Klasszikus

Egy héten belül két amerikai jazz-szimbólum Budapesten

2005.05.24. 00:00
Ajánlom
24-én Pat Metheny, két nappal később Herbie Hancock. Ilyen ritka alkalom talán a kilencvenes évek közepén volt utoljára, amikor a Petőfi Csarnokban indultak és néhány éven belül sajnos abba is maradtak a Hungarian Jazz Festival eseményei. Budapesten most újra jazz-világsztárok koncertidőpontjai torlódnak egymással.

A hír persze nagyon sokaknak nem szerencsés: a két művész közönsége szinte teljesen egybeolvad, kevesen vannak, akik csak egyikük iránt érdeklődnek. A borsos, 6 és 12 ezer forint közötti jegyek viszont közülük többeket kényszerítenek választásra. 24-én a Pat Metheny Group vérbeli contemporary jazz-zel – saját új lemezének bemutatójával – fogja minden bizonnyal elkápráztatni a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönségét. Herbie Hancock 26-án a tradicionális jazz repertoárját eleveníti fel nagyvonalú szimfonikus zenekari kísérettel.

Metheny harmincéves pályafutásának ideje alatt saját zenekarával rendkívül harmonikus ívű fejlődési utat írt le, amelynek a legutóbbi lemez mintegy összefoglalása. A The Way Up tételeiben szinte minden eddigi stíluskísérlet, formai és akusztikai elem megtalálható, amely a művésznek és zenekarának eddigi korszakaira jellemző. Míg Metheny szólókarrierje változatlanul aktív, addig a zenekar sorlemezei némileg felemás színvonalat képviselnek az utóbbi tíz év óta. Egy részük a populáris ritmusokkal és dallamokkal, konvencionális zenei megoldásokkal abszolválja a feladatot, ezeket viszont rendre merészebb, összetettebb, művészileg gondolatébresztőbb kompozíciók követnek. Minden tekintetben az utóbbiak közé sorolható a most bemutatásra kerülő lemez. A metafizikai jellegű zenei tartalmakat azonban mindig hihetetlen feszes tempó, professzionális és lebilincselő hangszeres megoldások keretezik, a zenekar koncertjei pedig szinte egytől egyig felejthetetlenül izgalmas élményt nyújtanak.

26-án Herbie Hancock lép fel a BKK-ban, de mint arról korábban is beszámoltunk, (http://www.fidelio.hu/hirek.asp?id=7552), nem szokványos jazzkoncertre készül. Az est különlegessége, hogy a művész nagyzenekari kísérettel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával közösen adja elő az 1998-ban kiadott Gershwin’s World című lemezének anyagát. A zenekart Robert Sadin vezényli, és Kovács László készíti fel – a Miskolci Szimfonikus Zenekar vezető karnagya szívesen vesz részt jazz-produkciókban, több alkalommal vezényelte a Budapest Jazz Orchestrát is.

A nagyzenekari jazzprodukciók általában kardélen táncolnak. Bár újra és újra előszedi a jazz nagy hangszerelőit is a kísértés, hogy valami igazán impozánsat alkossanak, jól csak olyan apparátussal valósítható meg a feladat, amelyik a blattoláson túl a jazz különleges érzését is el tudja kapni, amelyik merőben különbözik a klasszikus repertoárétól, és át is tudja adni a közönség számára. A koncert tehát a rádió szimfonikusok számára lesz igazán izgalmas kihívás, akik aligha vannak hozzászokva ahhoz, hogy a szólóhangszeres nem a kottából játssza a szólamát. Minden lehetőségre gondolva – Hancock hihetetlenül szuggesztív egyénisége a biztosíték arra, hogy ez a koncert is emlékezetes marad. Fiatal csodagyerekként a ’60-as években csatlakozott Miles Davis kvintettjéhez – a trombitás egyik legprogresszívebb korszakában. Fiatal korának meghatározó élménye volt a műfaj hőskorának, a szvingnek, a bebopnak és a big bandnek a hangzása. Tolmácsolásában első kézből kapja meg most a budapesti közönség ennek a hagyománynak a legszebb értékeit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.