Klasszikus

Drezdai szimfónia

2011.04.09. 08:00
Ajánlom
Németországban úgy tartják, hogy ha valahol a világban két német összetalálkozik, azonnal alapít egy egyesületet. Valahogy így kezdődött a Drezdai Filharmonikusok története is, bár ahhoz, hogy a mai zenekar elődje, a Gewerbehausorchester megszülethessen, egy, a sorstól kapott, váratlan ajándékra is szükség volt.

Johann Andreas Schubert, a drezdai Műszaki Képzőintézet fiatal professzora, 1833 őszén úgy látta, legfőbb ideje lenne létrehozni a város első ipartestületét. Ötlete azonnal támogatókra talált, rengetegen csatlakoztak az egyesülethez, de a folyamatosan növekvő taglétszám miatt egyre nehezebben lehetett gyűlésekre alkalmas termet találni. 1869-ben az akkor már több mint ezerötszáz tagot számláló egyesület vezetősége elhatározta, hogy ötvenezer tallérért megveszi a Zwingerrel szemben, az Ostra Allee 7. szám alatt álló régi épületet, átépíti, és akkor végre otthont kaphat az ipartestület, nem kell többé különböző szállodáknál kilincselni és termet bérelni. Egy évvel később elkészült a Bernhard Schreiber tervezte székház, a Gewerbehaus, amelynek hatalmas, neoreneszánsz díszterme kétezer embert tudott befogadni. A hivatalos átadásnál aztán - mintegy "mellékkörülményként" - kiderült, hogy az előadóteremnek egészen kiváló az akusztikája. A döntéshozó urak ekkor imponáló gyorsasággal és rugalmassággal elhatározták, hogy a remek lehetőséggel élni kell, legyen az ipartestület díszterme egyúttal Drezda polgárainak első, igazi koncertterme, ahová - a tudatosan alacsonyra tervezett jegyáraknak hála - majd a város minden lakója eljöhet zenét hallgatni.

A terem avatását 1870. november 29-én tartották, az ünnepségen az ötvenfős Városi Zenekar - Moritz Erdmann Puffholdt zeneigazgató vezetésével - Beethoven Házavatás, valamint Weber Öröm nyitányát játszotta. Hermann Gustav Mannsfeldt karmester eközben megfigyelte, kik a legjobbak a Városi Zenekarban, szerződést ajánlott nekik, és velük, valamint saját jelöltjeivel létrehozta a ház önálló zenekarát, a Gewerbehausorchestert. Mannsfeldt nagyratörő terveket dédelgetett, szerette volna felépíteni Európa egyik legjobb zenekarát. Az ehhez szükséges alapokat sikerült is leraknia, hiszen a 19. század vége felé már Csajkovszkij, Richard Strauss és Dvořák vezényelte egy-egy darabját a zenekarral. 1907-ben így ír a Dresdner Neuste Nachrichten kritikusa: "A Drezdában kialakult zenei ízlés magas színvonala, és a haladó szellem, az új iránti fogékonyság, nyitottság elsősorban a Gewerbehausorchesternek köszönhető."

Két évvel később aztán - egy utazás formájában - jött a nagy kaland. A zenekart akkoriban vezető dán Henrik Willy Olsen 1909-ben tengerentúli koncertet szervezett, így a drezdai Ipartestület hetven muzsikusa - az egyik első német zenekarként - egy óceánjárón áthajózhatott az Újvilágba. A turné igen feszített tempóban zajlott, hatvan nap alatt ötvenhat koncertet adtak az Egyesült Államokban és Kanadában. Játszottak egyebek közt a New York-i Carnegie Hallban, Torontóban, Detroitban, New Orléansban, Cincinnatiben, Atlantában és Buffalóban. Az utazásokat egy remek étkező-, és hálókocsikkal felszerelt különvonattal bonyolították, a turné fáradalmait azonban a koncertlátogatók érdeklődése enyhítette: a nézők minden koncert után lelkesen ünnepelték a zenekart, és a drezdai muzsikusok érezhették, hogy sikerült meghódítaniuk a tengerentúli közönséget.

Közben persze Drezdában is zajlott az élet. Olsen nem csak a zenekart vitte mindenfelé, de - elődeihez és utódaihoz hasonlóan - "helybe" is hozta a legnagyobb muzsikusokat. Meghívta például Rahmanyinovot, aki 1909 februárjában velük játszotta el 2. zongoraversenyét. A Gewerbehausorchester nevet 1915-ben felváltotta a Dresdner Philharmonisches Orchester elnevezés, a következő években megint csak különböző nemzetiségű karmesterek érkeztek a zenekar élére, és mindannyian egy-egy újabb színt hoztak a drezdaiak életébe. Az osztrák Edwin Lindner megnövelte a zenekar létszámát, ráadásul kiváló érzékkel találta meg és szerződtette a legjobb hangszereseket. Aztán jött a német Eduard Mörike, aki minden tőle telhetőt megtett a kortárs szerzőkért. Az ő nevéhez kötődik 1925-ben Prokofjev 3. zongoraversenyének németországi bemutatója Elsa Rau zongoraművésznővel, számos Hindemith- és Milhaud-ősbemutató, műsorra tűzte Bartók Táncszvitjét, és ő próbálta megszerettetni a drezdaiakkal a ma már főleg az eredeti címén Háromgarasos opera zeneszerzőjeként ismert Kurt Weill darabjait is. A harmincas években folytatódott a zenekar aranykora, a holland Paul van Kempen vezetése alatt még többen ismerték meg a Drezdai Filharmonikusokat, aztán a háború miatt kényszerűen véget ért a hetvenéves sikertörténet: a zenekart 1942-ben feloszlatták.

A Gewerbehaus díszterme - muzsikusok nélkül ugyan - még két éven át létezett. 1944 őszén, Drezda első bombázásánál súlyosan megsérült, 1945 februárjában pedig teljesen megsemmisült. A háború befejezését követő őszön a Volkssolidarität nevű, a legkülönbözőbb egyházak, pártok, és szakszervezetek összefogásával alakult önsegélyező szervezet utcai gyűjtéseket szervezett, ahol élelmiszert, ruhát, bútort szereztek a város lakóinak és hangszereket a Drezdai Filharmonikusoknak. A kényszerű szünet után tehát lassacskán újra indult az élet, és1945 Karácsonyán már szólt a zene a szétbombázott Drezdában. A következő években új helyszínek és új dirigensek jöttek, közöttük például Kurt Masur, akivel a zenekar a Kulturpalastba költözött. A német karmester összesen tizenhét évet töltött a Drezdai Filharmonikusokkal. Ő alapította az együttes kórusát, és ő állt a karmesteri emelvényen a zenekar alapításának századik évfordulójára rendezett ünnepi koncerten, majd 1995-ben is, immár tiszteletbeli karnagyként a 125. születésnapi hangversenyen. 2004 óta a spanyol Rafael Frühbeck de Burgos vezeti a zenekart, a hagyományokat folytatva, de minden bizonnyal egy kis dél-európai színt is keverve a 141 éves zenekar életébe.

Drezdai Filharmonikus Zenekar

2011. április 13. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Viviane Hagner (hegedű), Danjulo Ishikaza (gordonka)
Vez.: John Axelrod

Liszt: Hamlet
Brahms: a-moll kettősverseny, op. 102
Schumann: I. (B-dúr, "Tavaszi") szimfónia, op. 38


 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.