Klasszikus

Dupla Guinness-rekord Balatonfüreden

2008.07.04. 00:00
Ajánlom
Újra a magyar zenészeké a Világ leghosszabb koncertje Guinness-rekord, miután 216 órát játszottak egyfolytában a 3. Nemzetközi Balatonfüredi Gitárfesztiválon. Ezzel együtt megdőlt a Világ leghosszabb élő közvetítése Guinness-rekord is.

Hiába eredt el az eső a végére, remek hangulatban született meg a „Világ leghosszabb koncertje” új Guinness-rekord 2008. június 30-án 15 órakor. A tavalyihoz hasonlóan nagy sikert aratott az egész Guinnesst lezáró világzenei különdíjas gitárvirtuóz, Andreas, aki idén virtuóz játékával, egyedi rumbákkal szórakoztatta a publikumot, nemcsak a helyszínen lévőket, hanem az internet előtt ülőket is. Ismét volt visszaszámlálás, pezsgőlocsolás és nagy ünneplés is.

„Nagyon nagy öröm volt számomra ismét ebben a fantasztikus hangulatban játszani.” – mondta Andreas. „Idén is összekapcsoltak minket a húrok, és újból megszületett a rekord. Nekem azért ez egy nagy felelősség volt a végén, hiszen az előttem fellépő 1000 kollégám munkáját kellett ily módon megkoronáznom.”

Az utolsó percekre az egekbe szökött a nézettség, a milliós nagyságrendet súrolta, de a szerverek csak az utolsó másodpercekben mondták fel a szolgálatot. Ez pedig azt jelenti, hogy dupla Guinness-rekord született, ezzel a „Világ leghosszabb élő közvetítése” csúcsot is már a magyarok tartják, hiszen a 216 órát megszakadás nélkül közvetítették.

„Nagy boldogság, hogy idén sikerült a közvetítési csúcs is.” – nyilatkozta Vass Gábor, a közvetítésért felelős Algoritmic Kft. vezetője. „Tavaly többször leálltunk, idén viszont egyszer sem. A végén pedig sok futballstadionnyi néző látta egyszerre a Guinnesst, így nem csoda, hogy nem húztuk ki az utolsó másodpercekig.” A 216 órás élő közvetítést az egész világon nyomon követték – így a felülmúlt kanadaiak is – a www.balatongitar.hu oldalon.

Eötvös József, fő szervező, Liszt-díjas gitárművészt nagy örömmel töltötte el, hogy vezetésével újra összefogtak a magyar zenészek, és ismét sikerült visszahódítani a Guinness-rekordot. „Most már önfeledt az öröm, de voltak nehéz percek is.” – mondta a Zeneakadémia tanszakvezető tanára. „Többször volt nehéz időjárási körülmény, előfordult, hogy nem jöttek meg időben a fellépők, így egyszer még nekem is mentenem kellett. De újra nyertünk, megint a mienk a rekord, most Kanada 200 óráját múltuk felül.”

2008. június 21-e 15 órától tehát június 30. 15 óráig nonstop szólt a zene a balatonfüredi Kisfaludy színpadon, idén több mint 1000 fellépővel. A klasszikus gitárosok mellett a jazz, a latin, a világzene, a flamenco, a könnyűzene és a rock képviselői is helyet kaptak, ráadásul idén nem volt feltétel a gitár, így például jazzkórus és rézfúvosok is szerepeltek. És hogy valóban minden műfaj képviseltette magát, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a fellépő művészek között volt a világzenei különdíjas gitárvirtuóz Andreas, a könnyűzene közkedvelt hazai kiválósága, Bergendy, de ott volt a Csík zenekar vagy a Shadows Hungary is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.