Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

2021.03.05. 10:25
Ajánlom
A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.

A járványügyi rendelkezések értelmében bizonytalan ideig a Concerto Budapest sem találkozhat közönségével. A zenekar célja most, hogy amíg lehet, maszkban, üres nézőtér előtt, stream segítségével minél többekhez eljuttassa koncertjeit, együtt éljen, együtt lélegezzen közönségével.

A járványhelyzet jelentős anyagi nehézséget okoz a lakosság összes polgárának.

A Concerto Budapest hiszi, hogy ebben a nehéz helyzetben nem kérheti a nézőket, hogy az élőben közvetített koncertjeiért fizessenek. Viszont kötelességének tartja, hogy erőt adjon a zenével.

A Concerto Budapest mindig is azon nagy szimfonikus zenekarok közé tartozott, akik víziót álmodtak és valósítottak meg. A népszerű Hallgatás Napja, a Magyar Kincsek és több más hasonló új kezdeményezés azóta bebizonyította, hogy lehetséges egyszerre értéket teremteni és sok emberhez szólni.

Idén sem maradunk Mozart-ünnep nélkül: március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot, ezúttal az online térben.

A Zenekadémiáról élőben, ingyenesen streamelt koncertközvetítések és exkluzív körkapcsolások révén osztozhatunk majd az élményben, amelyet Mozart szimfóniái, zongoraversenyei és kamaraművei szerezhetnek számunkra, feledtetve nyűgöt és nehézségeket. Mélység, életöröm, megrázó pillanatok: ezt kínálja a zenekar a közönségnek vasárnap.

Ráadásként még egy „vadonatúj” Mozart-mű felfedezésére is módunk nyílik, hiszen a programban az a D-dúr Allegro is elhangzik majd, amely bő két évszázados lappangás után előkerülve idén januárban szólalt meg első ízben, Salzburgban. A nap 3+1 koncertjén Keller András és a Concerto Budapest zenészei mellett a másik főszereplő a házigazda szerepét is magára vállaló Takács-Nagy Gábor világhírű karmester és hegedűművész, a Takács Quartet alapítója lesz, aki már régóta visszatérő vendége a zenekar nagy sikerű produkcióinak. Találkozhatunk az ifjú Gyöngyösi Ivettel és Berecz Mihállyal, valamint a kanadai zongoraművésszel, a maraton sztárszólistájával, Angela Hewitt-tel is, aki éppen három éve debütált Budapesten.

A nagyszabású egész napos zenefolyamot a Concerto Budapest honlapján, valamint egy részét a Zeneakadémia oldalán is követhetik.

_BS_0463-130620.jpg

Keller András és a Concerto Budapest

A programról

11:00 Nyitókoncert

15. (d-moll) vonósnégyes, K. 421
1. (g-moll) zongoranégyes, K. 47

Közreműködik: Angela Hewitt zongora, Keller Quartet (Keller András, Környei Zsófia - hegedű, Homoki Gábor - brácsa, Fenyő László - cselló)

A napot indító d-moll vonósnégyes a második abban a sorozatban, amit Mozart Joseph Haydnnak dedikált. A darab valószínűleg még 1783-ban készülhetett, amikor Constanze első gyermekükkel, Raimunddal volt várandós. Kicsit későbbről, 1785-ös esztendő terméséből való, s éppígy reprezentatív helyű és szerepű a g-moll zongoranégyes is, lévén a zongorakvartett-irodalom egyik korai remekműve és egyszersmind a mozarti g-moll-kompozíciók lendületes példája. A Keller Quartet muzsikusaihoz e számban a különösen Bach-előadóként ünnepelt nagyszerű kanadai zongoraművész, Angela Hewitt csatlakozik majd.

4000_angela-hewitt-high-res-2-credit-mai-wolf-132011.jpg

Angela Hewitt (Fotó/Forrás: Mai Wolf / Harrison Parrot ügynökség)

16:00 Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest

Nyitány, versenymű, szimfónia – a zenekari koncertműsorok szabványszerű formátuma ezúttal a Mozart-életmű három szakaszát kínálja, méghozzá az időben visszafelé haladva. A II. Lipót cseh királlyá koronázásának prágai ünnepségeire megrendelt opera seria, a Titus kegyelme és így annak méltóságteljes nyitánya is a zeneszerző életének legutolsó esztendejéből, 1791 szeptemberéből való. Fél évtizeddel korábban, a Mozart műjegyzékét oly sok tétellel gazdagító 1786-os évben született meg az ezúttal majd Gyöngyösi Ivett szólójával felhangzó A-dúr zongoraverseny: a mű középpontjában az oly végtelen fájdalmat sugárzó fisz-moll Adagio áll, hogy aztán egyetlen gyors váltással a kirobbanóan derűs zárórondóba lendüljünk át. Végül az 1780 augusztusában, az akkor már igen terhesnek érzett salzburgi hercegérseki szolgálat utolsó teljes esztendejében komponált C-dúr szimfónia zárja a Takács-Nagy Gábor által vezényelt programot: az eredetileg szerény előadói létszámmal bemutatott művet, amelynek kéziratát ma részint Párizsban, részint Krakkóban őrzik, Mozart utóbb Bécsben négyszer, vagy tán ötször nagyobb zenekarral is előadatta.

