Klasszikus

"Égi Ritmusok" – egy orgonaművész légifotói

2005.12.16. 00:00
Ajánlom
Az InterBooks Kiadó Kft. gondozásában megjelent Somogyi-Tóth Dániel új, exkluzív légifotó-albuma magyar, angol, német és francia nyelven. Az "Égi Ritmusok" című könyv 120 oldalas terjedelemben mutatja be Magyarországot a fiatal orgonaművész és légi fotográfus legszebb felvételei által, rendhagyó „zenei formába” öntve.

Az album öt fejezetre, „tételre” oszlik: Allegro – a városi élet, Adagio – a természet képei stb. A kötet egyik különlegessége a Nocturne tétel, amely Magyarországról még nem készített – és a légi fotózás műfajában teljesen egyedülálló – éjszakai felvételeket tartalmaz.

A könyvben ráadásként egy 71 perces, teljes értékű, stúdióminőségű zenei CD-mellékletet is találuható, melyen a szerző az albumban szereplő híres magyarországi nagytemplomok (Mátyás-templom, Esztergomi Bazilika, Szegedi Új Zsinagóga, Debreceni Nagytemplom) orgonáin játszik, ily módon is bemutatva azokat. A barokk orgonadarabok mellett orgona-trombita és orgona-hegedű kamaraművek is felcsendülnek a lemezen Környei Zsófia hegedűművész, Tompa Ákos és Komlóssy Gábor trombitaművészek, valamint a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar szólistáinak közreműködésével.

Somogyi-Tóth Dániel 1981-ben született Budapesten. A Bartók Béla Konzervatóriumot zongora és zeneszerzés szakon végezte el. 1999 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója karmester és orgona szakon. Professzorai: Gál Tamás és Lehotka Gábor. Tanulmányai mellett Lukács Ervin, Farkas András, Jurij Szimonov és Rudolf Barsai mesterkurzusain vett részt. 2006 nyarán kapja meg karmesteri és orgonaművészi diplomáit.

2000 óta a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, 2002 óta pedig a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar állandó orgonistája, zongoristája és csembalistája. Zenekari tagként, illetve szólistaként fellépett már Zürichben, Rómában, Stuttgartban, Chateauroux-ban, Barcelonában és Prágában, továbbá olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Sir Neville Marriner, Jurij Simonov, Ligeti András vagy Bobby McFerrin. Ogonahangversenyein sokszor játszik együtt hegedű- és trombitaművész kollégáival. A Magyar Rádió és Televízió számos produkcióját rögzítette.

Somogyi-Tóth Dániel 2000-ben készítette első légi fotóit. A tevékenység hobbinak indult, de hamar professzionális szintre fejlődött. A Well-Press kiadónál 2003-ban jelent meg "Mint a madár..." című albuma Esterházy Péter előszavával: ”A repülő gyors, ez a könyv lassú. Olyan mintha vasárnap lenne, nem ünnepnap, de dolgozni nem kéne, kifeküdnénk hanyatt egy rétre, fűszálat rágcsálnánk, nézegetnénk a felhőket, történeteket találnánk ki róluk, ahogy illik, szóval ilyen ez a könyv, csak épp fordítva, nem lentről föl, hanem föntről le - de ugyanúgy." A fiatal művész 2005 szeptemberében írja alá szerződését a Yann-Arthus Bertrand nevével fémjelzett Altitude légifotó-ügynökséggel Párizsban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.