Klasszikus

Egy helyen tanulhatnak

2003.05.07. 00:00
Ajánlom
Új helyen, az eddiginél tágasabb épületben folytathatja a tizenkét éve megkezdett munkát a Continuo Alapítványi Zeneiskola.

– Ez a szép kis villa már két éve üresen állt, mi meg majd egy tucat helyen tartottuk az óráinkat, mert az eddigi székhelyünkön csak három tanterem volt. Szerencsére rátaláltunk erre az épületre, és bérbe vehetjük a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól – meséli lelkesen Fonó Erzsébet, az iskola igazgatója.

Bár hivatalosan csak szeptembertől költöznek át a Pannónia utcába, a gyakorlatban már „birtokba vették” az épületet, sőt néhány rendbe hozott helyiségben már órákat is tartanak. Az itt-ott még festékszagú, háromszintes épület egyik pontjáról zongoraszó hallatszik, egy másik teremben hegedűn gyakorol valaki. Erzsébet egy ránézésre is nehéz vasajtóhoz visz minket: mögötte az ütősök gyakorlóterme. Hozzáteszi: egyelőre csak ez a szoba hangszigetelt, de ezt muszáj volt, mert ha egyszer a tanár és a diák is elkezd játszani… Idővel, szép sorban szigetelik a többit is, de előtte még sok dolguk van, hiszen a festést sem fejezték még be teljesen. Egyelőre a díszterem sincs még készen: csupán egy dobogó árválkodik a teremben, de amikor benyitunk, éppen brácsázik egy diák.

– Már elterveztük, hogyan fogjuk berendezni, de hát nem mindig könnyű a dolgunk, és ennek nemcsak a pénztárcánk az oka – magyarázza az igazgatónő, és közben felfelé mutat. A mennyezet műemlék jellegű stukkói között négyszög alakú üvegburák alatt neoncsövek látszanak. Az épület egyébként is furcsa kettősséget mutat: a mahagóni díszlépcső például egy folyosóra vezet, amelyen az irodai beépített szekrények belseje szintén mahagóni, az ajtókat viszont fehérre festették. – Sok dolgunk van még, de a legfontosabb, hogy a diákok egy helyen tanulhassanak, ráadásul egy ilyen szép épületben, amelynek a belső udvara is csodálatos.

A Continuóban jelenleg több mint száznegyven diák tanul: az iskola alapfokú művészetoktatási intézmény és zeneművészeti szakközépiskola is egyben, vagyis gyerekeket és felnőtteket is oktatnak, sőt zeneóvodai csoportokat is indítanak. A művészeti oktatás jellegéből adódóan itt is főleg egyéni foglalkozás folyik, az órákat elsősorban délutánonként tartják. Az óraszám attól függ, ki mit tanul. A legkisebbek hetente négyszer, az idősebbek akár tizenkét órában is látogatják az iskolát. Az új székhely mellett megtartják a régebbi, budai épületet is, hiszen az iskola arra is ügyel, hogy a diákoknak, különösen a legkisebbeknek, a zenetanulás miatt ne kelljen sokat utazniuk. Korábban a városban szétszórva, több telephelyen, néha egy-egy tanár lakásán is tartottak órákat. Ezért előfordult, hogy egyes tanítványoknak naponta több helyszínen is volt zeneórájuk.

Az iskolát egy alapítvány működteti, amelyet 1990-ben hozott létre néhány pedagógus, akik úgy érezték, az akkori állami zeneoktatás túl merev, ezért valami újat szerettek volna. A Continuo így lett az első alapítványi zeneiskolák egyike a fővárosban. Az alapítók helyes döntésére maga az iskola a legjobb bizonyíték: több mint tíz éve működnek sikeresen. Az alapítvány a normatíva és a koncertek, (mester)kurzusok bevétele mellett a szülők támogatásából működik. Tandíjat ugyanis nem kell fizetniük a diákoknak, de arra kérik a szülőket, hogy aki teheti, támogassa az alapítványt.

Az épületben még meglévő hiányosságok ellenére az iskola elhatározta, hogy május 10-én, az addigra remélhetőleg teljesen berendezett nagyteremben „házavató” hangversenyt rendeznek a legjobb mostani és korábbi növendékek, tanárok részvételével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.