Klasszikus

Egy éves a Művészetek Palotája

2006.03.08. 00:00
Ajánlom
Közép-Európában párját ritkító létesítmény, kulturális fellegvár, egyszerre hagyományőrző és kísérletező – ilyennek képzelték a Művészetek Palotáját egy évvel ezelőtt az intézmény munkatársai.

Ma egyaránt helyet kap itt a klasszikus zene, az opera, a tánc, a dzsessz, a világzene, az igényes pop és a képzőművészet, s nem utolsó sorban otthonra lelet benne a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Nemzeti Táncszínház.

2005-ben az intézmény nyilvános kulturális rendezvényeinek száma 471 volt, domináltak a komolyzenei programok 173 koncerttel. A Nemzeti Hangversenyterem, amely a Művészetek Palotájának legimpozánsabb terme, olyan világnagyságokat látott vendégül, mint Riccardo Chailly, Myung-Whun Chung Kobayashi Ken-Ichiro, Joshua Bell, Edita Gruberova, Vladimir Ashkenazy, William Christie, Sir Roger Norrington. A 2006-os program is igen sokrétű: a világzene egyik „császárnője”, Cesaria Evora visszatér a palotába, lesz flamenco jazzfesztivál, koncertszerű operaelőadások, volt Kurtág-fesztivál, tart a Mozart-év, a Bartók-emlékév, lesz Liszt Fesztivál, valamint Nemzetközi Orgonafesztivál.

2005. január 8-ától március 14-ig „hangolt” a Művészetek Palotája arra, hogy március 14-én ünnepélyes keretek között megnyisson a nagyközönség előtt. A Nemzeti Hangversenyterem próbaüzemének ideje alatt egymásnak adták a „kilincset” az ország vezető szimfonikus zenekarai: januárban és februárban szinte naponta léptek fel vidékiek és budapestiek, ragyogó áttekintést nyújtva az ország zenekari életéről. Idén ezt a sorozatot tudatos szervezéssel Szimfonikus Körkép 2006 címmel rendezték meg: tizenhárom szimfonikus együttes egy-egy koncertjét élvezhette a közönség.

Az ide évben az orgona hangolása ad okot a kíváncsiságra, a várakozásra. Az áprilisi próbakoncertek után júniusban nemzetközi fesztiválra válthat jegyet a publikum, a műsor változatossága, a fellépők művészi rangja érdemes a figyelemre.

Ha még egy kicsit visszatekintünk, hogy felsoroljuk azokat a világnagyságokat, akik a pódiumra álltak az elmúlt egy esztendőben, a bőség zavarával küzdünk. Vegyük számba műfajok szerint – a teljesség igénye nélkül – legjelesebb vendégeinket.

Az új évben nem kevesebb, mint 107 saját rendezésű komolyzenei hangversenyre válthatnak jegyet az érdeklődők, majdnem 40 gyermekprogram várja a családokat, s több mint 60 világzenei és jazz estre kerül sor. A táncművészet rajongói csaknem másfélszáz este indulhatnak a Fesztivál Színházba. Olyan különleges esték szemtanúi lehetnek például, amelyeken Markó Iván új élő előadásra készülő koreográfiáját láthatják: Beethoven IX. szimfóniája hangzik el neves szólistákkal, és Markó együttese táncol az Örömódára május 8-án, 9-én és 10-én. Jessye Norman dalműsorára május 16-án kerül sor, nem sokkal később érkezik ugyancsak a Nemzeti Hangversenyterembe az Orchestre des Champs-Elysées – a három utolsó Mozart-szimfóniát Philippe Herreweghe vezényli.

Már csak a Mozart-jubileum okán is lesz okuk ellátogatni az operarajongóknak a Művészetek Palotájába. Műsorra kerül a Don Giovanni a Theater an der Wien és híres prágai Marionett Színház előadásában, de hallható lesz a Figaro házassága is a bécsi Staatsoper társulatának előadásában. Egyedülálló vállalkozás a hagyományteremtő nyári Wagner-fesztivál: a tervek szerint minden évben, a Budapesti Wagner-napokon a névadó művei hangzanak fel a koncertteremben. Idén a Parsifal lesz műsoron részben koncertszerű előadásban, Christian Franz, Matti Salminen, Günter von Kannen, Tomasz Konieczny és Németh Judit előadásában, Fischer Ádám vezényletével.

A világzene és a jazz köré szerveződő koncertek a kezdetektől fogva a legsikeresebb rendezvények közé tartoztak. Biztató, hogy a műfaj hazai és külföldi sztárjai jövőre is megfordulnak a Művészetek Palotájában. Jövő héten James Blood Ulmer lép pódiumra, májusban John Zorn, júniusban jön a Klezmatics, októberben pedig a libanoni Rahib Abou-Khalil – mindegyik páratlan mester a maga műfajában.

Végre teljes musical előadást is megtekinthetnek a látogatók: a Fesztivál Színházban talán a legjobb magyar alkotást, az Egy szerelem három éjszakáját, Hubay Miklós, Vas István és Ránki György művét, az itt rendezőként debütáló Kováts Kriszta elképzelése alapján, a Budapest Klezmer Band közreműködésével.

A Bartók-évben eddig elhangzottak és ezután is sűrűn megszólalnak a korszakos jelentőségű komponista művei a házban, a kamarazenei szerelmesei örülhetnek: a Bartók Vonósnégyes névadója hat kvartettjét adja elő szeptemberben, két estén.

Nyolc „méretes” fesztivált rendezett a Művészetek Palotája: idén a sorozatok rövidebbek, és az egyes programok kicsit lazábban kötődnek egymáshoz, a Liszt Fesztivál, a Nemzetközi Orgonafesztivál, vagy a Prima Vista elnevezés inkább hivatott a közönség figyelmét felkelteni. A kisgyermekes családokat továbbra is várja a vasárnaponként a Cifra Palota, a gyermeknapon pedig ismét kiköltözik a ház az előtte lévő térre. Minden hónap utolsó szombatján a kortárs művészet kedvelői tölthetnek a Ludwig Múzeum falai között egész, élményekben gazdag napot – reggel tíztől este tízig.

Ami a születésnapi programokat illeti: március 14-én, kora délután a Művészetek Palotája nemcsak az ismert kapukat, hanem a színpadok mögé vezető ajtókat is kinyitja. Próbaüzem és premier előtt ismerhetik meg az érdeklődők az orgona hangját, a ház hangszereit, betekinthetnek egy táncpróbára, belehallgathatnak, hogyan készül az esti koncertre két világhírű ír zenekar, a Bavan és Rehom. Ebben a teremben megnézhetik az elmúlt évben rögzített emlékezetes pillanatokat: egyebek között az orgonaépítés nagy koncentrációt és szervezést igénylő munkájának mozzanatait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.