Klasszikus

Egész testével zenél

„Együtt énekelek a hegedűmmel, és magam komponálom a zeném. Fellépek otthon a hazámban és a világon mindenütt. Ez a hivatásom. A hegedű az egyik legszebb hangszer – alakítja a valómat, felébreszti érzéseimet, érzelmeimet, esztétikailag betölt, képes a zenében a legmagasabb értékek felmutatására, köztem és a többi ember közt beszél. Ezért szeretem. És szeretni annyi, mint élni!” – fogalmazta meg ars poeticáját pár éve Iva Bittová, és nehéz ehhez bármit hozzátenni.

Ennek a negyvenöt éves, morva–roma énekes-hegedűsnek a muzikalitása valósággal dermesztő, nemcsak hangjával és hangszerével játszik – egész testével zenél. Néha szinkronban, néha aszinkronban. Bármilyen tárgyat vesz a kezébe, az hangszerként szólal meg, a rendelkezésre álló eszközök, a lehetőségek nem korlátozzák a önkifejezésben. Nemcsak hallani, látni is élmény, nem hiába tanult valamikor színészetet.

Szinte hazajár Magyarországra, az elmúlt dekádban alig akadt olyan év, hogy legalább egyszer ne tette volna tiszteletét nálunk. Vagy Budapesten, vagy a győri Mediawave-en. De bármennyiszer is jött, gondoskodott róla, hogy ne lehessen megunni, jószerivel ahány alkalom, annyiféle programmal érkezett. Adott szólóestet, Dorothea Kellerovával játszotta Bartók hegedűduóit, a gitáros Vladimír Václavekkel a Bílé Infernót mutatta be, máskor a Lelky Leánykórussal lépett fel, megint máskor egy cseh dj-vel pörgött nagyokat, legutóbb pedig a holland Netherlands Blazers Ensemble-val prezentálta Leos Janacek és saját szerzeményeit.

Ezúttal egy német csembalóművész hölggyel, Barbara Maria Willivel lép fel február 10-én, a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38 hajón. Hozzá illő környezetben, a MOLto Vivace-szériában. A hajó gazdáinak és programszervezőinek nagy álma volt ugyanis, hogy Közép-Európa gazdag hagyományokra épülő, lüktető és változatos zenei kultúráját egy sorozat keretei között mutassák be Budapest erre fogékony közönségének. Egy olyan sorozat keretei között, mely egyszerre őrzi meg az élő koncertek intimitását, és lép ki abból, hogy ne csak a látogatók részesüljenek az élményből, hisz az ottani történések portréműsorok számára szolgálnak alapanyagul, melyeket a térség több közszolgálati tévécsatornája (nálunk a Duna Televízió) tűz később műsorára.

Az ősszel már sok rácsodálkozásra alkalmat adó, és januárban folytatódó MOLto Vivace-sorozat célja tehát a kortárs közép-európai dzsessz és világzene bemutatása. E széria részeként jött el nemrég hozzánk a lengyel dzsessz nagy öregje, Zbigniew Namyslowski, és érkezik az elkövetkező hónapokban Budapestre a horvát énekesnő-fuvolista Tamara Obrovac (vendég: Muzsikás), a cseh romák „királynője”, Vera Bíla (vendég: Mitsoura), a lengyel progresszív rock veteránja, az SBB (vendég: After Crying), a felvidéki Ghymes (vendég Úzgin Űver), illetve ad közös koncertet az idén ötvenéves Szemző Tibor és Szlovákia legfontosabb vonósnégyese, a Moyzes Quartet.

De hát mindenekelőtt is itt játszik Bittová, akit szokták a kortárs amerikai énekesnőkhöz, Meredith Monkhoz, Laurie Andersonhoz vagy Diamanda Galashoz hasonlítani. Formai újításait tekintve kétségkívül hozzájuk mérhető, művészi mélysége és ereje azonban fölöttük áll. Rendkívül szuverén muzsika árad belőle, a kortárs, a dzsessz és a népzene sajátos közép-európai keveréke. Ráadásul mindez nála nem nyersen, érdesen, vérből tör elő, hanem finoman kecsesen, nőiesen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.