Klasszikus

Dzsesszfesztiválok - sorozatban

2005.09.09. 00:00
Ajánlom
A következő napokban három fesztivál csábítja a dzsesszkedvelőket: Debrecenben ezúttal chicagói zenészek lesznek a főszereplők, köztük a zongorista-énekes Patricia Barber, a budapesti MOL Jazz Fesztiválon mások mellett John Patitucci és Jack DeJohnette is fellép, míg az Újbuda Jazzfesztiválon arról szerezhetünk benyomásokat, milyen is az, amikor a dzsessz a népzenével vagy a kortárs muzsikával karambolozik.

Néhány évtizede a magyar dzsesszzenészek még köszönték szépen, ha olykor bakelitnyi figyelmet szenteltek nekik a lemezgyár ízlésterroristái, vagy szerény díjazásért felléphettek valamelyik egyetemi klubban. Bár a rangosabb hazai fesztiválokon és a pórul járt Budapest Sportcsarnokban később felbukkant egy-egy külföldi nagyágyú is, ki hitte volna akkor, hogy eljön az idő, amikor nálunk sem lesz különleges, ha a műfaj világsztárjai egymásnak adják a kilincset. A következő napokban például pontosan ez történik majd: három fesztivál csábítja a dzsesszkedvelőket.

A sort a 34. Debreceni Jazznapok rendezvényei nyitják meg a Nagyerdőben az úgynevezett Békás-tó mellett. Vasárnap estig tart a programsorozat, melynek fellépői a magyar zenészeken kívül Chicagóból érkezett muzsikusok. A Debreceni Jazznapok a hetvenes-nyolcvanas években a műfaj legjelentősebb hazai találkozója volt, később kicsit elfáradt, 2003-ban azonban egy érdekes ötlettel ismét magára irányította a figyelmet. A szervezők azt találták ki, hogy minden esztendőben kiválasztanak egy a dzsessz története szempontjából meghatározó amerikai várost, és onnan hívnak meg művészeket, miközben az amerikai helyszínt fotókiállításokkal, gasztronómiai és idegenforgalmi bemutatókkal is közelebb hozzák a látogatókhoz. 2003-ban St. Louis volt a vendég, tavaly New Orleans, idén pedig Chicago. Turi Gábor alpolgármester, a dzsessznapok kuratóriumának elnöke (nem mellesleg szakíró) azt mondja, nem jó az, hogy nálunk a dzsessz fővárosközpontú. Amúgy az oktatása fejlődik, mind több szervezete alakul, a bázisa tehát bővül, miközben tudomásul kell venni, hogy rétegműfaj, és a bulira éhes fiatalok még mindig némi távolságtartással figyelik. Fesztiválokat mégis kell szervezni, mert csak egy-egy ilyen esemény képes nagyobb, koncentráltabb közönségfigyelmet kiváltani. A 34. Debreceni Jazznapok jó néhány sztárt felvonultat, köztük a ma már világszerte ünnepelt Patricia Barber zongorista-énekest, aki amúgy stadionokat tölt meg, miközben itt ingyen hallható.

A debreceni programokkal azonos időben zajlik a hét végén az I. Újbuda Jazzfesztivál. Matisz László főszervező úgy fogalmaz: a hagyományteremtő céllal rendezett programsorozaton kamarajellegű, kicsit avantgárd, kicsit kísérleti zenék hallhatók, mégpedig azok jellegéhez illő kerületi helyszíneken. Az A38 hajón az acid és a fúziós, a Fonóban elsősorban a népzenei hagyományokra építő, míg a MU Színházban kísérletező dzsesszt játszó muzsikusok lépnek közönség elé. Bizonyára különös élményben lesz részük azoknak, akik meghallgatják például az orosz Deti Picasso és Grencsó István közös produkcióját, amelyben egymás mellett kel életre a funkos dzsessz és az örmény népzene, vagy ellátogatnak az ugyancsak Oroszországból érkezett Netslov produkciójára, hogy megtudják, mi is az "elektronikus bioetno", esetleg megtekintik Nagy József mozgásművész és Vladimir Taraszov ütőhangszeres közös produkcióját a MU Színházban.

A harmadik nagy találkozót szeptember 14. és 18. között rendezik Budapesten. A magyar dzsessz ünnepeként ismert MOL Jazz Fesztiválon 14 helyszínen (köztük például a Művészetek Palotájában, a Közraktár-sátorban, a Ráday utcai szabadtéri színpadon, a Kultiplexben, a Zwack Múzeum udvarán és a Columbus Jazzklubban) 47 produkciót láthat, hallhat a közönség. Gőz László főszervező, a BMC ügyvezetője határozottan állítja: ennek felét bármely nagy nyugati fesztivál szívesen látná. Sztárokban sem lesz hiány: többek között jön a zongorista Jason Moran és Jasper van't Hof, a dobos Jack DeJohnette, valamint a bőgős John Patitucci, és akkor a magyarokról még szót sem ejtettünk, pedig volna kit citálni Szakcsi Lakatos Bélától a ritkán hallható Oláh Tzumo Árpádig.

Gőz szerint örvendetes, de nem túlzott az, hogy ennyi fesztivál között válogathatunk, miképpen a megszaporodott fellépési lehetőségek száma is csak annyi, amennyire igény van, mert Turi Gáborral ellentétben szerinte a fogadókészség egyre nagyobb mifelénk. És ez még mindig csak azt jelenti, hogy évente jó esetben 600-700 kisebb-nagyobb dzsesszkoncertet rendeznek Magyarországon, szemben egy komolyabb nyugati országgal, ahol körülbelül háromezret. A dzsessz felfutását egyébként az eladott lemezeken is le lehet mérni (az általa vezetett BMC például húsz országban terjeszti a magyar dzsesszlemezeket), valamint azon is, hogy a magyar zenészek legjobbjait egyre gyakrabban hívják külföldre - a magyar dzsessz éppen mostanában foglalja el területeit a világban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.