Klasszikus

Egy 639 éves előadás első hangjai

2003.02.11. 00:00
Ajánlom
Múlt szerdán egy német templomban hangzott el egy - szó szerint "korszakos jelentőségű", ám meglehetősen furcsa koncert első hangja. Az utolsó hangra ugyanis még 639 évet kellene várnunk - ám ez valószínűleg a mégoly elkötelezett zenerajongóknak sem fog sikerülni...

Az "előadás" alapja az 1992-ben elhunyt amerikai avantgarde zeneszerző, John Cage húszperces "As Slow As Possible" (Amilyen lassan csak lehet) című zongoradarabja. Ezt írta át egy teológusokból, zenetudósokból, filozófusokból, zeneszerzőkből és origonistákból álló csapat, arra keresve a választ: mit jelenthet a "leglassabb" az orgonán, amely elméletileg akármeddig képes lenne játszani. A válasz: a darab addig tarthat, amíg az orgona működik...

Mivel a szóban forgó orgona a kísérlet megkezdésekor épp 639 éves volt, a csoport - némileg önkényesen - megelőlegzett az öreg hangszernek még ugyaennyit, így a művet úgy írták át, hogy 639 évig tartson. Az előadás - egy szünettel - már 2001. szeptember 5-én megkezdődött, ám az első hang csak múlt szerdán csendült fel.

Összehasonlításképpen: ha egy ilyen hosszúságú előadást annak idején a középkorban indítottak volna el, Bach csupán a közepébe hallgathatott volna bele, s még Palesztrina is több mint másfél évszázaddal maradt volna le a Machaut korában, 1362-ben kezdődött előadásról...

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.