Klasszikus

Don Giovannitól a Klezmer-szvitig

2006.07.07. 00:00
Ajánlom
Operagálával kezdődik vasárnap, július 9-én este fél kilenckor a Bazilika előtt rendezett Belvárosi Nyári Koncertek sorozata. A Szent István téri nyitóhangversenyen a MÁV Szimfonikus Zenekar muzsikál.

Az est karmestere Medveczky Ádám lesz, az áriák és duettek Bazsinka Zsuzsanna, Gál Erika, Fekete Attila, valamint Fokanov Anatolij tolmácsolásában hangzanak fel. A vasárnap esti hangverseny a Don Giovanni-nyitánnyal kezdődik, s az operagála műsorában Mozart mellett Verdi, Puccini, Donizetti és Leoncavallo művei kaptak helyet. A sorozat következő estje július 14-én lesz, amikor a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara muzsikál. Hangversenyükön – amelynek dirigense a zeneszerző-karmester Mladen Tarbuk lesz – Glinka Ruszlán és Ludmillája, valamint Csajkovszkij VI. szimfóniája hangzik fel, továbbá az est programjában Dvorák Gordonkaversenye is szerepel Fenyő László előadásában.

Különleges koncerttel folytatódik a sor, hiszen húsz ország tehetséges, fiatal muzsikusaiból alakult nyár elején a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar, és az együttes a bemutatkozó kecskeméti koncert után másodszor Budapesten lép pódiumra. A Bazilika előtti, július 16-ai, vasárnapi hangversenyükön a két névadó egy-egy szerzeménye, Bartóktól a Magyar képek, Kodálytól pedig a Háry-szvit hangzik el, s a közönség még Mozart A-dúr zongoraversenyét és Liszt Les Préludes-jét is meghallgathatja. Az est karmestere az együttes vezetője, Vásáry Tamás, szólistája pedig a több hazai és nemzetközi megmérettetésen sikerrel szereplő ifjú zongoraművész, Farkas Gábor lesz. Ezután a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar koncertje következik július 19-én. A hangversenyt Ligeti András vezényli, szólistája pedig Környei Zsófia hegedűművész lesz. Estjük Mozart Figaro házasságának nyitányával kezdődik, majd Mendelssohn Hegedűversenye csendül fel. A programban még Dvorák IX. „Új világ” szimfóniája, valamint Brahms Improvizációk hegedűre és zenekarra című alkotása szerepel.

A sorozat zárókoncertjén, július 25-én a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ad koncertet Hollerung Gábor dirigálásával. Az est szólistája Oláh Vilmos hegedűművész lesz. A hangversenyen Mozart Haffner-szimfóniájának, Rimszkij-Korszakov Seherezádéjának és Pánczél Tamás Klezmer-szvitjének tapsolhatnak az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.