Klasszikus

Egy fuvolás lány Debrecenből

2003.09.08. 00:00
Ajánlom
Rózsa Katalin fuvolaművész lett idén nyáron az év zenekari muzsikusa Debrecenben. A Debreceni Filharmonikus Zenekar huszonhat éves szólamvezetőjét igazi zenészsereg veszi körül: testvérei is valamennyien hivatásszerűen foglalkoznak valamelyik hangszerrel.

- Hogyan kezdődött?

- Bár a családban szinte mindenki muzsikál, én vagyok az egyetlen fúvós, és ennek örülök. Legidősebb bátyám Miklós, ő hegedül, s vele jelenleg egy zenekarban is játszunk. Richárd csellóművész lett, most a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja, húgom Rita, pedig szintén hegedűs, jelenleg Hannoverben tanul. Kicsi koromtól kezdve mindig zenét hallottam magam körül, s egymás eredményei mindannyiunkat ösztönöztek, gyakran trióztam is a két bátyámmal. Ami a fuvolát illeti: hét évesen kezdtem fuvolázni, a szakközépiskolát és az öt éves egyetemi tagozatot is Debrecenben végeztem, Tanáraim Wiltner Ágnes, Dr. Becsky Gáborné, Regős Imre, Gyöngyösi Zoltán és Matúz István voltak. Amikor a Debreceni Szimfonikus Zenekarban próbajátékot hirdettek habozás nélkül jelentkeztem és a számos pályázó közül végül rám esett a választás. Így már a diploma megszerzése előtt zenekari tag lehettem.

- Mit jelent ez az elismerés számodra?

- Természetesen nagyon örülök neki, életem folyamán mindig jóleső érzés lesz, ha az eszembe jut. Az ember meg akar felelni az elvárásoknak, s a díj egy jelzés, hogy sikerült, egyszersmind kötelez, is arra folyamatosan minden próbán, minden koncerten továbbra is tudásom legjavát kell nyújtani. Szeretek ebben a zenekarban játszani. A továbblépés nem feltétlenül azt jelenti, hogy irány a főváros, aztán külföld! Mehetnék, de nem vágyom máshová. A családi háttér miatt is kötődök a városhoz: arra vágyom, hogy adva legyen a szakmai fejlődés lehetősége, s hogy ha szerényen bár, de meg lehessen élni a fizetésből. 5-10 év múlva egy országosan is elismert, kiváló debreceni zenekarban szeretném látni magam, szép feladatokkal mögöttem és előttem: olyan nívós koncertekkel, melyeken kiváló szólistákkal és karmesterekkel dolgozhatunk együtt. Emellett szólistaként is szeretnék minél többet játszani, s van még egy nagy vágyam: egy igazán jó saját fuvola...

- Mit játszol a legszívesebben?

- Leginkább a barokk zene áll közel hozzám, kivált Johann Sebastian Bach műveit tanulom és játszom nagy kedvvel. Díjat is nyertem annak idején a Bach-művek legjobb előadásáért az I. Országos Jeney Fuvolaversenyen. Természetesen játszottam és játszom kortárs zenét is, hiszen Matúz István növendékeként hamar megismerkedtem a 20. századi művekkel. Emellett sűrűn játszom operaelőadásokon is, ugyanis zenekarunk látja el a Csokonai Színház zenei feladatait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.