Klasszikus

Don Giovannitól a Klezmer-szvitig

2006.07.07. 00:00
Ajánlom
Operagálával kezdődik vasárnap, július 9-én este fél kilenckor a Bazilika előtt rendezett Belvárosi Nyári Koncertek sorozata. A Szent István téri nyitóhangversenyen a MÁV Szimfonikus Zenekar muzsikál.

Az est karmestere Medveczky Ádám lesz, az áriák és duettek Bazsinka Zsuzsanna, Gál Erika, Fekete Attila, valamint Fokanov Anatolij tolmácsolásában hangzanak fel. A vasárnap esti hangverseny a Don Giovanni-nyitánnyal kezdődik, s az operagála műsorában Mozart mellett Verdi, Puccini, Donizetti és Leoncavallo művei kaptak helyet. A sorozat következő estje július 14-én lesz, amikor a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara muzsikál. Hangversenyükön – amelynek dirigense a zeneszerző-karmester Mladen Tarbuk lesz – Glinka Ruszlán és Ludmillája, valamint Csajkovszkij VI. szimfóniája hangzik fel, továbbá az est programjában Dvorák Gordonkaversenye is szerepel Fenyő László előadásában.

Különleges koncerttel folytatódik a sor, hiszen húsz ország tehetséges, fiatal muzsikusaiból alakult nyár elején a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar, és az együttes a bemutatkozó kecskeméti koncert után másodszor Budapesten lép pódiumra. A Bazilika előtti, július 16-ai, vasárnapi hangversenyükön a két névadó egy-egy szerzeménye, Bartóktól a Magyar képek, Kodálytól pedig a Háry-szvit hangzik el, s a közönség még Mozart A-dúr zongoraversenyét és Liszt Les Préludes-jét is meghallgathatja. Az est karmestere az együttes vezetője, Vásáry Tamás, szólistája pedig a több hazai és nemzetközi megmérettetésen sikerrel szereplő ifjú zongoraművész, Farkas Gábor lesz. Ezután a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar koncertje következik július 19-én. A hangversenyt Ligeti András vezényli, szólistája pedig Környei Zsófia hegedűművész lesz. Estjük Mozart Figaro házasságának nyitányával kezdődik, majd Mendelssohn Hegedűversenye csendül fel. A programban még Dvorák IX. „Új világ” szimfóniája, valamint Brahms Improvizációk hegedűre és zenekarra című alkotása szerepel.

A sorozat zárókoncertjén, július 25-én a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ad koncertet Hollerung Gábor dirigálásával. Az est szólistája Oláh Vilmos hegedűművész lesz. A hangversenyen Mozart Haffner-szimfóniájának, Rimszkij-Korszakov Seherezádéjának és Pánczél Tamás Klezmer-szvitjének tapsolhatnak az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.