Klasszikus

Dzsesszkoncert a zsinagógában

2003.09.01. 00:00
Ajánlom
Szombat este megkezdődött, de vasárnap nyílt meg a VI. Zsidó Nyári Fesztivál Sípol a farmernadrágom fémgombja, biztonsági ember lép hozzám, pengeszigorú szemekkel, fémkereső detektorral matat a csípőm tájékán. Másodpercek alatt kiderül: nincs nálam fegyver, házilag buherált bomba, így végre beléphetek a Dohány utcai zsinagóga Wallenberg-emlékparkjába. A VI. Zsidó Nyári Fesztivál nyitóeseményére várunk: nézők, és alig kisebb számban megjelent rendőrök, biztonsági emberek. Nekünk furcsa ez, de azt mondják, elég egy őrült... Így hát inkább a sípoló kapu, meg a nyugtalanul mocorgó szemek. Ráadásul az Áldozatok emlékfája előtt felállított színpad környékén egyre-másra tűnnek fel a politikusok, közéleti emberek, köztük Varnai Shorer Judith, Izrael budapesti nagykövete, Tom Lantos amerikai képviselő, Schiffer János főpolgármester-helyettes, Mandur László, az Országgyűlés alelnöke és mások. Pedig szombat este van, a megnyitó csak vasárnap délelőtt lesz… nem értjük.

– Tetszik tudni, van olyan, hogy valaki kíváncsi egy fesztivál nyitó eseményére, valamint szereti a zenét – mondja mellettünk egy idősebb úr. Kicsit zavarban vagyok, amiért mindig a kacifántos megoldásokat keresem. Végül is teljesen érthető, hogy egy zeneszerető ember kíváncsi Snétberger Ferenc és Dés László duójára. A gitár- és a szaxofonművész ezúttal a Four our people – Emlékezés címmel ad koncertet. A műsorfüzetben azt olvashatjuk, hogy a több tételből álló darab ötletadója Simon Knoll izraeli zeneszerző; az ő inspirációja nyomán látogatott el Snétberger Buchenwald egykorvolt koncentrációs táborába, „ahol szembesült a holokauszt valóságával. A látottak okozta katarzis hatására született meg a mű”.

Várjuk tehát a koncertet, ám a kezdés pillanataiban elered az eső. – Három hónapja hiányoljuk, egy órát még kibírtunk volna – mondja az egyik szervező, aztán a koncert beköltözik a zsinagógába. Egyórányi várakozás az átszerelésre, közben Frőlich Róbert főrabbi türelmünket kéri, és borral kínálja a jelen lévőket, a hangulat kezd családiassá válni. Egy óra múltán végre színpadra lépnek a Trio Stendhal egykori művészei. A titokzatos zeneszövetből hol a klezmer ízei, hol a latin muzsika frázisai bukkannak elő, hol Izrael táján járunk, hol meg a dzsessz világában, furcsa, fájdalmas és szép dallamok úsznak a zsinagóga hatalmas termében.

Késő este még átsétálunk az Erzsébet téri Gödörbe, ahol Müller Péter Sziámi és Gasner János Seres Rezső-estjéből szeretnénk valamit elcsípni, de ennek a koncertnek is vége. Azt mondja Müller, hogy az oldalsó, fedett részbe húzódó nézőknek sűrű esőben játszottak – a ronggyá ázó elektronikát tekintve – főként az életükkel.

– Szomorú szombat – mondom Müllernek. – Az – bólint, és egyre mélyebben húzza fejébe a kalapot, mert az eső szitál, rendületlenül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.