Klasszikus

Dubrovay László, Falvai Sándor és Tóth Ibolya kapta a Cziffra Fesztivál Életműdíját

2023.02.27. 10:25
Ajánlom
Francia tematikájú koncerttel vette kezdetét február 26-án a Cziffra György Fesztivál a Zeneakadémia Nagytermében. Az eseményen a hagyományokhoz híven, ünnepélyes keretek között átadták a fesztivál rangos díjait.

Párizs aranykorába repítette vissza a közönséget a Cziffra Fesztivál nyitókoncertje, melyen Cziffra György második hazája, Franciaország ikonikus szerzőinek művei csendültek fel. Hollerung Gábor vezényletével, a Budafoki Dohnányi Zenekar mellett két kiváló zongoraművész lépett színpadra: a Kossuth-díjas Balázs János, valamint az olasz Sandro De Palma, aki romantikus művészi egyéniségével, sokoldalú repertoárjával Európa, Amerika és Japán színpadait is meghódította. Az esten valódi fesztiválhangulat kerekedett irodalmi csavarral fűszerezve.

Saint-Saëns Állatok farsangjának motívumai kivételes művészek tolmácsolásában alakultak zenei élménnyé, melyet Lackfi János erre az alkalomra írt, személyesen előadott, humoros verseivel színesített.

Az est folyamán felcsendült Bizet friss és eleven C-dúr szimfóniája, melyet a szerző mindössze 17 évesen komponált, valamint Franck Szimfonikus variációi is, a zenekar és a szólózongora csodás összhangjában. Az eseményen részt vett a fesztivál fővédnöke, Novák Katalin köztársasági elnök, a fesztivál védnökei, a hazai zenei és tudományos élet vezetői, többek között Áder János volt köztársasági elnök, Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Dr. Vigh Andrea a Zeneakadémia Rektora.

A nyitóeseményen hetedik alkalommal adták át a fesztivál rangos díjait, amikkel a legtehetségesebb ifjú muzsikusokat és a több évtizedes életműveket ismerték el.

Az idei évben minden eddiginél több jelölés érkezett, így az Életműdíjon, a Tehetség-díjon és az Ifjú Tehetség-díjon túl új kategóriaként Kreatív Művész díjakat is odaítélt a zsűri.

Összesen kilencen vehették át az elismerésekkel járó plaketteket és pénzdíjat.

CziffraFALVAISANDOR-102536.jpg

Falvai Sándor átveszi a Cziffra Fesztivál Életműdíját Dr. Vigh Andreától és Balázs Jánostól (Fotó/Forrás: Asszonyi Eszter / Cziffra Fesztivál)

Az Életműdíjat 2023-ban Tóth Ibolya zenei rendező, Falvai Sándor zongoraművész, egyetemi tanár és Dubrovay László zeneszerző részére ítélte oda a zsűri. A Tehetség-díjakat Rajna Martin (karmester), Magyar Valentin (zongora) és Gertler Teo (hegedű) kapták. A Cziffra Fesztivál Kreatív Művész-díjában Oláh Krisztián (jazz-zongora) és ifj. Balázs Elemér (zongora) részesülhetett. Az Ifjú Tehetség-díjat a 13. kerületi Fischer Annie Zeneiskola növendéke, Tőzsér Gergő (fuvola) érdemelte ki. A zsűri elnöke Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora volt, további tagjai Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője voltak.

A Cziffra Fesztivál díjainak támogatója (Tehetség-díj, Életműdíj) Áder János volt köztársasági elnök, az Ifjú Tehetség-díj és a Kreatív Művész-díj támogatója Budapest XIII. Kerületi Önkormányzata.

A Cziffra Fesztivál programjai egészen május végéig várják az érdeklődőket, a sorozat fő fókusza a klasszikus zene,

de Cziffra György sokszínű munkásságát tovább éltetve, az események között helyet kap tudományos előadás, jazz és cigányzene, gyerekkoncert és természetesen kiállítások is. A helyszínek sora szintén változatos, többek között a Magyar Zene Házában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a MOMkultban és Brüsszelben, valamint Zalaegerszegen is lesznek programok.

Fejléckép: A Cziffra Fesztivál díjazottjai Dr. Vigh Andreával és Balázs Jánossal (fotó/forrás: Asszonyi Eszter / Cziffra Fesztivál)

Különleges zenei élmények, műfaji sokszínűség és legendás előadók a Cziffra Fesztiválon

Kapcsolódó

Különleges zenei élmények, műfaji sokszínűség és legendás előadók a Cziffra Fesztiválon

Nyitókoncerttel és díjátadóval veszi kezdetét február 26-án a Cziffra Fesztivál 2023-as programsorozata, amely május végéig számos eseménnyel, változatos műfajkínálattal várja az érdeklődőket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Szépség és optimizmus – évadot hirdetett a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2024/25-ös évadban öt bérletes, valamint három gyermekeknek szóló, tematikus koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg neves hazai és külföldi vendégművészek közreműködésével.
Klasszikus gyász

Életének 100. évében elhunyt Konrád György brácsaművész

A munkásságáért Weiner Leó-emlékdíjjal és Bartók–Pásztory-díjjal elismert művész, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének egykori tanára életének 100. évében távozott.
Klasszikus ajánló

Szláv-magyar kapcsolatok tárulnak fel az Operaház koncertjén

A cseh, lengyel, szlovák és horvát opera- és zeneirodalom gyöngyszemei mellett Erkel Ferenc egyik elfeledett operáját is megidézi a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának Aranykor – Szlávok című hangversenye.
Klasszikus ajánló

Magyar zeneszerzők harsonára írt darabjait hallhatja a közönség a Pesti Vigadóban

Június 2-án Harsona estet rendeznek a Pesti Vigadóban, a koncert műsorát Hőna Gusztáv állította össze az elmúlt évtizedekben született harsonadarabokból.
Klasszikus ajánló

Betiltott művek csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Június 7-én A megrendülés hangjai címmel a Budapest Music Centerben ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar, az együttest Amaury du Closel dirigálja, az esten közreműködik Korcsolán Orsolya hegedűművész.