Klasszikus

Dvořák-maraton

2009.02.09. 00:00
Ajánlom
Csajkovszkij után Dvořák-zene szól február 28-án délelőttől késő estig a már-már hagyományosnak tekinthető februári maraton-koncertek alkalmával.

Antonín Dvorák

A szünet nélküli koncertek (a műsort nyitó oratórium kivételével) 45 percesek, akinek tehát kedve és kitartása van, akár mind a tizenegyet végighallgathatja. A maraton művészeti vezetője, Fischer Iván a műsort úgy állította össze, hogy abban szerepeljenek az életmű legnépszerűbb darabjai, de olyan különlegességek is, mint (magyarországi bemutatóként) A kísértetmenyasszony című dramatikus kantáta, válogatás Dvořák ritkán hallható dalaiból és kórusműveiből, vagy a Legendák négykezes zongoraváltozata. A koncerteket a maraton műsorán nem szereplő Dvorák-művek videofelvételeinek ingyenesen megtekinthető vetítései és a zeneszerző életét bemutató kiállítás egészítik ki.

(2009. február 28. - Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Dvorák-maraton

10:30 - Km.: Simona Saturová (szoprán), Tomás Cerny (tenor), Peter Mikulás (basszus), MR Szimfonikusok, MR Énekkar (karig.: Somos Csaba); vez.: Petr Altrichter

A kísértet-menyasszony - dramatikus kantáta, B 135, op. 69 (magyarországi bemutató)

13:00 Km.: Angelica Leánykar (karig.: Gráf Zsuzsanna), Óbudai Danubia Zenekar; vez.: Héja Domonkos

Hazám (Domuv moj), B 107, No. 6; IX., e-moll "Az Újvilágból" szimfónia, B 178, op. 95

15:00 Km.: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Pólus László (gordonka); vez.: Kovács János

Déli boszorkány – szimfonikus költemény, B 196 op. 108; g-moll rondó gordonkára és zenekarra, B 171, op. 94; Hősi ének - szimfonikus költemény, B 199, op. 111

17:00 Km.: Budapesti Vonósok (műv. vez.: Botvay Károly)
Hangversenymester: Bánfalvi Béla

Keringők, B 101, op. 54, Nos. 1, 4; E-dúr vonósszerenád, B 52, op. 22

19:00 Km.: Pannon Filharmonikusok – Pécs, Fenyő László (gordonka)
Vez.: Hamar Zsolt

h-moll gordonkaverseny, B 191, op. 104

21:00 Km.: Budapesti Fesztiválzenekar; vez.: Fischer Iván

VIII., G-dúr szimfónia, B. 163, op. 88)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.