Klasszikus

Dupla Guinness-rekord Balatonfüreden

2008.07.04. 00:00
Ajánlom
Újra a magyar zenészeké a Világ leghosszabb koncertje Guinness-rekord, miután 216 órát játszottak egyfolytában a 3. Nemzetközi Balatonfüredi Gitárfesztiválon. Ezzel együtt megdőlt a Világ leghosszabb élő közvetítése Guinness-rekord is.

Hiába eredt el az eső a végére, remek hangulatban született meg a „Világ leghosszabb koncertje” új Guinness-rekord 2008. június 30-án 15 órakor. A tavalyihoz hasonlóan nagy sikert aratott az egész Guinnesst lezáró világzenei különdíjas gitárvirtuóz, Andreas, aki idén virtuóz játékával, egyedi rumbákkal szórakoztatta a publikumot, nemcsak a helyszínen lévőket, hanem az internet előtt ülőket is. Ismét volt visszaszámlálás, pezsgőlocsolás és nagy ünneplés is.

„Nagyon nagy öröm volt számomra ismét ebben a fantasztikus hangulatban játszani.” – mondta Andreas. „Idén is összekapcsoltak minket a húrok, és újból megszületett a rekord. Nekem azért ez egy nagy felelősség volt a végén, hiszen az előttem fellépő 1000 kollégám munkáját kellett ily módon megkoronáznom.”

Az utolsó percekre az egekbe szökött a nézettség, a milliós nagyságrendet súrolta, de a szerverek csak az utolsó másodpercekben mondták fel a szolgálatot. Ez pedig azt jelenti, hogy dupla Guinness-rekord született, ezzel a „Világ leghosszabb élő közvetítése” csúcsot is már a magyarok tartják, hiszen a 216 órát megszakadás nélkül közvetítették.

„Nagy boldogság, hogy idén sikerült a közvetítési csúcs is.” – nyilatkozta Vass Gábor, a közvetítésért felelős Algoritmic Kft. vezetője. „Tavaly többször leálltunk, idén viszont egyszer sem. A végén pedig sok futballstadionnyi néző látta egyszerre a Guinnesst, így nem csoda, hogy nem húztuk ki az utolsó másodpercekig.” A 216 órás élő közvetítést az egész világon nyomon követték – így a felülmúlt kanadaiak is – a www.balatongitar.hu oldalon.

Eötvös József, fő szervező, Liszt-díjas gitárművészt nagy örömmel töltötte el, hogy vezetésével újra összefogtak a magyar zenészek, és ismét sikerült visszahódítani a Guinness-rekordot. „Most már önfeledt az öröm, de voltak nehéz percek is.” – mondta a Zeneakadémia tanszakvezető tanára. „Többször volt nehéz időjárási körülmény, előfordult, hogy nem jöttek meg időben a fellépők, így egyszer még nekem is mentenem kellett. De újra nyertünk, megint a mienk a rekord, most Kanada 200 óráját múltuk felül.”

2008. június 21-e 15 órától tehát június 30. 15 óráig nonstop szólt a zene a balatonfüredi Kisfaludy színpadon, idén több mint 1000 fellépővel. A klasszikus gitárosok mellett a jazz, a latin, a világzene, a flamenco, a könnyűzene és a rock képviselői is helyet kaptak, ráadásul idén nem volt feltétel a gitár, így például jazzkórus és rézfúvosok is szerepeltek. És hogy valóban minden műfaj képviseltette magát, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a fellépő művészek között volt a világzenei különdíjas gitárvirtuóz Andreas, a könnyűzene közkedvelt hazai kiválósága, Bergendy, de ott volt a Csík zenekar vagy a Shadows Hungary is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.