Klasszikus

Egy amerikai Párizsban

2005.03.16. 00:00
Ajánlom
Egy igaz „blindfold test” alanyának éreztem magam, amikor a szerkesztő kezembe nyomta Dee Dee annyira vadonatúj albumát, hogy a tracklistán kívül semmi információ nem állt rendelkezésemre.

Az ilyen feladat szépsége abban áll, hogy tényleg semmi sem befolyásolja a recenzens értékítéletét, nincs dicsérő kísérőszöveg, tetszetős tasak, nagynevű szerzők és zenészek listája, csak a zene tisztán.

Nos, már a darabok címei is szenzációt sejtetőek, hiszen csupa francia dal, ezek közül a jazzben legfeljebb a mi franciává lett Kozma Józsefünk Hulló levelek-je lett jazz sztenderd. Azt jól tudom, hogy Dee Dee Bridgewater, az amerikai fekete énekesnő már évtizedek óta Párizsban él, sőt francia nyelven adott interjúit látva sejtettem, hogy már régen tökéletesen beszéli választott hazája nyelvét. Azt is tudtam róla, hogy nagyon sokoldalú művész, képzett színésznő is, aki eljátszotta a Billie Holiday életét megjelenítő Lady Day címszerepét, több filmben is feltűnt, vezetett rádiós jazzműsorokat, közismert Archie Sheppel történt együttműködése a fekete kultúra terjesztése érdekében. Igaz sose jutott volna eszembe, hogy Horace Silver, Duke Ellington, vagy Ella Fitzgerald zenei örökségét feldolgozó albumai után egyszer csinál egy igazi francia sanzonalbumot is. Hát most ez is megszületett…

A 11 szám a francia dalirodalom legismertebb darabjait képviseli. A címadó nótát egy másik fekete amerikai – a két háború között Párizsban letelepült – Josephine Baker tette híressé. De a Trenet és Aznavour tolmácsolásában egyaránt ismert La Mer, vagy az Edit Piaf és Armstrong által is feldolgozott La Vie En Rose is felkerültek a listára, nem szólva a Et Maintenant-ról, amit Gilbert Bécaud-val ismertünk és szerettünk meg.

A dalokat harmónika, gitár és némi ritmushangszerek kísérik, igazi Szajna parti hangulatot kreálva. Az énekesnő olykor egy versszakot angolul énekel, ami nemcsak azért könnyű, mert anyanyelve, hanem mivel ezek a közismert dalok többnyire már évtizedek óta angol szöveggel is ismertek.

Szenzációs lemez, egyedülálló a maga nemében. Képzelhetjük mekkora visszhangja lesz a frankofon világban.

(Dee Dee Bridgewater - J’ai Deux Amours Universal 2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.