Klasszikus

Egy amerikai Párizsban

2005.03.16. 00:00
Ajánlom
Egy igaz „blindfold test” alanyának éreztem magam, amikor a szerkesztő kezembe nyomta Dee Dee annyira vadonatúj albumát, hogy a tracklistán kívül semmi információ nem állt rendelkezésemre.

Az ilyen feladat szépsége abban áll, hogy tényleg semmi sem befolyásolja a recenzens értékítéletét, nincs dicsérő kísérőszöveg, tetszetős tasak, nagynevű szerzők és zenészek listája, csak a zene tisztán.

Nos, már a darabok címei is szenzációt sejtetőek, hiszen csupa francia dal, ezek közül a jazzben legfeljebb a mi franciává lett Kozma Józsefünk Hulló levelek-je lett jazz sztenderd. Azt jól tudom, hogy Dee Dee Bridgewater, az amerikai fekete énekesnő már évtizedek óta Párizsban él, sőt francia nyelven adott interjúit látva sejtettem, hogy már régen tökéletesen beszéli választott hazája nyelvét. Azt is tudtam róla, hogy nagyon sokoldalú művész, képzett színésznő is, aki eljátszotta a Billie Holiday életét megjelenítő Lady Day címszerepét, több filmben is feltűnt, vezetett rádiós jazzműsorokat, közismert Archie Sheppel történt együttműködése a fekete kultúra terjesztése érdekében. Igaz sose jutott volna eszembe, hogy Horace Silver, Duke Ellington, vagy Ella Fitzgerald zenei örökségét feldolgozó albumai után egyszer csinál egy igazi francia sanzonalbumot is. Hát most ez is megszületett…

A 11 szám a francia dalirodalom legismertebb darabjait képviseli. A címadó nótát egy másik fekete amerikai – a két háború között Párizsban letelepült – Josephine Baker tette híressé. De a Trenet és Aznavour tolmácsolásában egyaránt ismert La Mer, vagy az Edit Piaf és Armstrong által is feldolgozott La Vie En Rose is felkerültek a listára, nem szólva a Et Maintenant-ról, amit Gilbert Bécaud-val ismertünk és szerettünk meg.

A dalokat harmónika, gitár és némi ritmushangszerek kísérik, igazi Szajna parti hangulatot kreálva. Az énekesnő olykor egy versszakot angolul énekel, ami nemcsak azért könnyű, mert anyanyelve, hanem mivel ezek a közismert dalok többnyire már évtizedek óta angol szöveggel is ismertek.

Szenzációs lemez, egyedülálló a maga nemében. Képzelhetjük mekkora visszhangja lesz a frankofon világban.

(Dee Dee Bridgewater - J’ai Deux Amours Universal 2005)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.