Klasszikus

Dzsessztől lesz hangos Nagykanizsa

2004.10.06. 00:00
Ajánlom
Az amerikai John Abercrombie trió lesz a Kanizsa -MKB Nemzetközi Jazz Fesztivál sztárvendége, amelyet október 8-án és 9-én rendeznek meg. Az idei rendezvény különlegessége, hogy a koncerteket élő, egyenes adásban követni lehet majd az interneten.

Immár 25. alkalommal népesül be a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központ a hazai és külföldi dzsessz legjelesebb képviselőivel. A három évtizedes múltra visszatekintő fesztivál 1973-ban még Nagykanizsai Jazz Hétvége néven indult, amelyet a művelődési ház a Magyar Rádióval közösen rendezett. 1991 előtt néhány évig szünetelt, mert nem volt elegendő pénz, hogy megrendezzék.

A nagykanizsai fesztivál azonban „újraéledt", és így a Magyar Rádió legrégebbi vidéki rendezvénye lett, amely folyamatosan működik – mondta érdeklődésünkre Papp Ferenc, a Hevesi Sándor Művelődési Központ igazgatója, aki olyan leleményesen szerzett támogatókat a rendezvényhez, hogy idén is 64 helyi vállalkozás és intézmény, valamint a nagykanizsai önkormányzat is a program mellé állt.

A lokálpatrióta támogatóknak köszönhetően olyan színvonalas műsort sikerül évek óta összeállítani, hogy a nemzetközi fesztiválra az egész Dunántúlról, Horvátországból és Szlovéniából is sokan érkeznek. A fesztiválon fellép Binder Károly és Borbély Mihály, Horgas Eszter és a Class Jazz Band, koncertet ad az Ernie Jazz Orchestra, a Gyárfás Trió és Deseő Csaba, a Jávori Sound Machine. Az idei sztárvendég az amerikai John Abercrombie Trió.

Újdonság, hogy idén a jazz.radio.hu weblapon egyenes adásban is figyelemmel lehet kísérni a két napig tartó koncertsorozatot. A Magyar Rádió pedig az elkövetkező hónapokban leadja a fesztiválon rögzített felvételeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.