Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

2021.03.05. 10:25
Ajánlom
A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.

A járványügyi rendelkezések értelmében bizonytalan ideig a Concerto Budapest sem találkozhat közönségével. A zenekar célja most, hogy amíg lehet, maszkban, üres nézőtér előtt, stream segítségével minél többekhez eljuttassa koncertjeit, együtt éljen, együtt lélegezzen közönségével.

A járványhelyzet jelentős anyagi nehézséget okoz a lakosság összes polgárának.

A Concerto Budapest hiszi, hogy ebben a nehéz helyzetben nem kérheti a nézőket, hogy az élőben közvetített koncertjeiért fizessenek. Viszont kötelességének tartja, hogy erőt adjon a zenével.

A Concerto Budapest mindig is azon nagy szimfonikus zenekarok közé tartozott, akik víziót álmodtak és valósítottak meg. A népszerű Hallgatás Napja, a Magyar Kincsek és több más hasonló új kezdeményezés azóta bebizonyította, hogy lehetséges egyszerre értéket teremteni és sok emberhez szólni.

Idén sem maradunk Mozart-ünnep nélkül: március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot, ezúttal az online térben.

A Zenekadémiáról élőben, ingyenesen streamelt koncertközvetítések és exkluzív körkapcsolások révén osztozhatunk majd az élményben, amelyet Mozart szimfóniái, zongoraversenyei és kamaraművei szerezhetnek számunkra, feledtetve nyűgöt és nehézségeket. Mélység, életöröm, megrázó pillanatok: ezt kínálja a zenekar a közönségnek vasárnap.

Ráadásként még egy „vadonatúj” Mozart-mű felfedezésére is módunk nyílik, hiszen a programban az a D-dúr Allegro is elhangzik majd, amely bő két évszázados lappangás után előkerülve idén januárban szólalt meg első ízben, Salzburgban. A nap 3+1 koncertjén Keller András és a Concerto Budapest zenészei mellett a másik főszereplő a házigazda szerepét is magára vállaló Takács-Nagy Gábor világhírű karmester és hegedűművész, a Takács Quartet alapítója lesz, aki már régóta visszatérő vendége a zenekar nagy sikerű produkcióinak. Találkozhatunk az ifjú Gyöngyösi Ivettel és Berecz Mihállyal, valamint a kanadai zongoraművésszel, a maraton sztárszólistájával, Angela Hewitt-tel is, aki éppen három éve debütált Budapesten.

A nagyszabású egész napos zenefolyamot a Concerto Budapest honlapján, valamint egy részét a Zeneakadémia oldalán is követhetik.

_BS_0463-130620.jpg

Keller András és a Concerto Budapest

A programról

11:00 Nyitókoncert

15. (d-moll) vonósnégyes, K. 421
1. (g-moll) zongoranégyes, K. 47

Közreműködik: Angela Hewitt zongora, Keller Quartet (Keller András, Környei Zsófia - hegedű, Homoki Gábor - brácsa, Fenyő László - cselló)

A napot indító d-moll vonósnégyes a második abban a sorozatban, amit Mozart Joseph Haydnnak dedikált. A darab valószínűleg még 1783-ban készülhetett, amikor Constanze első gyermekükkel, Raimunddal volt várandós. Kicsit későbbről, 1785-ös esztendő terméséből való, s éppígy reprezentatív helyű és szerepű a g-moll zongoranégyes is, lévén a zongorakvartett-irodalom egyik korai remekműve és egyszersmind a mozarti g-moll-kompozíciók lendületes példája. A Keller Quartet muzsikusaihoz e számban a különösen Bach-előadóként ünnepelt nagyszerű kanadai zongoraművész, Angela Hewitt csatlakozik majd.

4000_angela-hewitt-high-res-2-credit-mai-wolf-132011.jpg

Angela Hewitt (Fotó/Forrás: Mai Wolf / Harrison Parrot ügynökség)

16:00 Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest

Nyitány, versenymű, szimfónia – a zenekari koncertműsorok szabványszerű formátuma ezúttal a Mozart-életmű három szakaszát kínálja, méghozzá az időben visszafelé haladva. A II. Lipót cseh királlyá koronázásának prágai ünnepségeire megrendelt opera seria, a Titus kegyelme és így annak méltóságteljes nyitánya is a zeneszerző életének legutolsó esztendejéből, 1791 szeptemberéből való. Fél évtizeddel korábban, a Mozart műjegyzékét oly sok tétellel gazdagító 1786-os évben született meg az ezúttal majd Gyöngyösi Ivett szólójával felhangzó A-dúr zongoraverseny: a mű középpontjában az oly végtelen fájdalmat sugárzó fisz-moll Adagio áll, hogy aztán egyetlen gyors váltással a kirobbanóan derűs zárórondóba lendüljünk át. Végül az 1780 augusztusában, az akkor már igen terhesnek érzett salzburgi hercegérseki szolgálat utolsó teljes esztendejében komponált C-dúr szimfónia zárja a Takács-Nagy Gábor által vezényelt programot: az eredetileg szerény előadói létszámmal bemutatott művet, amelynek kéziratát ma részint Párizsban, részint Krakkóban őrzik, Mozart utóbb Bécsben négyszer, vagy tán ötször nagyobb zenekarral is előadatta.

