Klasszikus

Drezdai Új világ

2008.12.16. 00:00
Ajánlom
Az idei Utópia mottó után jövőre az Új világ címet kapta a drezdai Musikfestpiele. A szász városban és környékén közel három hét alatt több mint negyven koncertet kínáló fesztiválon Jan Vogler csellista intendatúrája alatt az európai és az amerikai kultúra randevúzik egymással.

A 31. Musikfestspiele fellépői között megtalálható Dawn Epshaw és a brooklyni The Knights kamarazenekar, akik az újjáépített Frauenkirchében adják a Musikfestspiele nyitókoncertjét. Vogler velük vette fel nemrég Sosztakovics első gordonkaversenyét, de a “lovagok” lemezre játszottak keringőket és Jimi Hendrix Machine Gunját is. A drezdai közönség már nem vehet jegyet Kurt Masur és Anne-Sofie Mutter közös koncertjére, mert már minden belépő elkelt, Hélène Grimaud, a Bretano vonósnégyes, az Emerson vonósnégyes és az elektromos gitár történetét és sokoldalúságát bemutató ensemble courage azonban még elérhető.

A Gramophone magazin szakírói által a világ legjobbjainak megszavazott zenekarok közül fellép a Gustavo Dudamel dirigálta Concertgebouw Zenekar (Jean-Yves Thibaudet zongoraművésszel), a Staatskapelle Zenekara, amelyet Reinhard Goebel vezényel, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, élén Nikolaus Harnoncourttal, a Bécsi Filharmonikusok (vezényel: Valery Gergiev). Igazán különlegesnek ígérkezik Mikhail Ovrutsky hegedűművész két koncertje május 24-én: az első kora délután a helyi óra-, a második pedig este a meisseni porcelánmanufaktúrában; a műsoron többek között Ravel-, Gershwin, Dvořák- és Mendelssohn-Bartholdy-művek szerepelnek.

A fesztivál mottójának jegyében készült a Drezdai Kamarakórus koncertje, amin Mendelssohn „amerikai fiai“, azaz Samuel Barber, George Chadwick, Aaron Copland, Stephen Foster, Charles Ives és Joseph Rheinberger darabjait éneklik. A Musikfestspiele programját színesíti a Juilliard Dance, a világhírű művészeti iskola táncos növendékeinek együttese, valamint az ausztrál TaikOz, akik a Drezdai Filharmonikusokkal szabadtéren dobolják az emberi méltóság erejéről és gyöngeségeiről szóló Winners című multimédiás előadást, a fesztivál zárókoncertjén pedig a New York-i jazz-zongoristák új nemzedéke mutatkozik be a Volkswagen csupa üveg gyárában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.