Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

2021.03.05. 10:25
Ajánlom
A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.

A járványügyi rendelkezések értelmében bizonytalan ideig a Concerto Budapest sem találkozhat közönségével. A zenekar célja most, hogy amíg lehet, maszkban, üres nézőtér előtt, stream segítségével minél többekhez eljuttassa koncertjeit, együtt éljen, együtt lélegezzen közönségével.

A járványhelyzet jelentős anyagi nehézséget okoz a lakosság összes polgárának.

A Concerto Budapest hiszi, hogy ebben a nehéz helyzetben nem kérheti a nézőket, hogy az élőben közvetített koncertjeiért fizessenek. Viszont kötelességének tartja, hogy erőt adjon a zenével.

A Concerto Budapest mindig is azon nagy szimfonikus zenekarok közé tartozott, akik víziót álmodtak és valósítottak meg. A népszerű Hallgatás Napja, a Magyar Kincsek és több más hasonló új kezdeményezés azóta bebizonyította, hogy lehetséges egyszerre értéket teremteni és sok emberhez szólni.

Idén sem maradunk Mozart-ünnep nélkül: március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot, ezúttal az online térben.

A Zenekadémiáról élőben, ingyenesen streamelt koncertközvetítések és exkluzív körkapcsolások révén osztozhatunk majd az élményben, amelyet Mozart szimfóniái, zongoraversenyei és kamaraművei szerezhetnek számunkra, feledtetve nyűgöt és nehézségeket. Mélység, életöröm, megrázó pillanatok: ezt kínálja a zenekar a közönségnek vasárnap.

Ráadásként még egy „vadonatúj” Mozart-mű felfedezésére is módunk nyílik, hiszen a programban az a D-dúr Allegro is elhangzik majd, amely bő két évszázados lappangás után előkerülve idén januárban szólalt meg első ízben, Salzburgban. A nap 3+1 koncertjén Keller András és a Concerto Budapest zenészei mellett a másik főszereplő a házigazda szerepét is magára vállaló Takács-Nagy Gábor világhírű karmester és hegedűművész, a Takács Quartet alapítója lesz, aki már régóta visszatérő vendége a zenekar nagy sikerű produkcióinak. Találkozhatunk az ifjú Gyöngyösi Ivettel és Berecz Mihállyal, valamint a kanadai zongoraművésszel, a maraton sztárszólistájával, Angela Hewitt-tel is, aki éppen három éve debütált Budapesten.

A nagyszabású egész napos zenefolyamot a Concerto Budapest honlapján, valamint egy részét a Zeneakadémia oldalán is követhetik.

_BS_0463-130620.jpg

Keller András és a Concerto Budapest

A programról

11:00 Nyitókoncert

15. (d-moll) vonósnégyes, K. 421
1. (g-moll) zongoranégyes, K. 47

Közreműködik: Angela Hewitt zongora, Keller Quartet (Keller András, Környei Zsófia - hegedű, Homoki Gábor - brácsa, Fenyő László - cselló)

A napot indító d-moll vonósnégyes a második abban a sorozatban, amit Mozart Joseph Haydnnak dedikált. A darab valószínűleg még 1783-ban készülhetett, amikor Constanze első gyermekükkel, Raimunddal volt várandós. Kicsit későbbről, 1785-ös esztendő terméséből való, s éppígy reprezentatív helyű és szerepű a g-moll zongoranégyes is, lévén a zongorakvartett-irodalom egyik korai remekműve és egyszersmind a mozarti g-moll-kompozíciók lendületes példája. A Keller Quartet muzsikusaihoz e számban a különösen Bach-előadóként ünnepelt nagyszerű kanadai zongoraművész, Angela Hewitt csatlakozik majd.

4000_angela-hewitt-high-res-2-credit-mai-wolf-132011.jpg

Angela Hewitt (Fotó/Forrás: Mai Wolf / Harrison Parrot ügynökség)

16:00 Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest

Nyitány, versenymű, szimfónia – a zenekari koncertműsorok szabványszerű formátuma ezúttal a Mozart-életmű három szakaszát kínálja, méghozzá az időben visszafelé haladva. A II. Lipót cseh királlyá koronázásának prágai ünnepségeire megrendelt opera seria, a Titus kegyelme és így annak méltóságteljes nyitánya is a zeneszerző életének legutolsó esztendejéből, 1791 szeptemberéből való. Fél évtizeddel korábban, a Mozart műjegyzékét oly sok tétellel gazdagító 1786-os évben született meg az ezúttal majd Gyöngyösi Ivett szólójával felhangzó A-dúr zongoraverseny: a mű középpontjában az oly végtelen fájdalmat sugárzó fisz-moll Adagio áll, hogy aztán egyetlen gyors váltással a kirobbanóan derűs zárórondóba lendüljünk át. Végül az 1780 augusztusában, az akkor már igen terhesnek érzett salzburgi hercegérseki szolgálat utolsó teljes esztendejében komponált C-dúr szimfónia zárja a Takács-Nagy Gábor által vezényelt programot: az eredetileg szerény előadói létszámmal bemutatott művet, amelynek kéziratát ma részint Párizsban, részint Krakkóban őrzik, Mozart utóbb Bécsben négyszer, vagy tán ötször nagyobb zenekarral is előadatta.

