Klasszikus

Dutoit a Fesztiválzenekar élén

2005.02.15. 00:00
Ajánlom
Korunk egyik legjelesebb karmestere, Charles Dutoit lesz a Fesztiválzenekar vendége február 19-én és 20-án este a Nemzeti Hangversenyteremben. A világhírű karmester néhány éve Bécsben és a Luzerni Fesztiválon már óriási sikerrel vezényelte a BFZ-t, de a budapesti közönség először hallhatja őt a zenekar élén.

A koncertek műsorán Berlioz Római karnevál-nyitánya és Stravinsky Petruskájának 1911-es változata mellett Csajkovszkij Hegedűversenye szerepel, ez utóbbi szólistája a kiváló görög hegedűművész, Leonidas Kavakos.

Charles Dutoit svájci születésű karmester neve összefonódott a Montreáli Szimfonikus Zenekaréval, amelynek negyedszázadon át, 1977-től 2002-ig volt művészeti vezetője. A Dutoit-Montreal párost (a Rattle-Birmingham, Gergiev-Kirov és Fischer-BFZ párosokhoz hasonlóan) az elmúlt két-három évtized legsikeresebb együttműködései között tartják számon, amelynek keretében egy nagyformátumú, karizmatikus karmesternek sikerült egy korábban szürke, vagy újonnan alapított zenekart a nemzetközi zenei élet élvonalába vezetnie. Az egy évtizeden át a Francia Nemzeti Zenekar, 1998 óta pedig a tokiói NHK Zenekar zeneigazgatói posztját is betöltő művész hatalmas diszkográfiával rendelkezik: több mint százötven lemezt készített a legnagyobb cégek számára (Decca, Deutsche Grammophon, EMI, Philips, CBS, Erato). Dutoit Solti György és Yehudi Menuhin mellett azon kevés vendégkarmesterek egyike, aki külföldi turnén vezényelte a Fesztiválzenekart: 1998-ban, a Luzerni Fesztiválon adott két hangversenyük után most a budapesti közönség is láthatja-hallhatja a világhírű dirigenst.

Leonidas Kavakos görög hegedűművész 1967-ben született Athénben, majd az USA-ban Joseph Gingoldnál tanult. 18 évesen megnyerte a helsinki Nemzetközi Sibelius Hegedűversenyt. Ettől kezdve pályája töretlenül ívelt felfelé: az USA-ban 1986-ban, Japánban 1988-ban, a londoni BBC Proms Fesztiválon 1992-ben, a Salzburgi Ünnepi Játékokon 1994-ben mutatkozott be. Rendszeresen fellép a nemzetközi zenei élet meghatározó szimfonikus zenekaraival (Chicago, Phildephia, Montreal, Baltimore, salzburgi Camerata, Concertgebouw, Birmingham). A Sibelius hegedűverseny felvételével 1991-ben elnyerte a Gramophone-díjat. Kavakos már többször fellépett a Fesztiválzenekarral: 1994-ben Budapesten Bartók fiatalkori hegedűversenyét, 1998-ban a Helsinki Fesztiválon Sibelius hegedűversenyét, a 2000/2001-es évadban Budapesten Paganini I. hegedűversenyét, 2003-ban Torinóban Dvorák hegedűversenyét játszotta a zenekarral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.