Klasszikus

Egy előadói hagyomány kezdete?

2008.09.16. 00:00
Ajánlom
Szomorú tény – bár sajnos nagyon is jellemző –, hogy a múlt pénteken megrendezett Lajtha-esten még a Bartók Emlékház nagynak igazán nem nevezhető hangversenyterme is kongott az ürességtől. Mindössze tizenvalahány érdeklődő ült a nézőtéren, akik közül jó páran – mint magam is – szakmabeliként, mondhatni: hivatalból jöttek el, hogy az Auer Vonósnégyes előadásában két Lajtha-kvartettet hallgassanak meg.

Mi lehet az oka ennek a látványos érdektelenségének? Más magyarázat nemigen kínálkozik, mint az, hogy úgy látszik, lassan egy fél évszázaddal Lajtha László halála után a zeneszerző neve sokak számára még mindig ismeretlenül cseng. Vagy ha a név maga talán ismerős is, ahhoz nem tartoznak műcímek, még kevésbé hangzó emlékek. Persze az is igaz: a Bartóknál és Kodálynál egy évtizeddel fiatalabb Lajtha zenéje sohasem volt igazán népszerű idehaza. Művészetét még a két világháború között is sokkal többre értékelték tőlünk nyugatra (elsősorban Franciaországban), mint Magyarországon, a kommunista fordulat után pedig módszeresen elhallgattatták a „politikailag megbízhatatlan” zeneszerzőt. Igazi fordulatot a Lajtha-művek magyarországi fogadtatásában az elmúlt két évtized hozhatott volna. A zenetudományos kutatás az 1990-es évek elején valóban nagy erővel megindult és azóta is számos jelentős tudományos eredménnyel szolgált, ám ez a napi hangversenygyakorlatra nemigen volt hatással: Lajtha kompozíciói továbbra sem számítanak repertoárdaraboknak.

Mindezek tudatában azt hiszem, lehetetlen túlbecsülni az Auer Vonósnégyes és a Hungaroton vállalkozásának jelentőségét: a világon elsőként lemezre venni és megjelentetni Lajtha László mind a tíz kvartettjét. (Eddig két lemez jött ki, a sorozat további két korongja pedig várhatóan jövőre lát majd napvilágot.) Ehhez az összkiadáshoz kapcsolódik az a három lemezbemutató koncert, amelyek közül most az elsőt hallgattam meg. A kvartett műfaj a Lajtha-oeuvre alapvetően fontos vonulatát képezi (a másik fő vonulatot a kilenc szimfónia jelenti). A vonósnégyesek keletkezési ideje pontosan három évtizedet fog át, 1923 és 1953 között íródtak. Lajtha vonósnégyes-termése azonban az egész huszadik századi zeneirodalmat tekintve is számottevő, hiszen egyike a század leggazdagabb kvartett-életműveinek.

Ezt a gazdagságot a koncerten elhangzó két vonósnégyes megdöbbentő különbözősége legfeljebb sejttette, de meg nem jelenítette. Míg az 1923-as keltezésű Elsőben egy még hangját kereső ifjú komponista próbálgatja oroszlánkörmeit, addig az 1950-ben keletkezett Hetedik egy mestersége minden csínját-bínját a kisujjában hordó érett mester könnyed eleganciával megírt alkotása. Ebben persze még semmi meglepő nincs. Nem is emiatt volt mellbevágó a két darabot egymás után hallgatni. Sokkal inkább azért, mert úgy tűnt: miközben Lajtha az évtizedek során fölényes biztonságra tett szert a vonósnégyesírásban, sőt: kialakított egy egyéni kvartett-faktúrát és -hangzást, zeneszerzői érdeklődése eközben a mélyebb mondanivaló felől mintha a zene felszínibb jelenségei felé fordult volna. A komoly koncepcióval, szellemi elmélyültséggel (egyszersmind kissé talán görcsös nagyotakarással) megírt 5. opusz után a VII. kvartett amannál tetszetősebb, hangszer-idiomatikusabb, ugyanakkor felszínesebb muzsikának hat. A szabályos négytételes sémát követő alkotásban könnyed divertimento-hang és népdaltematika uralkodik. Ezzel kapcsolatban óhatatlanul felmerül a kérdés: a mindig hajlíthatatlannak ismert Lajtha zenéjében engedett volna a kor szocreál kultúrpolitikai elvárásainak? Netán paródiával állnánk szemben? Vagy éppenséggel a zeneszerző visszavonulása ez egy idilli álomvilágba, tudomásul-nem-vétele a kívül tomboló diktatúrának, éppen miután Lajthát szép lassan minden állásából kitették és teljesen ellehetetlenítették?

Ami a két darab előadását illeti, a kritikus első szava csakis a köszönet lehet: az elismerés, hogy az Auer Vonósnégyes vállalta a jóformán ismeretlen művek megtanulásával járó nem csekély munkát. (Az I. kvartett nyilvános hangversenyen soha nem hangzott el korábban, s partitúrája is mind a mai napig kiadatlan.) A kompozíciók technikai igényessége és nehézsége azonban érzésem szerint még ennél is több munkát, odafigyelést és érzékenységet követelt volna a muzsikusoktól. Nem egyszer apróbb lötyögések zavarták az előadást; a zenei szövet, a motívumok és a karakterek sem szólaltak meg mindig kellő megformáltsággal és átgondoltsággal. A VII. vonósnégyes különleges színhatásai és éles váltásai így is imponálóan szóltak, ám egy kissé frissebb előadásban bizonyosan még jobban hatottak volna. Mindent egybevéve azonban nagyon örömtelinek tartom, hogy Lajtha László vonósnégyeseit az Auer Kvartett felvette repertoárjába, és hogy ezek a művek végre lemezen is hozzáférhetők. Bizonyosan még tovább kell játszani és hallgatni őket, hogy most már – több mint fél évszázad múltán – végre az előadói hagyományuk is elkezdhessen kialakulni.

(2008. szeptember 12. 18:00, Bartók Emlékház – Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: I. vonósnégyes, VII. vonósnégyes; a vonósnégyes tagjai: Oláh Vilmos, Berán Gábor – hegedű, Gálfi Csaba – mélyhegedű, Takács Ákos – gordonka)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.