Klasszikus

Egész évben tart majd a TérTáncKoncert

2016.10.07. 12:17
Ajánlom
Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar 2015-ben indította útjára TérTáncKoncert elnevezésű nagyszabású kezdeményezését, amely az idei évtől szinte intézménnyé válhat.

A program, amely nemcsak a muzsikáról és a közös táncról, hanem az egymás iránt érzett felelősségről, toleranciáról és tiszteletről is szól, legfontosabb szereplői azok a zömében hátrányos helyzetű térségekből érkező, különböző társadalmi hátterű gyerekek, akik a Fesztiválzenekar élő zenei kíséretére többezer ember előtt táncolnak együtt a Hősök terén, ahol egy napra ők is valódi hősökké válhatnak. Közösen dolgoznak egy célért hónapokon át, aminek az eredményét már egy valódi kreatív közösségként élvezhetik.

Ez a kezdeményezés a toleranciáról szól, arról, hogy együtt táncolnak hátrányos és szerencsésebb környezetből érkező gyerekek a Fesztiválzenekar zenéjére. Ez egy nagy toleranciaünnep. - mondja Fischer Iván.

A hosszas próbaidőszakon túl a résztvevő gyerekeknek regionális találkozókat és készségfejlesztő táborokat szerveznek dráma,- zenei, táncos és társasjáték foglalkozásokkal, így fejlesztve az egymás iránti bizalmat és együttműködést.

14068343 1277312792309490 7210115481122278358 o

14068343 1277312792309490 7210115481122278358 o

A TérTáncKoncert projekt 2016–17-ben az EGT Alapok támogatásával valósul meg, a roma és nem-roma interkulturális párbeszéd elősegítése című programterület keretében.Az idei év a TérTáncKoncert intézményének további kiterjesztéséről szól a Fesztiválzenekar számára, amelynek célja, hogy a különböző társadalmi hátterű gyerekek a táncpróbákon túl is találkozzanak, jobban megismerkedjenek egymással, egymás élethelyzetével, és közös élményeket szerezzenek. Hogy megtapasztalják, mások is élnek nehéz körülmények között, illetve hogy lássanak pozitív példákat, életutakat, amiből a jövőben táplálkozhatnak.

A Demokratikus Ifjúságért Alapítványról

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) 17 éve meghatározó szereplője a magyar ifjúságfejlesztésnek. Elsősorban azzal foglalkozik, hogy leküzdje a fiatalok körében egyre jobban elhatalmasodó apátiát, és segítsen nekik abban, hogy felismerjék a magukban és a környezetükben meglévő lehetőségeket. Legfontosabb működési területei az önkéntesség, közösségi szolgálat, vitakultúra-fejlesztés, innovatív problémamegoldó gondolkodás fejlesztése, valamint új, fiatalok által indított kezdeményezések támogatása (szervezetfejlesztés). A DIA partnerei elsősorban civil szervezetek, de együttműködik középiskolákkal, felsőoktatási intézményekkel, vállalatokkal, szakemberekkel. A DIA támogatói között megtalálhatunk több Európai uniós szervezetet, a Norvég Civil Alapot, magán alapítványokat, és hazai és nemzetközi vállalatokat.
14086383 1277328785641224 3161509300270395491 o

14086383 1277328785641224 3161509300270395491 o

A kísérőprogramként a Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal együttműködve eddig megvalósult nyári élménytáborban 45 gyerek vett rész az ország hat különböző pontjáról, ahol a négy zenei program mellett további fejlesztő foglakozásokat is kaptak a gyerekek. A Fesztiválzenekar célja, hogy a kezdeményezés ne csak évente pár napra hozza össze a fiatalokat, de az év minden évszakában fenntartsák a kapcsolatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.