Klasszikus

Duna partján van egy terem… – Sári József szerzői estje

2005.06.17. 00:00
Ajánlom
Balaton, Duna: víz, víz. Mindkettő mellett lehet kortárs zenei fesztivált rendezni. Idén a tó fövenyéről a folyó partjára költözött a kilenc éves múltra visszatekintő Földvári Napok rendezvénysorozata. A Művészetek Palotájában tartott „Vendégjáték” programja ebben az évben is színes és érdekes. Nem lehet rá azt mondani: állóvíz.

Az idei rendezvénysorozat két kiemelt komponistája Sári József és Soproni József. Hétfő este Sári József szerzői estjére látogattam el a Fesztiválszínházba. A hangverseny az idén hetven éves zeneszerző műveiből nyújtott keresztmetszetet 1978-tól napjainkig. Hét Sári József-mű csendült fel a Fesztiválszínház jó kiképzésű, ám kissé személytelen hangzásterében, amelynek atmoszféráját kedvezőtlenül befolyásolta az alattomosan duruzsoló légkondicionáló.

Az elsőként elhangzó Mozaikok 1980-ban készült, ajánlása Sáry Lászlónak, a szerző öccsének szól. A Magyar Rádió Kincsestárának honlapján (kincsestar.radio.hu), egy 1981-es felvételen kettejük előadásában hallható a darab. Hétfőn este azonban két még ifjabb zeneszerző, Dinyés Dániel és Dargay Marcell játszotta. Számomra bosszantóan megfejthetetlen talány maradt, hogy miért ültek háttal a közönségnek. Végig arra vártam, hogy a darabból majd talán kiderül. De a műnek nem volt szüksége rá. Lehet, hogy így jobban tudtak koncentrálni egymásra?

A lassú e hangok, miközben bebarangolták a két zongora minden oktávját, egyben mérőként is szolgáltak, és közös hullámhosszra hangolták a két muzsikust. Szükségük is volt erre a „négy kéz – egy lélek”-állapotra később, amikor fokról fokra, majd egyre hirtelenebbül begyorsult és -sűrűsödött a zenei anyag. Elismerés illeti Dinyést és Dargayt, akik a legnehezebb effektusokat is, például a két hangszer között szétszórt felütéseket és súlyokat is a legnagyobb pontossággal és empátiával játszották, úgy, hogy nem két játékost, hanem egyetlen zenedarabot hallottunk.

Az 1975-ös Vonósnégyest az Auer Vonósnégyes adta elő. Érdekes volt megfigyelni ugyanazokat a zenei foszlányokat a négy különböző hangszeren. Az erőteljes motívumok a hegedűsöket néha reccsenő hangindításra késztették. A brácsás és a csellista visszafogottabban, finomabban játszott. A darab végén, ahol a négy hangszer négy különböző zenei anyagot játszott egyre halkulva al niente, a hang annyira eltűnt a semmiben, hogy az utolsó motívumoknál már csak az avizóként szolgáló szusszanások hallatszottak.

A szólóklarinétra komponált Sententiola volt Sári József legfrissebb műve a hangversenyen elhangzó darabok közül. A mű Klenyán Csaba lendületes interpretációjában néha úgy hangzott, mintha nem is egy, hanem legalább két hangszerre írta volna a szerző, amelyek egyszerre ugyan nem szólnak, de tökéletesen kiegészítik egymást. A gyors és végletes hangszínváltások és dinamikai zuhanások, ugrások a rejtett többszólamúság (tév?)képzetét keltették a hallgatóban.

A három dragonyos kockajáték közben (1978) előadása során úgy éreztem, hogy noha a három kitűnő előadó, Eckhardt Gábor, Keller András és Déri György meggyőző fölénnyel játssza a darabot, mégis hiányzik valami a produkcióból. Sokáig nem is tudtam megfogalmazni, mi: az összeszokott kamaratársak egymás iránti feltétlen bizalma. A három vitéz egyaránt nyerni akart a kockajátékban és a hangszer mellett egyaránt. Versengésüknek azonban színvonalas, sziporkázó eredménye lett, így nem biztos, hogy ártottak vele a műnek.

A szünet után a zongorára írt Tractatus című mű ősbemutatója következett Hargitai Imre tolmácsolásában. Még szinte le sem ült a közönség és a szerző, amikor a művész egy-két figyelemre sem érdemes előkészülő mozdulat után berobbantotta a kezdőhangokat. A nagysikerű előadás után ugyanolyan hirtelenül és jókedvűen távozott, mint ahogy a darab elején érkezett.

A Nászzene két klarinétra és fagottra hangszerelt változatát az idei Földvári Napok rezidens kamaraegyüttese, a Trio Lignum adta elő. Az eredeti mű Szűcs Zsuzsanna és Ittzés Gergely esküvőjére készült két fuvolára. A templomi akusztikát a Fesztiválszínházban mesterséges visszhang imitálta. Boldog, gyöngyöző, szép zene ez, az előadók ihletett hangulatát pedig még az első hangok előtt felberregő mobiltelefon sem tudta szertefoszlatni.

Két ember és négy ütő szükséges az Incantation című műhöz. Vékony Ildikó cimbalom- és Rácz Zoltán ütőhangszeres művész harmonikus duót alkotott. Együttjátékukban plasztikusan kirajzolódott, mikor melyiküknek jutott szólószerep, de végig fontosak maradtak mindketten. A hangverseny végén a nagyszámú közönség szűnni nem akaró tapssal köszöntötte Sári Józsefet.

(2005. június 13. Fesztivál Színház; A Földvári Napok „Vendégjátéka” a Művészetek Palotájában - Sári József szerzői estje; Mozaikok két zongorára; Vonósnégyes; Sententiola klarinétra; Három dragonyos kockajáték közben; Tractatus zongorára; Nászzene, C változat; Incantation cimbalomra és ütőhangszerekre; Km.: Dargay Marcell, Dinyés Dániel, Auer Vonósnégyes, Klenyán Csaba, Eckhardt Gábor, Keller András, Déri György, Hargitai Imre, Trio Lignum, Vékony Ildikó, Rácz Zoltán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.