Klasszikus

Egy fontos szerződés emlékére

2011.04.22. 07:07
Ajánlom
A Magyar Haydn Társaság emlékkoncertet rendez május 1-jén, Joseph Haydn első magyarországi szerződésének 250. évfordulóján.

Joseph Haydn valószínűleg 1757-ben, 25 évesen nyerte el első karnagyi állását Morzin gróf Dolní Lukavice-i kastélyában. Az ottani zenekar azonban tiszavirág-életűnek bizonyult, és Haydn legkésőbb 1760-ban, házasságkötésének évében már ismét munkát keresett. Ezúttal nagyobb szerencsével járt: az egyik leghatalmasabb és leggazdagabb magyar arisztokrata, a kiváló zenei ízléssel és jelentős kottagyűjteménnyel rendelkező Esterházy Pál Antal herceg alkalmazta őt - formailag egyelőre a betegeskedő Gregor Werner udvari karnagy helyetteseként, gyakorlatilag pedig az utódjaként - másodkarnagyi beosztásban. A híres szerződést éppen 250 éve, 1761 május 1-jén írták alá. Pál Antal herceg akkortájt ugyan elsősorban Bécsben tartózkodott, majd a rákövetkező évben meg is halt, ez az aktus azonban Haydnt jogilag egész életére, valóságosan pedig csaknem három évtizedre Magyarországhoz kötötte (nem számítva a londoni utazások után, 1795 és 1802 között évente Kismartonban töltött hónapokat). A két és fél évszázaddal ezelőtti dátum tehát meghatározó napja volt mind a magyar kutúrtörténetnek, mind pedig az egyetemes zenetörténetnek.

A keszthelyi Festetics-kastélyt nemcsak dísztermének szépsége teszi az emlékhangverseny méltó színhelyévé, hanem az a kevesek által ismert tény is, hogy a Helikon könyvtár jelentékeny gyűjteménnyel rendelkezik Haydn-művek szerzőjük életében keletkezett kéziratos másolataiból; ezek épp a Morzin-gyűjteményből kerülhettek Keszthelyre. Többek között a két legkorábbi, op. 1-es és op. 2-es jelzésű - stílusában még divertimento jellegű - vonósnégyes-sorozatból is található itt kéziratos példány; ezért áll a mai program élén egy op. 1-es kompozíció. A koncert a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány támogatásával jön létre.

Anima Musicae Vonósnégyes

2011. május 1. 18:00 Festetics Kastély

Tagjai: G. Horváth László, Jobbágy Andor (hegedű), Hargitai Bence (mélyhegedű), Migróczi Tamás (gordonka)
Haydn: B-dúr, "La chasse" vonósnégyes, op. 1 no. 1; h-moll vonósnégyes, op. 33 no. 1; G-dúr vonósnégyes, op. 77 no. 1

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.