Klasszikus

Edo de Waart távozik Hongkongból

2010.03.31. 00:37
Ajánlom
A Hongkongi Filharmonikusok művészeti igazgatója és első karmestere a 2011/2012-es szezonban lejáró szerződését nem újítja meg.

Edo de Waart a 2004/2005-ös évad óta dirigálja a kilencventagú együttest, amelynek repertoárja jelentős változáson ment keresztül az utóbbi hat szezonban.

Edo de Waart 1941-ben született Hollandiában, Amszterdamban. Oboázni, zongorázni és vezényelni a Sweelinck Konzervatóriumban tanult, majd 1962-ben diplomázott. A következő évben a Royal Concertgebouw első oboása lett. 1964-ben, huszonhárom évesen megnyerte a Dimitri Mitropoulos Karmesterversenyt New Yorkban. A díj részeként egy évig Leonard Bernstein asszisztense lehetett a New York-i Filharmonikusoknál, majd hazatérését követően a Royal Concertgebouw Zenekarnál töltötte be ugyanezt a pozíciót Bernard Haitink mellett. 1967-ben a Rotterdami Filharmonikus Zenekarnál lett állandó vendég karmester, majd hat évvel később ugyanitt első karmester és művészeti vezető lett. Azóta Edo de Waart művészeti vezetője volt a Holland Rádió és Televízió Zenekarának, vezetője a Netherlands Wind Ensemble-nek, első karmestere és művészeti vezetője a Sydnes Szimfonikus Zenekarnak, első karmestere a Holland Operaháznak.

Mint operakarmester is jelentős és változatos repertoárt vezényelt a világ nagy operaházaiban és jelentős fesztiváljain. Dirigált a Nikikaiban, Genfben, Párizsban, New Yorkban, Salzburgban és Santa Fében is. Albumai jelnetek meg a Philips, a Virgin, az EMI, a Telarc és az RCA lemezkiadóknál a Royal Concertgebouw, a Sydney Szimfonikusok, a Rotterdami Filharmonikusok, a San Franciscói Szimfonikusok, Minnesota és London filharmonikus zenekarainak közreműködésével. Az RFO Holland lemezkiadó cégnél vette fel Rachmaninov összes zenekari művét, a japán Octavia (Exton) cégnél pedig a Wagner-nyitányokat rögzítette super audio minőségben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.