Klasszikus

Durkó Péter zeneszerző elismerése

2003.01.28. 00:00
Ajánlom
Kettősverseny című művével Durkó Péter érdemelte ki a negyedik alkalommal kiadott Istvánffy Benedek-díjat. A Magyar Zeneszerzők Egyesülete által alapított elismerést ma 17 órakor adja át Hollós Máté elnök az egyesület Vörösmarty téri székhelyén.

Négy éve alapította a Magyar Zeneszerzők Egyesülete a tizennyolcadik században élt és az első magyar klasszikus zeneszerzőként számon tartott Istvánffy Benedekről elnevezett díjat, a negyvenévesnél fiatalabb komponisták ősbemutatóként elhangzott műveinek elismerésére. Durkó Péter a nyolc pályamunka közül Istvánffy Benedek-díjasnak ítélt Kettősversenyét 2001-ben komponálta. A darab ősbemutatóját 2002 októberében tartották a Zeneakadémián.
Durkó Péter muzsikus család sarja, édesapja Durkó Zsolt zeneszerző, édesanyja Gerencsér Rita zenetörténész. A harmincéves zeneszerző a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatott tanulmányokat.
Zeneszerzői diplomáját 1997-ben kapta meg, miközben már egy éve a párizsi Conservatoire növendéke is volt. Posztgraduális stúdiumokat folytatott a londoni Királyi Zeneakadémián.
Szokolay Sándor zeneszerző tavaly Durkó Pétert nevezte meg a Corvin-lánc ösztöndíjasaként. A Magyar Köztársaság által adományozott ösztöndíjat a komponista oratórium alkotására fordítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.