Klasszikus

Egy fuvolás lány Debrecenből

2003.09.08. 00:00
Ajánlom
Rózsa Katalin fuvolaművész lett idén nyáron az év zenekari muzsikusa Debrecenben. A Debreceni Filharmonikus Zenekar huszonhat éves szólamvezetőjét igazi zenészsereg veszi körül: testvérei is valamennyien hivatásszerűen foglalkoznak valamelyik hangszerrel.

- Hogyan kezdődött?

- Bár a családban szinte mindenki muzsikál, én vagyok az egyetlen fúvós, és ennek örülök. Legidősebb bátyám Miklós, ő hegedül, s vele jelenleg egy zenekarban is játszunk. Richárd csellóművész lett, most a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja, húgom Rita, pedig szintén hegedűs, jelenleg Hannoverben tanul. Kicsi koromtól kezdve mindig zenét hallottam magam körül, s egymás eredményei mindannyiunkat ösztönöztek, gyakran trióztam is a két bátyámmal. Ami a fuvolát illeti: hét évesen kezdtem fuvolázni, a szakközépiskolát és az öt éves egyetemi tagozatot is Debrecenben végeztem, Tanáraim Wiltner Ágnes, Dr. Becsky Gáborné, Regős Imre, Gyöngyösi Zoltán és Matúz István voltak. Amikor a Debreceni Szimfonikus Zenekarban próbajátékot hirdettek habozás nélkül jelentkeztem és a számos pályázó közül végül rám esett a választás. Így már a diploma megszerzése előtt zenekari tag lehettem.

- Mit jelent ez az elismerés számodra?

- Természetesen nagyon örülök neki, életem folyamán mindig jóleső érzés lesz, ha az eszembe jut. Az ember meg akar felelni az elvárásoknak, s a díj egy jelzés, hogy sikerült, egyszersmind kötelez, is arra folyamatosan minden próbán, minden koncerten továbbra is tudásom legjavát kell nyújtani. Szeretek ebben a zenekarban játszani. A továbblépés nem feltétlenül azt jelenti, hogy irány a főváros, aztán külföld! Mehetnék, de nem vágyom máshová. A családi háttér miatt is kötődök a városhoz: arra vágyom, hogy adva legyen a szakmai fejlődés lehetősége, s hogy ha szerényen bár, de meg lehessen élni a fizetésből. 5-10 év múlva egy országosan is elismert, kiváló debreceni zenekarban szeretném látni magam, szép feladatokkal mögöttem és előttem: olyan nívós koncertekkel, melyeken kiváló szólistákkal és karmesterekkel dolgozhatunk együtt. Emellett szólistaként is szeretnék minél többet játszani, s van még egy nagy vágyam: egy igazán jó saját fuvola...

- Mit játszol a legszívesebben?

- Leginkább a barokk zene áll közel hozzám, kivált Johann Sebastian Bach műveit tanulom és játszom nagy kedvvel. Díjat is nyertem annak idején a Bach-művek legjobb előadásáért az I. Országos Jeney Fuvolaversenyen. Természetesen játszottam és játszom kortárs zenét is, hiszen Matúz István növendékeként hamar megismerkedtem a 20. századi művekkel. Emellett sűrűn játszom operaelőadásokon is, ugyanis zenekarunk látja el a Csokonai Színház zenei feladatait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.