Klasszikus

Dvořák-maraton

2009.02.09. 00:00
Ajánlom
Csajkovszkij után Dvořák-zene szól február 28-án délelőttől késő estig a már-már hagyományosnak tekinthető februári maraton-koncertek alkalmával.

Antonín Dvorák

A szünet nélküli koncertek (a műsort nyitó oratórium kivételével) 45 percesek, akinek tehát kedve és kitartása van, akár mind a tizenegyet végighallgathatja. A maraton művészeti vezetője, Fischer Iván a műsort úgy állította össze, hogy abban szerepeljenek az életmű legnépszerűbb darabjai, de olyan különlegességek is, mint (magyarországi bemutatóként) A kísértetmenyasszony című dramatikus kantáta, válogatás Dvořák ritkán hallható dalaiból és kórusműveiből, vagy a Legendák négykezes zongoraváltozata. A koncerteket a maraton műsorán nem szereplő Dvorák-művek videofelvételeinek ingyenesen megtekinthető vetítései és a zeneszerző életét bemutató kiállítás egészítik ki.

(2009. február 28. - Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Dvorák-maraton

10:30 - Km.: Simona Saturová (szoprán), Tomás Cerny (tenor), Peter Mikulás (basszus), MR Szimfonikusok, MR Énekkar (karig.: Somos Csaba); vez.: Petr Altrichter

A kísértet-menyasszony - dramatikus kantáta, B 135, op. 69 (magyarországi bemutató)

13:00 Km.: Angelica Leánykar (karig.: Gráf Zsuzsanna), Óbudai Danubia Zenekar; vez.: Héja Domonkos

Hazám (Domuv moj), B 107, No. 6; IX., e-moll "Az Újvilágból" szimfónia, B 178, op. 95

15:00 Km.: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Pólus László (gordonka); vez.: Kovács János

Déli boszorkány – szimfonikus költemény, B 196 op. 108; g-moll rondó gordonkára és zenekarra, B 171, op. 94; Hősi ének - szimfonikus költemény, B 199, op. 111

17:00 Km.: Budapesti Vonósok (műv. vez.: Botvay Károly)
Hangversenymester: Bánfalvi Béla

Keringők, B 101, op. 54, Nos. 1, 4; E-dúr vonósszerenád, B 52, op. 22

19:00 Km.: Pannon Filharmonikusok – Pécs, Fenyő László (gordonka)
Vez.: Hamar Zsolt

h-moll gordonkaverseny, B 191, op. 104

21:00 Km.: Budapesti Fesztiválzenekar; vez.: Fischer Iván

VIII., G-dúr szimfónia, B. 163, op. 88)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Klasszikus

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Zenés színház

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.
Vizuál

Mikor pusztul el egy birodalom? – szeptemberben érkezik a mozikba Francis Ford Coppola új filmje

Megérkezett az első magyar teaser előzetes a legendás amerikai rendező legújabb, Megalopolisz című sci-fijéhez, amely Coppola testamentuma és egyben a gyáva hollywoodi stúdiórendszer kritikája is.
Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.