Klasszikus

"Égi Ritmusok" – egy orgonaművész légifotói

2005.12.16. 00:00
Ajánlom
Az InterBooks Kiadó Kft. gondozásában megjelent Somogyi-Tóth Dániel új, exkluzív légifotó-albuma magyar, angol, német és francia nyelven. Az "Égi Ritmusok" című könyv 120 oldalas terjedelemben mutatja be Magyarországot a fiatal orgonaművész és légi fotográfus legszebb felvételei által, rendhagyó „zenei formába” öntve.

Az album öt fejezetre, „tételre” oszlik: Allegro – a városi élet, Adagio – a természet képei stb. A kötet egyik különlegessége a Nocturne tétel, amely Magyarországról még nem készített – és a légi fotózás műfajában teljesen egyedülálló – éjszakai felvételeket tartalmaz.

A könyvben ráadásként egy 71 perces, teljes értékű, stúdióminőségű zenei CD-mellékletet is találuható, melyen a szerző az albumban szereplő híres magyarországi nagytemplomok (Mátyás-templom, Esztergomi Bazilika, Szegedi Új Zsinagóga, Debreceni Nagytemplom) orgonáin játszik, ily módon is bemutatva azokat. A barokk orgonadarabok mellett orgona-trombita és orgona-hegedű kamaraművek is felcsendülnek a lemezen Környei Zsófia hegedűművész, Tompa Ákos és Komlóssy Gábor trombitaművészek, valamint a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar szólistáinak közreműködésével.

Somogyi-Tóth Dániel 1981-ben született Budapesten. A Bartók Béla Konzervatóriumot zongora és zeneszerzés szakon végezte el. 1999 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója karmester és orgona szakon. Professzorai: Gál Tamás és Lehotka Gábor. Tanulmányai mellett Lukács Ervin, Farkas András, Jurij Szimonov és Rudolf Barsai mesterkurzusain vett részt. 2006 nyarán kapja meg karmesteri és orgonaművészi diplomáit.

2000 óta a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, 2002 óta pedig a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar állandó orgonistája, zongoristája és csembalistája. Zenekari tagként, illetve szólistaként fellépett már Zürichben, Rómában, Stuttgartban, Chateauroux-ban, Barcelonában és Prágában, továbbá olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Sir Neville Marriner, Jurij Simonov, Ligeti András vagy Bobby McFerrin. Ogonahangversenyein sokszor játszik együtt hegedű- és trombitaművész kollégáival. A Magyar Rádió és Televízió számos produkcióját rögzítette.

Somogyi-Tóth Dániel 2000-ben készítette első légi fotóit. A tevékenység hobbinak indult, de hamar professzionális szintre fejlődött. A Well-Press kiadónál 2003-ban jelent meg "Mint a madár..." című albuma Esterházy Péter előszavával: ”A repülő gyors, ez a könyv lassú. Olyan mintha vasárnap lenne, nem ünnepnap, de dolgozni nem kéne, kifeküdnénk hanyatt egy rétre, fűszálat rágcsálnánk, nézegetnénk a felhőket, történeteket találnánk ki róluk, ahogy illik, szóval ilyen ez a könyv, csak épp fordítva, nem lentről föl, hanem föntről le - de ugyanúgy." A fiatal művész 2005 szeptemberében írja alá szerződését a Yann-Arthus Bertrand nevével fémjelzett Altitude légifotó-ügynökséggel Párizsban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.