Klasszikus

Dresch Mihály Quartet – Archie Shepp: Hungarian Bebop

2003.03.24. 00:00
Ajánlom
"Többen mondták már, hogy zenénk magyar zene. Erre azt tudom mondani, remélem, hogy az. Hitem szerint az ember egyszerre szeretheti a legtisztább dzsesszmuzsikát és az eredeti népzenét.”

Érdemes feleleveníteni Dresch Mihály sokszor idézett mondatait, melyekben megfogalmazódik a nemzetközileg elismert szaxofonművész zenei hitvallása. Kvartettjének ebben a szellemben fogant legújabb albumán sztárvendégként az amerikai dzsessz óriása, Archie Shepp fúj.

A 2002 májusában megjelent Hungarian Bebop a Dresch Quartet tizedik lemeze, ám az együttes az évek során számos változáson ment keresztül. Dresch Mihály a dzsessz tanszak elvégzése után öt évvel, 1984-ben alapította első kvartettjét, melyben a fúvóshangszeres Grencsó István, a bõgõs Benkõ Róbert és a dobos Baló István voltak partnerei. Több tagcserét követően 1995-re alakult ki a ma már klasszikusnak mondható felállás (Geröly Tamás - dob, Kovács Ferenc - hegedű). Ezt 1998-ban felváltotta egy új Dresch Quartet, melyben a dobok mögé visszaült Baló István, Kovács Ferenc hegedül, a bőgőt pedig egy fiatal tehetség, Szandai Mátyás „pofozgatja”.

A mára már jócskán összeszokott zenekar vezetője, Dresch „Dudás” Mihály tizenhét évesen lett a dzsessz szerelmese. Hangszerválasztását a legendás Johnny Griffin és John Coltrane szaxofonszólói motiválták, természetes volt tehát, hogy a nagy amerikai mesterek hatására és mintájára kezdett muzsikálni. Később azonban – fölidézve gyermekkora emlékeit – egyre inkább a népzenei hagyomány felé fordult. 1983-ban Szabados György partnereként találta meg igazi zenei közegét, és kezdte kialakítani a magyar és a környezõ népzenék világát a fekete dzsessz improvizatív jegyeivel ötvöző egyéni hangját. Kvartettjeivel készült felvételein ennek az attitűdnek a csiszolódását, elmélyülését követhetjük nyomon, melynek során zenéjükben a hangzás letisztult, a nemzeti karakter hangsúlyosabb lett.

A Hungarian Bebop-on is a Dudás-féle magyar dzsessz hallható, ám ezúttal az együttes kibővült egy világhírű szaxofonóriással, Archie Shepp-pel. Dresch számára megtiszteltetés, hogy a példaképként tisztelt „Kalapos” mester az ő darabjait játssza: a kettejük által képviselt zenei irányzatok páratlan találkozása a lemez. A számokban hallható szaxofonszólamok felelgetése során az afro-dzsessz elemei összesimulnak a magyar népzene hangjaival, Shepp egészen magát adva szólaltatja meg hangszerét a Gyöngyvirág, a Búzai dal és a Megvertek engem azért… kompozícióiban. Az albumon elhangzik a művész Steam című szerzeménye is, melyben a szerző zongorán kíséri a vezértémát hegedűjén játszó Kovács Ferencet. A Bánat, bánat érzelmes melódiáját Dresch Mihály mélyen átélt dallamvezetésén kívül Balogh Kálmán cimbalmozása teszi hamisítatlanná, Archie Shepp erőteljes szólója által pedig a lemezen talán itt talál egymásra legszebben a kétféle hagyománytisztelet.

A korongot a névadó Hungarian bebop című szám zárja, melynek pergős ritmusát már-már örömzene jellegű, felszabadult rögtönzések gyorsítják tovább. Az élénk hangulat aztán lassú, hömpölygő levezetésben oldódik fel, a búcsúzkodó lezárásban Dresch Mihály fuvolája is megszólal. Méltán elmondható, hogy az album ékesen tükrözi a rajta játszó művészek üzenetként is értékelhető felfogását: „A zene összehozza azokat az embereket, akik az egyetemes méltóságot kutatják, hiszen azt fejezi ki, hogy az emberiség egy jobb életre törekszik – egy jobb világban.”

Dresch Mihály Quartet – Archie Shepp: Hungarian Bebop.
BMC Records, 2002.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.