Klasszikus

Dübörgő siker és országimázs

2004.01.22. 00:00
Ajánlom
Dübörgő sikert aratott két estén át Brüsszelben a budapesti Fesztiválzenekar. Fischer Iván vezényletével az együttes szó szerint dübörgő ünneplésre késztette a nevezetes BOZAR, a belga főváros Szép Művészetek Központja hangversenytermének közönségét. Kedden és szerdán este, amint elhalt a Walkür-részlet utolsó hangja, kitört a taps és óváció.

Tomboltak a belgák. Az elragadtatott hangulatban ki állva ünnepelte a zenekart, ki ültében dobogott a padlón, hogy rengtek belé a széksorok, majd hosszú percekig szólt az ütemes taps.

Pedig a második este nem is egészen azt kapta a publikum, amit, pontosabban akit várt. A beharangozott bayreuth-i Wagner-énekes az utolsó pillanatban betegség miatt lemondta a fellépést. Innen, Brüsszelből kellett vihariramban énekest kerítenie az együttes vezetésének, megindult a lázas szervezkedés Európa-szerte, hogy ki énekelje John Tomlinson helyett Wotan-búcsúját a Walkűr harmadik felvonás harmadik képében. Alighanem Fischer Iván és a zenekar hírnevének is köszönhetően a profi szervezés pár óra alatt feloldotta a válsághelyzetet: előző esti barcelonai fellépéséről szerda délre már Brüsszelben volt Philippe Joll, aki két órás délutáni összpróba után este a kiváló bayreuth-i Wagner-énekesnő, Petra Lang partnereként sikerrel lépett pódiumra. Tehát a kirobbanó ünneplés ugyanúgy megismétlődött, mint előző este, a Walkür első felvonásának koncertszerű előadása után, amikor a fitos orrú Lang-kisasszony a bayreuth-i Wagner-előadásokon megszokott partnerével, Robert Dean-Smith tenorral és Alfred Reiter basszussal lépett a brüsszeli közönség elé. A hangos sikert a finomra hangolt koncertprogram is szolgálta: a Walkür-részletek koncertelőadásához az első részben az áttetsző szépséggel megszólaltatott Liszt-művek (Tasso, illetve az I. magyar rapszódia és a Két epizód Lénau Faustjából) kellően felforrósították a hangulatot. Az első esti különleges élménynek hamar híre mehetett a belga fővárosban, mert a második este - amelynek műsorát élőben közvetítette a belga rádió - a jegyért reménykedők hosszú sora az utcáig állt a koncertkezdés előtt. Ekkora siker rendkívülinek számít még akkor is, ha a Fesztiválzenekarról és Fischer Ivánról úgy írnak itt, hogy a közönség kedvencei évek óta, s már első brüsszeli fellépésükön szívébe zárta a publikum a látomásosnak és átszellemültnek jellemzett zenészeket. Az 1955-ös brüsszeli bemutatkozás óta a Fesztiválzenekar rendszeres vendége a belga főváros zenei életének, s állandó fellépője a nevezetes őszi flamand fesztiválnak Brüsszelben. Való igaz, amit az első estét elragadtatott kritikában méltató francia lap, a Le Soir ír: Brüsszelben Fischernek és a budapesti Fesztiválzenekarnak valóságos fan-klubja van már.

A Fesztiválzenekar, mint valami kihelyezett, utazó országimázs központ, ezen az idei első külföldi turnéján is folytatja visszhangos sikerfesztiválját, nem csak saját hírnevét öregbítve, hanem az országnak is jó hírét keltve. A koncertkörút most Frankfurtban indult. Az Alte Oper-be rendszeresen visszahívott együttes ezúttal is dugig telt házat vonzott, s akárcsak a következő állomást jelentő Antwerpenben, Liszt ritkán hallható szimfonikus műveinek (Tasso, Mephisto-keringő) és Dvorák VIII. Szimfóniájának szenvedéllyel teli előadásával önfeledt tapsra késztette a német és belga közönséget egyaránt. A "gyémánt fővárosában" a három vezető flamand napilap egészoldalas cikkben harangozta be a kiemelkedő zenei eseményt, hosszú interjút közölve a körülrajongott Fischer Ivánnal.

Egy hét múlva London várja a Fesztiválzenekart. A nagyhírű Barbican koncerttermében - ahová rendszeresen visszahívják az együttest - január 30-án és 31-én lépnek fel A világ legnagyobb előadói című koncertsorozatban, amelyben a leghíresebb, legkiemelkedőbb szimfónikus zenekarok zenélnek. Programjukban a brüsszeli két koncert összeállítását adják elő, azzal a különbséggel, hogy első este Bayreuth egy másik híres tenorénekese, Poul Elming lép fel a Walkür első felvonásában, a második estére pedig remélhetően a már gyógyult híresség, John Tomlinson szólaltatja meg Wotant.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.