Klasszikus

"Égi Ritmusok" – egy orgonaművész légifotói

2005.12.16. 00:00
Ajánlom
Az InterBooks Kiadó Kft. gondozásában megjelent Somogyi-Tóth Dániel új, exkluzív légifotó-albuma magyar, angol, német és francia nyelven. Az "Égi Ritmusok" című könyv 120 oldalas terjedelemben mutatja be Magyarországot a fiatal orgonaművész és légi fotográfus legszebb felvételei által, rendhagyó „zenei formába” öntve.

Az album öt fejezetre, „tételre” oszlik: Allegro – a városi élet, Adagio – a természet képei stb. A kötet egyik különlegessége a Nocturne tétel, amely Magyarországról még nem készített – és a légi fotózás műfajában teljesen egyedülálló – éjszakai felvételeket tartalmaz.

A könyvben ráadásként egy 71 perces, teljes értékű, stúdióminőségű zenei CD-mellékletet is találuható, melyen a szerző az albumban szereplő híres magyarországi nagytemplomok (Mátyás-templom, Esztergomi Bazilika, Szegedi Új Zsinagóga, Debreceni Nagytemplom) orgonáin játszik, ily módon is bemutatva azokat. A barokk orgonadarabok mellett orgona-trombita és orgona-hegedű kamaraművek is felcsendülnek a lemezen Környei Zsófia hegedűművész, Tompa Ákos és Komlóssy Gábor trombitaművészek, valamint a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar szólistáinak közreműködésével.

Somogyi-Tóth Dániel 1981-ben született Budapesten. A Bartók Béla Konzervatóriumot zongora és zeneszerzés szakon végezte el. 1999 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója karmester és orgona szakon. Professzorai: Gál Tamás és Lehotka Gábor. Tanulmányai mellett Lukács Ervin, Farkas András, Jurij Szimonov és Rudolf Barsai mesterkurzusain vett részt. 2006 nyarán kapja meg karmesteri és orgonaművészi diplomáit.

2000 óta a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, 2002 óta pedig a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar állandó orgonistája, zongoristája és csembalistája. Zenekari tagként, illetve szólistaként fellépett már Zürichben, Rómában, Stuttgartban, Chateauroux-ban, Barcelonában és Prágában, továbbá olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Sir Neville Marriner, Jurij Simonov, Ligeti András vagy Bobby McFerrin. Ogonahangversenyein sokszor játszik együtt hegedű- és trombitaművész kollégáival. A Magyar Rádió és Televízió számos produkcióját rögzítette.

Somogyi-Tóth Dániel 2000-ben készítette első légi fotóit. A tevékenység hobbinak indult, de hamar professzionális szintre fejlődött. A Well-Press kiadónál 2003-ban jelent meg "Mint a madár..." című albuma Esterházy Péter előszavával: ”A repülő gyors, ez a könyv lassú. Olyan mintha vasárnap lenne, nem ünnepnap, de dolgozni nem kéne, kifeküdnénk hanyatt egy rétre, fűszálat rágcsálnánk, nézegetnénk a felhőket, történeteket találnánk ki róluk, ahogy illik, szóval ilyen ez a könyv, csak épp fordítva, nem lentről föl, hanem föntről le - de ugyanúgy." A fiatal művész 2005 szeptemberében írja alá szerződését a Yann-Arthus Bertrand nevével fémjelzett Altitude légifotó-ügynökséggel Párizsban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.