Klasszikus

Egy fuvolás lány Debrecenből

2003.09.08. 00:00
Ajánlom
Rózsa Katalin fuvolaművész lett idén nyáron az év zenekari muzsikusa Debrecenben. A Debreceni Filharmonikus Zenekar huszonhat éves szólamvezetőjét igazi zenészsereg veszi körül: testvérei is valamennyien hivatásszerűen foglalkoznak valamelyik hangszerrel.

- Hogyan kezdődött?

- Bár a családban szinte mindenki muzsikál, én vagyok az egyetlen fúvós, és ennek örülök. Legidősebb bátyám Miklós, ő hegedül, s vele jelenleg egy zenekarban is játszunk. Richárd csellóművész lett, most a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja, húgom Rita, pedig szintén hegedűs, jelenleg Hannoverben tanul. Kicsi koromtól kezdve mindig zenét hallottam magam körül, s egymás eredményei mindannyiunkat ösztönöztek, gyakran trióztam is a két bátyámmal. Ami a fuvolát illeti: hét évesen kezdtem fuvolázni, a szakközépiskolát és az öt éves egyetemi tagozatot is Debrecenben végeztem, Tanáraim Wiltner Ágnes, Dr. Becsky Gáborné, Regős Imre, Gyöngyösi Zoltán és Matúz István voltak. Amikor a Debreceni Szimfonikus Zenekarban próbajátékot hirdettek habozás nélkül jelentkeztem és a számos pályázó közül végül rám esett a választás. Így már a diploma megszerzése előtt zenekari tag lehettem.

- Mit jelent ez az elismerés számodra?

- Természetesen nagyon örülök neki, életem folyamán mindig jóleső érzés lesz, ha az eszembe jut. Az ember meg akar felelni az elvárásoknak, s a díj egy jelzés, hogy sikerült, egyszersmind kötelez, is arra folyamatosan minden próbán, minden koncerten továbbra is tudásom legjavát kell nyújtani. Szeretek ebben a zenekarban játszani. A továbblépés nem feltétlenül azt jelenti, hogy irány a főváros, aztán külföld! Mehetnék, de nem vágyom máshová. A családi háttér miatt is kötődök a városhoz: arra vágyom, hogy adva legyen a szakmai fejlődés lehetősége, s hogy ha szerényen bár, de meg lehessen élni a fizetésből. 5-10 év múlva egy országosan is elismert, kiváló debreceni zenekarban szeretném látni magam, szép feladatokkal mögöttem és előttem: olyan nívós koncertekkel, melyeken kiváló szólistákkal és karmesterekkel dolgozhatunk együtt. Emellett szólistaként is szeretnék minél többet játszani, s van még egy nagy vágyam: egy igazán jó saját fuvola...

- Mit játszol a legszívesebben?

- Leginkább a barokk zene áll közel hozzám, kivált Johann Sebastian Bach műveit tanulom és játszom nagy kedvvel. Díjat is nyertem annak idején a Bach-művek legjobb előadásáért az I. Országos Jeney Fuvolaversenyen. Természetesen játszottam és játszom kortárs zenét is, hiszen Matúz István növendékeként hamar megismerkedtem a 20. századi művekkel. Emellett sűrűn játszom operaelőadásokon is, ugyanis zenekarunk látja el a Csokonai Színház zenei feladatait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.