Klasszikus

Egy héten belül két amerikai jazz-szimbólum Budapesten

2005.05.24. 00:00
Ajánlom
24-én Pat Metheny, két nappal később Herbie Hancock. Ilyen ritka alkalom talán a kilencvenes évek közepén volt utoljára, amikor a Petőfi Csarnokban indultak és néhány éven belül sajnos abba is maradtak a Hungarian Jazz Festival eseményei. Budapesten most újra jazz-világsztárok koncertidőpontjai torlódnak egymással.

A hír persze nagyon sokaknak nem szerencsés: a két művész közönsége szinte teljesen egybeolvad, kevesen vannak, akik csak egyikük iránt érdeklődnek. A borsos, 6 és 12 ezer forint közötti jegyek viszont közülük többeket kényszerítenek választásra. 24-én a Pat Metheny Group vérbeli contemporary jazz-zel – saját új lemezének bemutatójával – fogja minden bizonnyal elkápráztatni a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönségét. Herbie Hancock 26-án a tradicionális jazz repertoárját eleveníti fel nagyvonalú szimfonikus zenekari kísérettel.

Metheny harmincéves pályafutásának ideje alatt saját zenekarával rendkívül harmonikus ívű fejlődési utat írt le, amelynek a legutóbbi lemez mintegy összefoglalása. A The Way Up tételeiben szinte minden eddigi stíluskísérlet, formai és akusztikai elem megtalálható, amely a művésznek és zenekarának eddigi korszakaira jellemző. Míg Metheny szólókarrierje változatlanul aktív, addig a zenekar sorlemezei némileg felemás színvonalat képviselnek az utóbbi tíz év óta. Egy részük a populáris ritmusokkal és dallamokkal, konvencionális zenei megoldásokkal abszolválja a feladatot, ezeket viszont rendre merészebb, összetettebb, művészileg gondolatébresztőbb kompozíciók követnek. Minden tekintetben az utóbbiak közé sorolható a most bemutatásra kerülő lemez. A metafizikai jellegű zenei tartalmakat azonban mindig hihetetlen feszes tempó, professzionális és lebilincselő hangszeres megoldások keretezik, a zenekar koncertjei pedig szinte egytől egyig felejthetetlenül izgalmas élményt nyújtanak.

26-án Herbie Hancock lép fel a BKK-ban, de mint arról korábban is beszámoltunk, (http://www.fidelio.hu/hirek.asp?id=7552), nem szokványos jazzkoncertre készül. Az est különlegessége, hogy a művész nagyzenekari kísérettel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával közösen adja elő az 1998-ban kiadott Gershwin’s World című lemezének anyagát. A zenekart Robert Sadin vezényli, és Kovács László készíti fel – a Miskolci Szimfonikus Zenekar vezető karnagya szívesen vesz részt jazz-produkciókban, több alkalommal vezényelte a Budapest Jazz Orchestrát is.

A nagyzenekari jazzprodukciók általában kardélen táncolnak. Bár újra és újra előszedi a jazz nagy hangszerelőit is a kísértés, hogy valami igazán impozánsat alkossanak, jól csak olyan apparátussal valósítható meg a feladat, amelyik a blattoláson túl a jazz különleges érzését is el tudja kapni, amelyik merőben különbözik a klasszikus repertoárétól, és át is tudja adni a közönség számára. A koncert tehát a rádió szimfonikusok számára lesz igazán izgalmas kihívás, akik aligha vannak hozzászokva ahhoz, hogy a szólóhangszeres nem a kottából játssza a szólamát. Minden lehetőségre gondolva – Hancock hihetetlenül szuggesztív egyénisége a biztosíték arra, hogy ez a koncert is emlékezetes marad. Fiatal csodagyerekként a ’60-as években csatlakozott Miles Davis kvintettjéhez – a trombitás egyik legprogresszívebb korszakában. Fiatal korának meghatározó élménye volt a műfaj hőskorának, a szvingnek, a bebopnak és a big bandnek a hangzása. Tolmácsolásában első kézből kapja meg most a budapesti közönség ennek a hagyománynak a legszebb értékeit.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.