Klasszikus

Duplán Lajtha

2010.06.01. 14:36
Ajánlom
Két kötettel gazdagodott a Lajtha László zeneszerzőről és népzenekutatóról szóló irodalom. Erdélyi Zsuzsanna és Solymosi Tari Emőke munkái hiánypótlóak.

A kockás füzet - Úttalan utakon Lajtha Lászlóval című könyv szerzője Erdélyi Zsuzsanna, aki a '40-es években textológusként dolgozott Lajtha László mellett a népzenegyűjtések alkalmával. Mivel abban az időben még nem magnóval rögzítettek, neki kellett lejegyezni mindent, ami nem zene: énekszöveg, járulékos szokások, szociológiai adatok. A férjes, kisgyermekes asszony filológus végzettsége és zenei tanulmányai tették alkalmassá arra, hogy Lajtha szűk gyűjtőstábjának egyik tagja legyen. A legtöbbször Sopronba vagy Szombathelyre vezető hosszú vonatutak során sok szó esett Lajtha zeneműveiről, az alkotófolyamat céljairól, lelki hátteréről. Ezeket a baráti hangvételű beszélgetéseket írta le Zsuzsanna anno egy kockás füzetbe, és ez jelent meg most Solymosi Tari Emőke szerkesztésében és a Hagyományok Háza kiadásában kötet formájában.

A másik, szintén a Hagyományok Háza által megjelentetett könyv szerzője az imént már említett zenetudós, Solymosi Tari Emőke, aki mögött jelentős, Lajthával kapcsolatos kutatómunka áll. 2007-ben jelent meg a "...magam titkos szobája" című alkotás, amelyben a szerző A kék kalap című Lajtha-vígopera keletkezéstörténetét, esztétikai vonatkozásait és zenetörténeti kapcsolódásait vizsgálja. 2008-ban tette közzé a zeneszerző teljes műjegyzékét a kompozíciók legfontosabb adataival, diszkográfiával, angol és magyar nyelven, továbbá számos Lajtha-tanulmány és -cikk szerzője, egy nyolcrészes rádiósorozat és számos önálló adás szerkesztője, így a Két világ között - beszélgetések Lajtha Lászlóról című könyve szakmailag komolyan megalapozott. A 33 emberrel - köztük családtagokkal, barátokkal, munkatársakkal, tanítványokkal, előadókkal, tisztelőkkel - készített, 344 oldalas interjúkötetben közel 800 lábjegyzet, rengeteg új, zenetörténeti jelentőségű adat szerepel. A könyv azonban nemcsak egy szűk rétegnek szól, mivel olvasmányos és megragadó stílusa mindenki számára elérhetővé és élményszerűvé teszi Lajtha értékes gondolatait és sokszínű személyiségét.

www.lajtha.hu

www.hagyomanyokhaza.hu

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus ajánló

Országszerte ingyenes koncerteket adnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Június 24-én Budapesten, 25-26-án pedig számos vidéki helyszínen hallgathatja meg a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának művészeit. A Zenélő Magyarország keretében tartott hangversenyeken barokk darabok, vonós kamarazene, rézfúvósegyüttes és énekszó is szerepel majd.