Klasszikus

Egész évben tart majd a TérTáncKoncert

2016.10.07. 12:17
Ajánlom
Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar 2015-ben indította útjára TérTáncKoncert elnevezésű nagyszabású kezdeményezését, amely az idei évtől szinte intézménnyé válhat.

A program, amely nemcsak a muzsikáról és a közös táncról, hanem az egymás iránt érzett felelősségről, toleranciáról és tiszteletről is szól, legfontosabb szereplői azok a zömében hátrányos helyzetű térségekből érkező, különböző társadalmi hátterű gyerekek, akik a Fesztiválzenekar élő zenei kíséretére többezer ember előtt táncolnak együtt a Hősök terén, ahol egy napra ők is valódi hősökké válhatnak. Közösen dolgoznak egy célért hónapokon át, aminek az eredményét már egy valódi kreatív közösségként élvezhetik.

Ez a kezdeményezés a toleranciáról szól, arról, hogy együtt táncolnak hátrányos és szerencsésebb környezetből érkező gyerekek a Fesztiválzenekar zenéjére. Ez egy nagy toleranciaünnep. - mondja Fischer Iván.

A hosszas próbaidőszakon túl a résztvevő gyerekeknek regionális találkozókat és készségfejlesztő táborokat szerveznek dráma,- zenei, táncos és társasjáték foglalkozásokkal, így fejlesztve az egymás iránti bizalmat és együttműködést.

14068343 1277312792309490 7210115481122278358 o

14068343 1277312792309490 7210115481122278358 o

A TérTáncKoncert projekt 2016–17-ben az EGT Alapok támogatásával valósul meg, a roma és nem-roma interkulturális párbeszéd elősegítése című programterület keretében.Az idei év a TérTáncKoncert intézményének további kiterjesztéséről szól a Fesztiválzenekar számára, amelynek célja, hogy a különböző társadalmi hátterű gyerekek a táncpróbákon túl is találkozzanak, jobban megismerkedjenek egymással, egymás élethelyzetével, és közös élményeket szerezzenek. Hogy megtapasztalják, mások is élnek nehéz körülmények között, illetve hogy lássanak pozitív példákat, életutakat, amiből a jövőben táplálkozhatnak.

A Demokratikus Ifjúságért Alapítványról

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) 17 éve meghatározó szereplője a magyar ifjúságfejlesztésnek. Elsősorban azzal foglalkozik, hogy leküzdje a fiatalok körében egyre jobban elhatalmasodó apátiát, és segítsen nekik abban, hogy felismerjék a magukban és a környezetükben meglévő lehetőségeket. Legfontosabb működési területei az önkéntesség, közösségi szolgálat, vitakultúra-fejlesztés, innovatív problémamegoldó gondolkodás fejlesztése, valamint új, fiatalok által indított kezdeményezések támogatása (szervezetfejlesztés). A DIA partnerei elsősorban civil szervezetek, de együttműködik középiskolákkal, felsőoktatási intézményekkel, vállalatokkal, szakemberekkel. A DIA támogatói között megtalálhatunk több Európai uniós szervezetet, a Norvég Civil Alapot, magán alapítványokat, és hazai és nemzetközi vállalatokat.
14086383 1277328785641224 3161509300270395491 o

14086383 1277328785641224 3161509300270395491 o

A kísérőprogramként a Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal együttműködve eddig megvalósult nyári élménytáborban 45 gyerek vett rész az ország hat különböző pontjáról, ahol a négy zenei program mellett további fejlesztő foglakozásokat is kaptak a gyerekek. A Fesztiválzenekar célja, hogy a kezdeményezés ne csak évente pár napra hozza össze a fiatalokat, de az év minden évszakában fenntartsák a kapcsolatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.