Klasszikus

Dubóczky Gergely: Rajongok Ives elképesztően ötletgazdag szemléletéért

2023.03.22. 10:40
Ajánlom
A kísérletező zeneszerző, Charles Ives két karmestert is foglalkoztató, grandiózus zenekarra megálmodott IV. szimfóniája először hangzik fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A nem mindennapi apparátust igénylő művet március 26-án Eötvös Péter mellett Dubóczky Gergely dirigálja a Concerto Budapest koncertjén a Müpában. A különleges műről a szimfónia második karmesterével, Dubóczky Gergellyel beszélgettünk.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Duboczky_Credit_Zsofia_Raffay_kicsi-161034.jpg

Dubóczky Gergely (Fotó/Forrás: Raffay Zsófi / Concerto Budapest)

Az amerikai zeneszerző, Charles Ives száz évvel ezelőtt íródott IV. szimfóniája Eötvös Péter szerint „nemcsak káprázatos, színes zene, hanem a kozmikus, nyitott világra való rácsodálkozás és tiszta öröm kifejezése is.” A terem különböző pontjain elhelyezett kis csoportok, a kórus és a hatalmas zenekari apparátus miatt csak ritkán hallható mű igazi kuriózum. Mi indokolja ebben az esetben a két karmester jelenlétét?

Ivesra nagyon jellemző, hogy különböző tempóban játszó együtteseket egymásra pakol, így előfordul, hogy egy-egy művében két karmesterre van szükség bizonyos részek megszólaltatásához az eltérő tempók és metrum miatt. Central Park in the Dark című műve például úgy épül föl, hogy van a parknak egy alap zenei szövete, és az abba beszűrődő zajokat különböző kisegyüttesek vagy hangszercsoportok jelenítik meg, teljesen önálló tempókat használva. A szintén nagyon híres The Unanswered Question című művében térben elszórt együtteseket használ.

Hogyan kell ezt elképzelni?

Az alapközeget a vonósok teremtik meg, és erre érkezik meg például a szinkópázó ragtime zongorával, egy utcai rézfúvós zenekar vagy bármilyen háttérzaj, mint például egy tűzoltóautó, egy lovaskocsi, a tó feletti Casino hangjai vagy a járókelők kiáltásainak visszhangja. Ahogy Eötvös Péter fogalmazott:

Ives áll egy dombon, és a sokfelől hallott zenét leírja a partitúrába – csak éppen ezek a hangok mind egyszerre szólalnak meg.

A negyedik szimfóniában is hasonló eszközöket használ a szerző?

Igen. Ives itt is több idősíkot rak egymásra, éppen ezért kell néha két karmester, mert a tempók, metrumok is különbözőek.

Gergely_Duboczky_c_Zsofia_Raffay_kicsi-161211.jpg

Dubóczky Gergely (Fotó/Forrás: Raffay Zsófi / Concerto Budapest)

Mit jelent az, hogy két karmester vezényel egy művet?

Ebben a műben ez is elképesztően izgalmas: ketten fogunk a színpadon állni egymás mellett Eötvös Péterrel.

A szimfóniának ő a fő karmestere, én néha beleszólok kicsit, átveszek egy csoportot, vagy éppen ellenkező dolgokat vezényelek egy külső együttesnek – ez igazi kihívás és kuriózum, nemigen látni ilyet a koncerttermekben.

Ha az egész szimfóniára gondol, mi jelenik meg ön előtt?

Van a műnek egy hipnotikus ősereje. Grandiózus, humoros, megható, ötletdús, állandóan történik valami, alig győzzük kapkodni a fejünket.

Annyira autonóm hangú szerző, hogy semmi máshoz nem hasonlítható, és nem is szabad a megszokott hangzásokat elvárni. Charles Ives, a biztosítási ügynökként is dolgozó komponista külön utakon járt, újításaival pedig messze megelőzte korát. 1910-től közel másfél évtizeden át dolgozott a IV. szimfónián, mely azonban csak 1965-ben hangzott el először teljes egészében.

Amikor Ives elkezdett Amerikában komponálni, az amerikai zeneszerzésnek nem volt még hagyománya; ő az egyike az első zeneszerzőknek, akinek igazi amerikai hangja van. Mivel rajongok Ives zenéjéért, a korát megelőző elképesztően ötletgazdag szemléletéért, nagyon várom, hogy részese lehessek e bonyolult apparátust igénylő, és éppen ezért igen ritkán játszott mű előadásának. Eötvös Péterrel és a Concerto Budapesttel is dolgoztam már többször, hatalmas megtiszteltetés és öröm, hogy ezen a koncerten ismét együtt muzsikálhatunk.

Szerző: Bojta Zsuzsanna

Eötvös Péter, Szűcs Máté és a Concerto Budapest

2023. március 26. 19:30, Müpa

Wagner: Siegfried-idill
Eötvös Péter: Respond – magyarországi bemutató

Ives: IV. szimfónia

Közreműködik: Szűcs Máté – brácsa, Kiss Péter – zongora
ELTE Bartók Béla Énekkar
Concerto Budapest

Vezényel: Eötvös Péter, Dubóczky Gergely

Támogatott tartalom

Fejléckép: Dubóczky Gergely (fotó/forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.