Titus kegyelme – nyitány, K. 621
23. (A-dúr) zongoraverseny, K. 488
34. (C-dúr) szimfónia, K. 338

Közreműködik: Gyöngyösi Ivett zongora
Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Takacs-Nagy_VFCOCAlinePaley-2152-2500x1667-150140.jpg

Takács-Nagy Gábor (Fotó/Forrás: Aline Paley / Verbier Festival)

17:30 Körkapcsolás

A Mozart-nap exkluzív körkapcsolása egy-egy személyes hangvételű üzenetet és különleges zenerészletet tartalmaz a világ minden tájáról, öt nagy művésztől. A napokkal korábban rögzített felvételeket egységes kisfilmbe rendezve közvetítjük élőben. Először Würtz Klára, az Utrechti Zeneművészeti Főiskola zongora tanszékének tanára jelentkezik Amszterdamból, aki Mozart 12. (F-dúr) zongoraszonátájának 3. tételét játssza. Hollandiából egyenesen Salzburgba utazunk, ahonnan Rohmann Imre és Kurucz Tünde köszönti a hallgatókat az Üvegharmonika kvintett általuk készített átiratával. Krausz Adrienne Svájcba, Bázelbe invitál minket Mozart A-dúr szonátájának 3. tételével, a Török indulóval. Végül pedig egy igazi világsztár hív minket a tengerentúlra, az Egyesült Államokba utazunk. New York államban, Ithacából köszönti a nézőket Malcolm Bilson, akit "tiszteletbeli magyarnak" is tekinthetünk és a pianoforte hangszer igazi mágusa. Vele és a B-dúr szonáta 1. tételével zárul különleges utazásunk.

12. (F-dúr) zongoraszonáta, K. 332 – III. tétel (Würtz Klára)
Üvegharmonika kvintett, K. 617 – Adagio és Rondo (Rohmann Imre – Kurucz Tünde átiratában és előadásában)
11. (A-dúr) zongoraszonáta, K. 331 – III. „Török induló” (Krausz Adrienne)
13. (B-dúr) szonáta, K. 333 – I. tétel (Malcolm Bilson)

Wolfgang-Amadeus-Mozart-Maria-Anna-oil-parents-155748.jpg

A Mozart-család: Nannerl, Wolfgang és Leopold

19:30 Zárókoncert és Kis éji zene

A Mozart-nap esti-éji szakasza tánczenével - és egyszersmind a Figaro házassága egyik legismertebb motívumával indul majd, hiszen az 1791-es Öt kontratánc első darabja voltaképp egyetlen hatásos önidézet. A korabeli szórakoztató zene darabjai után komoly váltással az a d-moll zongoraverseny (1786) szólal majd meg a világsztár szólista, Angela Hewitt főszereplésével, amelyről a Mozart-specialista zenetudós, Volkmar Braunbehrens így írt:„Olyan hallgatót feltételez, aki nem engedi, hogy bármi is elterelje figyelmét, és teljes egészében a műre összpontosít, mert szemlélődésének az adott műalkotás az egyedüli tárgya.” Ezután a „kései” Mozart-szimfóniák hármasából való Esz-dúr darab hangzik majd el, amelyet kissé még mindmáig leárnyékol a „nagy” g-moll és a C-dúr „Jupiter” szimfónia szomszédsága. S ezzel még mindig nem ér véget a nap programja, merthogy kilenc órától a „Kis éji zene” elnevezésű zárószakaszban felhangzik majd egyrészt természetesen a nevezett G-dúr szerenád, másrészt az a nemrégiben előkerült rövid zongoradarab, a D-dúr allegro, amelyet épp csak a legutóbbi hónapokban ismerhetett meg a közönség, hiszen első nyilvános megszólaltatására idén januárban került sor Salzburgban.

Öt kontratánc, K. 609
20. (d-moll) zongoraverseny, K. 466
39. (Esz-dúr) szimfónia, K. 543
(szünet)
D-dúr Allegro – Mozart újonnan felfedezett műve
Kis éji zene, K. 525

Közreműködik: Angela Hewitt, Berecz Mihály zongora
Vezényel: Keller András

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.
Színház

Emlékestet szervez a Nemzeti Törőcsik Mari tiszteletére

Amint a járványhelyzet lehetővé teszi. A megemlékező műsort Bérczes László rendezi.
Klasszikus

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Vizuál

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Két új Dresch-lemez jelent meg a Fonó jóvoltából

Egyszerre látott napvilágot Dresch Mihály két különböző felállásának új albuma a Fonó gondozásában. Az Árnyékban című lemez a klasszikus jazz-kvartett felállással készült, míg az Ongaku című album a fúvós pár éve elindított, népzenészekkel közös Vonós Quartetjének munkája.
Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.