Klasszikus

Don Giovanni New Yorkban

2011.07.23. 11:30
Ajánlom
A Bánk bán ugyan nem megy Amerikába, de magyar operaprodukció azért lesz a tengerentúlon.

A Budapesti Fesztiválzenekar augusztus 4-én és 6-án Mozart Don Giovanniját adja elő a New York-i Lincoln Centerben. Sokan emlékezhetnek még Mozart Don Giovannijának 2010 februári budapesti előadásaira a Művészetek Palotájában: ezek zárták a három Da Ponte-szövegkönyvre készült Mozart opera előadásainak többéves sorozatát. A Fischer Iván rendezte és vezényelte produkció nemcsak a budapesti közönség körében aratott osztatlan sikert, de komoly nemzetközi visszhangot keltve meghívást kapott az idei New York-i Mostly Mozart Fesztiválra is.

A produkciót óriási érdeklődés előzi meg: a New York Times szokatlan módon már két héttel az előadások előtt nagy cikkben foglalkozott a magyar zenekar fellépésével, amelyet a fesztivál kiemelkedő eseményének tart. Fischer Iván nemcsak karmesterként, de rendezőként is jegyzi az előadásokat, amelyen nemzetközi sztárénekes gárda lép fel. Fischer Iván asszisztense karmesterként és rendezőként is Philipp György. A szereposztás két kivétellel azonos a tavalyi budapesti előadásokéval: a címszerepben ezúttal is a görög Tassis Christoyannist hallhatja a közönség, a további szerepeket Laura Aikin (Donna Anna), Myrto Papatanasiu (Donna Elvira), José Fardilha (Leporello), Sunhae Im (Zerlina), Megyesi Zoltán (Don Ottavio), Riccardo Novaro (Masetto) és Kristinn Sigmundsson (Kormányzó) szólaltatja meg. A New York-i előadásokra a Fesztiválzenekar Támogatói Klubjának húszfős csoportja is elkíséri a zenekart. A két New York-i előadással nem ér véget a produkció utóélete: novemberben a Kanári-szigeteken, Las Palmas operaházában három előadáson a spanyol közönség is láthatja-hallhatja Mozart remekművét a Fesztiválzenekar előadásában.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.