Klasszikus

Duplán jó

2009.04.17. 00:00
Ajánlom
Két kiemelkedő koncerttel várja a MÁV Szimfonikus Zenekar a közeljövőben a zenerajongókat. Április 17-én Bogányi Gergely lesz a szólista, április 24-én pedig különleges oratórikus művek hangzanak el a Kollár Imre vezényelte zenekar előadásában.

A MÁV Szimfonikus Zenekar Kollár Imrével

Április 17-én, pénteken este a hangversenyt a kitűnő és sokszínű szerzeményei okán az egyik legismertebb kortárs szerzőnk, Orbán György három szerenádja közül az első, az 1984-ben keletkezett nyitja meg. Ezt követően a zongora poétájának is nevezett Chopin f-moll zongoraversenye csendül fel, gyönyörű, lírai tételekben szólva a lélek legfinomabb rezdüléseiről és a romantikus lelkivilág mélységesen személyes, gyakran szélsőségesen túlzó jelenségeiről. A szerző 1832-ben a Pleyel teremben mutatta be óriási sikerrel zongoraversenyét. A bemutatón ott volt az ifjú Liszt Ferenc is, aki így írt róla: “A mégoly viharos tetszésnyilvánítás sem bizonyult elegendőnek, hogy kifejezze elragadtatásunkat ez iránt a zseniális muzsikus iránt, aki művészetének a lehető legszerencsésebb újdonságaival a költői ihlet kifejezésének új korszakát nyitotta meg.”
A versenymű megszólaltatója Bogányi Gergely lesz, akit fellépései alkalmával közönsége sosem múló lelkesedéssel fogad, és emellett számos díjjal is jutalmazták művészi teljesítményét. Liszt- és Kossuth-díja mellett második otthonában, Finnországban is magas állami kitüntetést kapott. Érzékeny, ugyanakkor szenvedéllyel átfűtött játékmódja teszi az ifjú zongoristát az egyik legnépszerűbb magyar előadóművésszé.

A koncert második felében Rimszkij-Korszakovnak, a késő romantika orosz zenéjének egyik legjelesebb alakjának 1888-ban komponált Seherezádé című zenekari szvitje csendül fel, mely az Ezeregyéjszaka mesevilágát eleveníti meg. A Seherezádé hegedű-szólóját Pilz János hegedűművész játssza.

Április 24-én, pénteken két nagyszabású oratórikus mű hangzik el a Zeneakadémia Nagytermében a MÁV Szimfonikusok bérleti előadásán. Elsőként Kovács Zoltán oratóriuma, melyet 2002-2003-ban a Pécsi Szimfonikus Zenekar felkérésére komponált. A műben kétféle szöveget használ fel a zeneszerző: a középkori szerzetes, Nicetas Te Deum kezdetű latin nyelvű himnuszát, illetve Csorba Győző Amor Sanctus című költeményét. Míg a latin himnusz a korabeli hívő ember feltétel nélküli, korláttalan hitéről vall, a 20. századi költő saját kora emberének Istennel való, kételyekkel, szorongással teli kapcsolatát fogalmazza meg. A koncert zárószámaként elhangzó Mozart: Requiem, szerzőjének befejezetlenül maradt utolsó műve azért is olyan megrendítő, mert saját gyász-zenéjét írta meg benne, mégha ennek - talán - nem is volt tudatában. Az est közreműködői Kertesi Ingrid, Bódi Marianna, Fekete Attila, Busa Tamás és a Nemzeti Énekkar, Antal Mátyás karigazgató vezetésével. A karmestere ezúttal is Kollár Imre, a MÁV Szimfonikusok művészeti vezetője.

(2009. április 17. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) -MÁV Szimfonikus Zenekar; km.: Bogányi Gergely (zongora); vez.: Kollár Imre; Orbán György: Szerenád; Chopin: f-moll zongoraverseny; Rimszkij-Korszakov: Seherezádé

2009. április 24. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; km.. Kertesi Ingrid, Bódi Marianna, Fekete Attila, Busa Tamás, Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás); vez.: Kollár Imre; Kovács Zoltán: Amor Sanctus; Mozart: Requiem)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.