Titus kegyelme – nyitány, K. 621
23. (A-dúr) zongoraverseny, K. 488
34. (C-dúr) szimfónia, K. 338

Közreműködik: Gyöngyösi Ivett zongora
Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Takacs-Nagy_VFCOCAlinePaley-2152-2500x1667-150140.jpg

Takács-Nagy Gábor (Fotó/Forrás: Aline Paley / Verbier Festival)

17:30 Körkapcsolás

A Mozart-nap exkluzív körkapcsolása egy-egy személyes hangvételű üzenetet és különleges zenerészletet tartalmaz a világ minden tájáról, öt nagy művésztől. A napokkal korábban rögzített felvételeket egységes kisfilmbe rendezve közvetítjük élőben. Először Würtz Klára, az Utrechti Zeneművészeti Főiskola zongora tanszékének tanára jelentkezik Amszterdamból, aki Mozart 12. (F-dúr) zongoraszonátájának 3. tételét játssza. Hollandiából egyenesen Salzburgba utazunk, ahonnan Rohmann Imre és Kurucz Tünde köszönti a hallgatókat az Üvegharmonika kvintett általuk készített átiratával. Krausz Adrienne Svájcba, Bázelbe invitál minket Mozart A-dúr szonátájának 3. tételével, a Török indulóval. Végül pedig egy igazi világsztár hív minket a tengerentúlra, az Egyesült Államokba utazunk. New York államban, Ithacából köszönti a nézőket Malcolm Bilson, akit "tiszteletbeli magyarnak" is tekinthetünk és a pianoforte hangszer igazi mágusa. Vele és a B-dúr szonáta 1. tételével zárul különleges utazásunk.

12. (F-dúr) zongoraszonáta, K. 332 – III. tétel (Würtz Klára)
Üvegharmonika kvintett, K. 617 – Adagio és Rondo (Rohmann Imre – Kurucz Tünde átiratában és előadásában)
11. (A-dúr) zongoraszonáta, K. 331 – III. „Török induló” (Krausz Adrienne)
13. (B-dúr) szonáta, K. 333 – I. tétel (Malcolm Bilson)

Wolfgang-Amadeus-Mozart-Maria-Anna-oil-parents-155748.jpg

A Mozart-család: Nannerl, Wolfgang és Leopold

19:30 Zárókoncert és Kis éji zene

A Mozart-nap esti-éji szakasza tánczenével - és egyszersmind a Figaro házassága egyik legismertebb motívumával indul majd, hiszen az 1791-es Öt kontratánc első darabja voltaképp egyetlen hatásos önidézet. A korabeli szórakoztató zene darabjai után komoly váltással az a d-moll zongoraverseny (1786) szólal majd meg a világsztár szólista, Angela Hewitt főszereplésével, amelyről a Mozart-specialista zenetudós, Volkmar Braunbehrens így írt:„Olyan hallgatót feltételez, aki nem engedi, hogy bármi is elterelje figyelmét, és teljes egészében a műre összpontosít, mert szemlélődésének az adott műalkotás az egyedüli tárgya.” Ezután a „kései” Mozart-szimfóniák hármasából való Esz-dúr darab hangzik majd el, amelyet kissé még mindmáig leárnyékol a „nagy” g-moll és a C-dúr „Jupiter” szimfónia szomszédsága. S ezzel még mindig nem ér véget a nap programja, merthogy kilenc órától a „Kis éji zene” elnevezésű zárószakaszban felhangzik majd egyrészt természetesen a nevezett G-dúr szerenád, másrészt az a nemrégiben előkerült rövid zongoradarab, a D-dúr allegro, amelyet épp csak a legutóbbi hónapokban ismerhetett meg a közönség, hiszen első nyilvános megszólaltatására idén januárban került sor Salzburgban.

Öt kontratánc, K. 609
20. (d-moll) zongoraverseny, K. 466
39. (Esz-dúr) szimfónia, K. 543
(szünet)
D-dúr Allegro – Mozart újonnan felfedezett műve
Kis éji zene, K. 525

Közreműködik: Angela Hewitt, Berecz Mihály zongora
Vezényel: Keller András

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.