Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2023.12.08. 14:45
Ajánlom
Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 

Idén márciusban ünnepelte hatvanéves fennállását a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Mivel az együttes felvételeit tartalmazó hanghordozó hosszú ideje nem került már kiadásra, a jubileum alkalmából A zene körülvesz címmel jelentették meg új vinyl hanglemezüket. A dupla albumon a stúdiófelvételek mellett olyan közönségkedvenc koncertfelvételek is helyet kaptak, mint Haydn C-dúr csellóversenyének 3. tétele Várdai István csellóművész előadásában vagy Scsedrin híres Carmen-szvitje Takács-Nagy Gábor vezényletével.

A zenekar közleménye idézi Körmendy-Ékes Judit kuratóriumi elnököt, aki arról beszél:

az együttes számára a tradíciók megőrzése mellett fontos az új fiatal közönség elérése.

Hozzátette, ezért indították útjára a Koncert az iskolában sorozatot, amely során általános és középiskolások osztályokban tartanak koncertet. Emellett idén harmadik alkalommal hirdették meg a Mesélő hangjegyek rajzpályázatot, a legkisebbek számára pedig tavaly indították útjára a Bábozd Zöldre egyesülettel közös környezetvédelmi szemléletformáló, zenés-bábos előadássorozatukat. A projektből a közelmúltban egy zenés mesekönyv is elkészült, amelyben az Egy viharos nap című előadás elevenedik meg.

LFKZ_Egyviharosnap-142303.jpg

Egy viharos nap című zenés mesekönyv (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

A zenekar jubileumi évéről Tfirst Péter koncertmester mesélt, aki hangsúlyozta, az évad kidolgozásánál nagy jelentőséget fektettek a zenei repertoár bővítésére, valamint

folyamatosan keresték az együttműködési lehetőségeket a hazai és nemzetközi zenei élet kiválóságaival is.

Felidézte, a hatvanadik évforduló részeként mások mellett olyan világhírű művészekkel léphettek fel, mint Emmanuel Pahud (fuvola), Pusker Júlia (hegedű), Amihai Grosz (brácsa), Takács-Nagy Gábor (karmester), Kelemen Barnabás (hegedű), Győri Balett, Sayaka Shoji (hegedű), Martin Fröst (klarinét), Szűcs Máté (brácsa), Bogdan Volkov (ének), Alexander Sitkovetsky (hegedű), Dmitry Sitkovetsky (karmester), Sárközy Lajos és zenekara, Madaras Gergely (karmester), Baráti Kristóf (hegedű), Pierre-Laurent Aimard (zongora), Pablo Barragán (klarinét), vagy Andreas Ottensamer (karmester).

„Összegezve, úgy érezzük, hogy tényleg körülvesz minket és a közönségünket a zene, és ezt így szeretnénk folytatni jövőre is, lemezzel, mesekönyvvel, és elsősorban koncertekkel. Itthon az évad hátralévő részében Budapesten négy zeneakadémiai és egy Pesti Vigadó-beli nagy koncerttel, új sorozatunkkal, amelyben hazai kórusokkal dolgozunk majd együtt” – fogalmazott Tfirst Péter.

Rolla Jánosra emlékezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Mint arról beszámoltunk, életének 79. évében elhunyt Rolla János, a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapító tagja, koncertmestere és művészeti vezetője, aki 57 éven át dolgozott az együttesnél.

A zenekar Facebook-bejegyzésében arról ír,

az együttes az ő gyermeke volt, minden megtett, amit atya, gondviselő és vezető megtehetett.

„A zene a szavakon túli birodalomhoz tartozik, mi így búcsúzunk. Drága Jancsi, nyugodj békében, vigyázzuk, őrizzük a műved: a Liszt Ferenc Kamarazenekart!” – írták bejegyzésükben, amelyben egy 2007-es koncertfelvétel is megosztottak, amelyen Grieg: Holberg-szvitjéből az Air hangzik el Rolla János irányításával és szólójával.

Fejléckép: A zene körülvesz című lemez (Fotó/Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.