volna - ők is beleéneklik a szólisták szólamát. Ez a mozzanat a Rákosi korszak stílusát juttatta eszembe: "Egész népünk egy emberként ítéli el Don Giovanni erkölcstelen életmódját!"

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.