Klasszikus

Dupla Guinness-rekord Balatonfüreden

2008.07.04. 00:00
Ajánlom
Újra a magyar zenészeké a Világ leghosszabb koncertje Guinness-rekord, miután 216 órát játszottak egyfolytában a 3. Nemzetközi Balatonfüredi Gitárfesztiválon. Ezzel együtt megdőlt a Világ leghosszabb élő közvetítése Guinness-rekord is.

Hiába eredt el az eső a végére, remek hangulatban született meg a „Világ leghosszabb koncertje” új Guinness-rekord 2008. június 30-án 15 órakor. A tavalyihoz hasonlóan nagy sikert aratott az egész Guinnesst lezáró világzenei különdíjas gitárvirtuóz, Andreas, aki idén virtuóz játékával, egyedi rumbákkal szórakoztatta a publikumot, nemcsak a helyszínen lévőket, hanem az internet előtt ülőket is. Ismét volt visszaszámlálás, pezsgőlocsolás és nagy ünneplés is.

„Nagyon nagy öröm volt számomra ismét ebben a fantasztikus hangulatban játszani.” – mondta Andreas. „Idén is összekapcsoltak minket a húrok, és újból megszületett a rekord. Nekem azért ez egy nagy felelősség volt a végén, hiszen az előttem fellépő 1000 kollégám munkáját kellett ily módon megkoronáznom.”

Az utolsó percekre az egekbe szökött a nézettség, a milliós nagyságrendet súrolta, de a szerverek csak az utolsó másodpercekben mondták fel a szolgálatot. Ez pedig azt jelenti, hogy dupla Guinness-rekord született, ezzel a „Világ leghosszabb élő közvetítése” csúcsot is már a magyarok tartják, hiszen a 216 órát megszakadás nélkül közvetítették.

„Nagy boldogság, hogy idén sikerült a közvetítési csúcs is.” – nyilatkozta Vass Gábor, a közvetítésért felelős Algoritmic Kft. vezetője. „Tavaly többször leálltunk, idén viszont egyszer sem. A végén pedig sok futballstadionnyi néző látta egyszerre a Guinnesst, így nem csoda, hogy nem húztuk ki az utolsó másodpercekig.” A 216 órás élő közvetítést az egész világon nyomon követték – így a felülmúlt kanadaiak is – a www.balatongitar.hu oldalon.

Eötvös József, fő szervező, Liszt-díjas gitárművészt nagy örömmel töltötte el, hogy vezetésével újra összefogtak a magyar zenészek, és ismét sikerült visszahódítani a Guinness-rekordot. „Most már önfeledt az öröm, de voltak nehéz percek is.” – mondta a Zeneakadémia tanszakvezető tanára. „Többször volt nehéz időjárási körülmény, előfordult, hogy nem jöttek meg időben a fellépők, így egyszer még nekem is mentenem kellett. De újra nyertünk, megint a mienk a rekord, most Kanada 200 óráját múltuk felül.”

2008. június 21-e 15 órától tehát június 30. 15 óráig nonstop szólt a zene a balatonfüredi Kisfaludy színpadon, idén több mint 1000 fellépővel. A klasszikus gitárosok mellett a jazz, a latin, a világzene, a flamenco, a könnyűzene és a rock képviselői is helyet kaptak, ráadásul idén nem volt feltétel a gitár, így például jazzkórus és rézfúvosok is szerepeltek. És hogy valóban minden műfaj képviseltette magát, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a fellépő művészek között volt a világzenei különdíjas gitárvirtuóz Andreas, a könnyűzene közkedvelt hazai kiválósága, Bergendy, de ott volt a Csík zenekar vagy a Shadows Hungary is.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Klasszikus

Adventi koncert a Belvárosi-templomban a Soproni Szimfonikusokkal

December 3-án ad adventi koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Magyarország egyik legrégebbi szimfonikus zenekara, az 1829-ben alapított Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.
Klasszikus ajánló

Adventi koncertek a Kiskorona7-ben – az Óbudai Társaskör adventi ajánlata

Három adventi koncert, három egymástól teljesen különböző zenei stílusban, Óbuda kultikus koncerttermében. A Kiskorona7 egészen különleges zenei programokkal készül az ünnepvárás időszakában.