Titus kegyelme – nyitány, K. 621
23. (A-dúr) zongoraverseny, K. 488
34. (C-dúr) szimfónia, K. 338

Közreműködik: Gyöngyösi Ivett zongora
Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Takacs-Nagy_VFCOCAlinePaley-2152-2500x1667-150140.jpg

Takács-Nagy Gábor (Fotó/Forrás: Aline Paley / Verbier Festival)

17:30 Körkapcsolás

A Mozart-nap exkluzív körkapcsolása egy-egy személyes hangvételű üzenetet és különleges zenerészletet tartalmaz a világ minden tájáról, öt nagy művésztől. A napokkal korábban rögzített felvételeket egységes kisfilmbe rendezve közvetítjük élőben. Először Würtz Klára, az Utrechti Zeneművészeti Főiskola zongora tanszékének tanára jelentkezik Amszterdamból, aki Mozart 12. (F-dúr) zongoraszonátájának 3. tételét játssza. Hollandiából egyenesen Salzburgba utazunk, ahonnan Rohmann Imre és Kurucz Tünde köszönti a hallgatókat az Üvegharmonika kvintett általuk készített átiratával. Krausz Adrienne Svájcba, Bázelbe invitál minket Mozart A-dúr szonátájának 3. tételével, a Török indulóval. Végül pedig egy igazi világsztár hív minket a tengerentúlra, az Egyesült Államokba utazunk. New York államban, Ithacából köszönti a nézőket Malcolm Bilson, akit "tiszteletbeli magyarnak" is tekinthetünk és a pianoforte hangszer igazi mágusa. Vele és a B-dúr szonáta 1. tételével zárul különleges utazásunk.

12. (F-dúr) zongoraszonáta, K. 332 – III. tétel (Würtz Klára)
Üvegharmonika kvintett, K. 617 – Adagio és Rondo (Rohmann Imre – Kurucz Tünde átiratában és előadásában)
11. (A-dúr) zongoraszonáta, K. 331 – III. „Török induló” (Krausz Adrienne)
13. (B-dúr) szonáta, K. 333 – I. tétel (Malcolm Bilson)

Wolfgang-Amadeus-Mozart-Maria-Anna-oil-parents-155748.jpg

A Mozart-család: Nannerl, Wolfgang és Leopold

19:30 Zárókoncert és Kis éji zene

A Mozart-nap esti-éji szakasza tánczenével - és egyszersmind a Figaro házassága egyik legismertebb motívumával indul majd, hiszen az 1791-es Öt kontratánc első darabja voltaképp egyetlen hatásos önidézet. A korabeli szórakoztató zene darabjai után komoly váltással az a d-moll zongoraverseny (1786) szólal majd meg a világsztár szólista, Angela Hewitt főszereplésével, amelyről a Mozart-specialista zenetudós, Volkmar Braunbehrens így írt:„Olyan hallgatót feltételez, aki nem engedi, hogy bármi is elterelje figyelmét, és teljes egészében a műre összpontosít, mert szemlélődésének az adott műalkotás az egyedüli tárgya.” Ezután a „kései” Mozart-szimfóniák hármasából való Esz-dúr darab hangzik majd el, amelyet kissé még mindmáig leárnyékol a „nagy” g-moll és a C-dúr „Jupiter” szimfónia szomszédsága. S ezzel még mindig nem ér véget a nap programja, merthogy kilenc órától a „Kis éji zene” elnevezésű zárószakaszban felhangzik majd egyrészt természetesen a nevezett G-dúr szerenád, másrészt az a nemrégiben előkerült rövid zongoradarab, a D-dúr allegro, amelyet épp csak a legutóbbi hónapokban ismerhetett meg a közönség, hiszen első nyilvános megszólaltatására idén januárban került sor Salzburgban.

Öt kontratánc, K. 609
20. (d-moll) zongoraverseny, K. 466
39. (Esz-dúr) szimfónia, K. 543
(szünet)
D-dúr Allegro – Mozart újonnan felfedezett műve
Kis éji zene, K. 525

Közreműködik: Angela Hewitt, Berecz Mihály zongora
Vezényel: Keller András

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.