Klasszikus

Egy, a magyar zene mellett elkötelezett zongorista

2014.12.10. 16:29
Ajánlom
Avagy szerzőnk kalandja Franciaország jelenleg legtöbbre tartott pianistájával.

Jean-Efflam Bazouvet felvételeit a Zeneakadémián adott két zongorás koncertje után kezdtem el hallgatni. Előtte nem sokat tudtam a franciák egyik legtöbbre tartott pianistájáról (nem is annyira francia egyébként, mint inkább breton: a világ egyik legszebb helyén, Lannionban született, közel a Csatorna-szigetekhez).

A nevét hallottam már, tudtam, hogy Solti György utolsó felfedezettjének tartják, az egyik legérzékenyebb, legjobb Debussy előadónak, de a felvételei nem jutottak el hozzám. Legutóbbi budapesti koncertjén Szokolay Balásszal játszott Debussy műveket, majd Bartók két zongorás szonátáját. Debussy Szirének című alkotását Kocsis Zoltán, a Jeux-t Bazouvet átiratában adták. Az átírások hasonlósága, egyáltalán az a tény, hogy mindketten késztetést éreztek arra, hogy átdolgozzanak egy Debussyt, mutatja Kocsis és Bazouvet alkati hasonlóságait. Ezeket az alkotói és alkati hasonlóságokra a Bartók mű csodálatos előadása még jobban megvilágította: Bazouvet az a külföldi zongorista, aki érzi és ért - ha nem is annyira, mint Kocsis és Szokolay - hogyan szólnak, hogyan énekelhetőek a magyar dallamok, milyen a magyar nyelv lejtése, és ebből hogyan következik egy Bartók dallam lejtése.

A Chandos kiadóhoz szerződött Bazouvet az öt cédés Haydn mellé - melyet Haydn kutató barátom, mint kiderült, etalonnak tart - felvette a Beethoven szonátákat és a Bartók zongoraversenyeket is. A karmester Vlagyimir Jurovszkij. Őszintén megmondom, kevés jobb felvételével találkoztam e műnek. Bazouvet a magyar elkötelezett rajongójaként van számon tartva Franciaországban - és ez azért nagy szó, mert bár innen nem nagyon látszik, ő a legnépszerűbb és legismertebb francia zongorista. Nem rég ő vette rá Jean Deroyer karmestert, hogy vezényelje Kodálytól a Galántai táncokat; a koncertet - melyen ő Liszt első zongoraversenyét játszotta - a Le Figaro is méltatta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Klasszikus

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Zenés színház

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Vizuál

Szembenéz a világ kihívásaival a Berlinale

Talán minden eddiginél bátrabbnak és politikusabbnak tekinthető az idei Berlini Nemzetközi Fesztivál, amelynek szervezői már a megnyitó előtt kereszttűzbe kerültek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei szemlét is a sokszínűség és a tolerancia jegyében hirdették meg.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Klasszikus hír

Nyílt levélben kért támogatást a Belgrádi Filharmonikus Zenekar

Az idei évben századik születésnapját ünneplő együttes február 9-i koncertjén a közönség előtt olvasta fel azt a levelet, amelyben nagyobb állami támogatást és évek óta ígért új koncerttermük megvalósulását kérték.
Klasszikus ajánló

Argentin dalok és olasz áriák – különleges műsorral érkezik a VeszprémFestre José Cura

A világhírű operasztár kifejezetten a veszprémi közönség kedvéért összeállított, csak itt hallható műsorában gitár- és zongorakísérettel előadott argentin népdalok és nagy ívű, szimfonikus zenekarral megszólaló operaáriák egyaránt helyet kapnak.