Klasszikus

Egy, a magyar zene mellett elkötelezett zongorista

2014.12.10. 16:29
Ajánlom
Avagy szerzőnk kalandja Franciaország jelenleg legtöbbre tartott pianistájával.

Jean-Efflam Bazouvet felvételeit a Zeneakadémián adott két zongorás koncertje után kezdtem el hallgatni. Előtte nem sokat tudtam a franciák egyik legtöbbre tartott pianistájáról (nem is annyira francia egyébként, mint inkább breton: a világ egyik legszebb helyén, Lannionban született, közel a Csatorna-szigetekhez).

A nevét hallottam már, tudtam, hogy Solti György utolsó felfedezettjének tartják, az egyik legérzékenyebb, legjobb Debussy előadónak, de a felvételei nem jutottak el hozzám. Legutóbbi budapesti koncertjén Szokolay Balásszal játszott Debussy műveket, majd Bartók két zongorás szonátáját. Debussy Szirének című alkotását Kocsis Zoltán, a Jeux-t Bazouvet átiratában adták. Az átírások hasonlósága, egyáltalán az a tény, hogy mindketten késztetést éreztek arra, hogy átdolgozzanak egy Debussyt, mutatja Kocsis és Bazouvet alkati hasonlóságait. Ezeket az alkotói és alkati hasonlóságokra a Bartók mű csodálatos előadása még jobban megvilágította: Bazouvet az a külföldi zongorista, aki érzi és ért - ha nem is annyira, mint Kocsis és Szokolay - hogyan szólnak, hogyan énekelhetőek a magyar dallamok, milyen a magyar nyelv lejtése, és ebből hogyan következik egy Bartók dallam lejtése.

A Chandos kiadóhoz szerződött Bazouvet az öt cédés Haydn mellé - melyet Haydn kutató barátom, mint kiderült, etalonnak tart - felvette a Beethoven szonátákat és a Bartók zongoraversenyeket is. A karmester Vlagyimir Jurovszkij. Őszintén megmondom, kevés jobb felvételével találkoztam e műnek. Bazouvet a magyar elkötelezett rajongójaként van számon tartva Franciaországban - és ez azért nagy szó, mert bár innen nem nagyon látszik, ő a legnépszerűbb és legismertebb francia zongorista. Nem rég ő vette rá Jean Deroyer karmestert, hogy vezényelje Kodálytól a Galántai táncokat; a koncertet - melyen ő Liszt első zongoraversenyét játszotta - a Le Figaro is méltatta.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.