Klasszikus

Egy héten belül két amerikai jazz-szimbólum Budapesten

2005.05.24. 00:00
Ajánlom
24-én Pat Metheny, két nappal később Herbie Hancock. Ilyen ritka alkalom talán a kilencvenes évek közepén volt utoljára, amikor a Petőfi Csarnokban indultak és néhány éven belül sajnos abba is maradtak a Hungarian Jazz Festival eseményei. Budapesten most újra jazz-világsztárok koncertidőpontjai torlódnak egymással.

A hír persze nagyon sokaknak nem szerencsés: a két művész közönsége szinte teljesen egybeolvad, kevesen vannak, akik csak egyikük iránt érdeklődnek. A borsos, 6 és 12 ezer forint közötti jegyek viszont közülük többeket kényszerítenek választásra. 24-én a Pat Metheny Group vérbeli contemporary jazz-zel – saját új lemezének bemutatójával – fogja minden bizonnyal elkápráztatni a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönségét. Herbie Hancock 26-án a tradicionális jazz repertoárját eleveníti fel nagyvonalú szimfonikus zenekari kísérettel.

Metheny harmincéves pályafutásának ideje alatt saját zenekarával rendkívül harmonikus ívű fejlődési utat írt le, amelynek a legutóbbi lemez mintegy összefoglalása. A The Way Up tételeiben szinte minden eddigi stíluskísérlet, formai és akusztikai elem megtalálható, amely a művésznek és zenekarának eddigi korszakaira jellemző. Míg Metheny szólókarrierje változatlanul aktív, addig a zenekar sorlemezei némileg felemás színvonalat képviselnek az utóbbi tíz év óta. Egy részük a populáris ritmusokkal és dallamokkal, konvencionális zenei megoldásokkal abszolválja a feladatot, ezeket viszont rendre merészebb, összetettebb, művészileg gondolatébresztőbb kompozíciók követnek. Minden tekintetben az utóbbiak közé sorolható a most bemutatásra kerülő lemez. A metafizikai jellegű zenei tartalmakat azonban mindig hihetetlen feszes tempó, professzionális és lebilincselő hangszeres megoldások keretezik, a zenekar koncertjei pedig szinte egytől egyig felejthetetlenül izgalmas élményt nyújtanak.

26-án Herbie Hancock lép fel a BKK-ban, de mint arról korábban is beszámoltunk, (http://www.fidelio.hu/hirek.asp?id=7552), nem szokványos jazzkoncertre készül. Az est különlegessége, hogy a művész nagyzenekari kísérettel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával közösen adja elő az 1998-ban kiadott Gershwin’s World című lemezének anyagát. A zenekart Robert Sadin vezényli, és Kovács László készíti fel – a Miskolci Szimfonikus Zenekar vezető karnagya szívesen vesz részt jazz-produkciókban, több alkalommal vezényelte a Budapest Jazz Orchestrát is.

A nagyzenekari jazzprodukciók általában kardélen táncolnak. Bár újra és újra előszedi a jazz nagy hangszerelőit is a kísértés, hogy valami igazán impozánsat alkossanak, jól csak olyan apparátussal valósítható meg a feladat, amelyik a blattoláson túl a jazz különleges érzését is el tudja kapni, amelyik merőben különbözik a klasszikus repertoárétól, és át is tudja adni a közönség számára. A koncert tehát a rádió szimfonikusok számára lesz igazán izgalmas kihívás, akik aligha vannak hozzászokva ahhoz, hogy a szólóhangszeres nem a kottából játssza a szólamát. Minden lehetőségre gondolva – Hancock hihetetlenül szuggesztív egyénisége a biztosíték arra, hogy ez a koncert is emlékezetes marad. Fiatal csodagyerekként a ’60-as években csatlakozott Miles Davis kvintettjéhez – a trombitás egyik legprogresszívebb korszakában. Fiatal korának meghatározó élménye volt a műfaj hőskorának, a szvingnek, a bebopnak és a big bandnek a hangzása. Tolmácsolásában első kézből kapja meg most a budapesti közönség ennek a hagyománynak a legszebb értékeit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.