Klasszikus

Dubrovay László, Falvai Sándor és Tóth Ibolya kapta a Cziffra Fesztivál Életműdíját

2023.02.27. 10:25
Ajánlom
Francia tematikájú koncerttel vette kezdetét február 26-án a Cziffra György Fesztivál a Zeneakadémia Nagytermében. Az eseményen a hagyományokhoz híven, ünnepélyes keretek között átadták a fesztivál rangos díjait.

Párizs aranykorába repítette vissza a közönséget a Cziffra Fesztivál nyitókoncertje, melyen Cziffra György második hazája, Franciaország ikonikus szerzőinek művei csendültek fel. Hollerung Gábor vezényletével, a Budafoki Dohnányi Zenekar mellett két kiváló zongoraművész lépett színpadra: a Kossuth-díjas Balázs János, valamint az olasz Sandro De Palma, aki romantikus művészi egyéniségével, sokoldalú repertoárjával Európa, Amerika és Japán színpadait is meghódította. Az esten valódi fesztiválhangulat kerekedett irodalmi csavarral fűszerezve.

Saint-Saëns Állatok farsangjának motívumai kivételes művészek tolmácsolásában alakultak zenei élménnyé, melyet Lackfi János erre az alkalomra írt, személyesen előadott, humoros verseivel színesített.

Az est folyamán felcsendült Bizet friss és eleven C-dúr szimfóniája, melyet a szerző mindössze 17 évesen komponált, valamint Franck Szimfonikus variációi is, a zenekar és a szólózongora csodás összhangjában. Az eseményen részt vett a fesztivál fővédnöke, Novák Katalin köztársasági elnök, a fesztivál védnökei, a hazai zenei és tudományos élet vezetői, többek között Áder János volt köztársasági elnök, Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Dr. Vigh Andrea a Zeneakadémia Rektora.

A nyitóeseményen hetedik alkalommal adták át a fesztivál rangos díjait, amikkel a legtehetségesebb ifjú muzsikusokat és a több évtizedes életműveket ismerték el.

Az idei évben minden eddiginél több jelölés érkezett, így az Életműdíjon, a Tehetség-díjon és az Ifjú Tehetség-díjon túl új kategóriaként Kreatív Művész díjakat is odaítélt a zsűri.

Összesen kilencen vehették át az elismerésekkel járó plaketteket és pénzdíjat.

CziffraFALVAISANDOR-102536.jpg

Falvai Sándor átveszi a Cziffra Fesztivál Életműdíját Dr. Vigh Andreától és Balázs Jánostól (Fotó/Forrás: Asszonyi Eszter / Cziffra Fesztivál)

Az Életműdíjat 2023-ban Tóth Ibolya zenei rendező, Falvai Sándor zongoraművész, egyetemi tanár és Dubrovay László zeneszerző részére ítélte oda a zsűri. A Tehetség-díjakat Rajna Martin (karmester), Magyar Valentin (zongora) és Gertler Teo (hegedű) kapták. A Cziffra Fesztivál Kreatív Művész-díjában Oláh Krisztián (jazz-zongora) és ifj. Balázs Elemér (zongora) részesülhetett. Az Ifjú Tehetség-díjat a 13. kerületi Fischer Annie Zeneiskola növendéke, Tőzsér Gergő (fuvola) érdemelte ki. A zsűri elnöke Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora volt, további tagjai Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője voltak.

A Cziffra Fesztivál díjainak támogatója (Tehetség-díj, Életműdíj) Áder János volt köztársasági elnök, az Ifjú Tehetség-díj és a Kreatív Művész-díj támogatója Budapest XIII. Kerületi Önkormányzata.

A Cziffra Fesztivál programjai egészen május végéig várják az érdeklődőket, a sorozat fő fókusza a klasszikus zene,

de Cziffra György sokszínű munkásságát tovább éltetve, az események között helyet kap tudományos előadás, jazz és cigányzene, gyerekkoncert és természetesen kiállítások is. A helyszínek sora szintén változatos, többek között a Magyar Zene Házában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a MOMkultban és Brüsszelben, valamint Zalaegerszegen is lesznek programok.

Fejléckép: A Cziffra Fesztivál díjazottjai Dr. Vigh Andreával és Balázs Jánossal (fotó/forrás: Asszonyi Eszter / Cziffra Fesztivál)

Különleges zenei élmények, műfaji sokszínűség és legendás előadók a Cziffra Fesztiválon

Kapcsolódó

Különleges zenei élmények, műfaji sokszínűség és legendás előadók a Cziffra Fesztiválon

Nyitókoncerttel és díjátadóval veszi kezdetét február 26-án a Cziffra Fesztivál 2023-as programsorozata, amely május végéig számos eseménnyel, változatos műfajkínálattal várja az érdeklődőket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.
Klasszikus interjú

„Csajkovszkij és Rahmanyinov sose támogatná ezt a háborút” – Interjú Oksana Lynivvel

Az ukrán karmester a Concerto Budapesttel lép fel március 17-én a Zeneakadémián, ebből az alkalomból korábbi magyarországi élményeiről, a hangverseny műsorának aktualitásáról és természetesen a hazájában dúló háborúról is beszélgettünk.