Klasszikus

Egy hétvége a vonósnégyesek bűvöletében a Nádor Teremben

2022.04.08. 09:15
Ajánlom
A Budapest Kvartett Hétvége minden évben bemutatja egy választott zeneszerző összes kvartettjét. 2022-ben Wolfgang Amadeus Mozart alkotásait ismerhetik meg mélyebben a közönség.

A Budapest Kvartett Hétvége évről-évre jelentős érdeklődés és szakmai siker közepette zajlik. Mozart összes vonósnégyese sehol nem csendül fel egy hétvége alatt, így a BQW rendezvénye nemzetközi viszonylatban is hiánypótló. A komplexitás jegyében az elhangzó műveket zenetörténeti előadás vezeti be.

A fesztivál keretében minden évben fiatal tehetségek és meghatározó hazai kvartettek lépnek fel. Az idei év fellépői az Accord Quartet, a Central European String Quartet, a Dohnányi Quartet, a Kállai Kvartett, a Korossy Kvartett, a Kodály Kvartett, a Deák Vonósnégyes, a Selmeczi Kvartett, a Sonus Cordis Kvartett, a Szervánszky Quartet, valamint a művészeti vezető, G. Horváth László hegedűművész együttesei, az Anima Musicae Kamarazenekar és a Quartetto Speranza. A koncertek műsorvezetői Becze Szilvia, Bolla Milán és Tóth Endre, a Magyar Rádió munkatársai.

A klasszikus zenei fesztiválok ünnepi hangulatát varázsolják a szervezők Budapest egyetlen intim hangulatú szecessziós hangversenytermébe, a Nádor Terembe.

Mozart varázslatos muzsikájával az egész hétvége alatt lelki, szellemi feltöltődést ígér a közreműködő együttesek személyes varázsa, akik a hazai koncertélet meghatározó alakjai.

A BQW rendezvénye minden évben egy zeneszerző összes vonósnégyesét mutatja be, így kiemelten hiánypótló és nemzetközileg is egyedi arculattal rendelkezik. A fesztivál fontos és megkerülhetetlen fórumot jelent a hazai kvartetteknek, lehetőséget a fiatal együtteseknek.

Részletes program:

április 8., péntek

18:30 Central European String Quartet
W. A. Mozart: A-dúr vonósnégyes no. 9 K. 169, A-dúr vonósnégyes no. 18 K. 464

20:00 Selmeczi Kvartett
W. A. Mozart: G-dúr vonósnégyes no. 1 K. 80, G-dúr vonósnégyes no. 14 K. 387

április 9., szombat

11:00 Anima Musicae Kamarazenekar
W. A. Mozart: G-dúr vonósnégyes no. 3 K. 156, G-dúr szerenád („Eine kleine Nachtmusik”) no. 24 K. 525

14:30 Kállai Kvartett
W. A. Mozart: F-dúr vonósnégyes no. 8 K. 168, d-moll vonósnégyes no. 15 K. 421

16:00 Dohnányi Quartet
W. A. Mozart: F-dúr vonósnégyes no. 5 K. 158, F-dúr vonósnégyes no. 23 K. 590

17:30 Quartetto Speranza
W. A. Mozart: B-dúr vonósnégyes no. 12 K. 172, B-dúr vonósnégyes no. 22 K. 589

19:00 Korossy Kvartett
W. A. Mozart: C-dúr vonósnégyes no. 4 K. 157, C-dúr vonósnégyes no. 19 K. 465

április 10., vasárnap

11:00 Accord Quartet
W. A. Mozart: B-dúr vonósnégyes no. 6 K. 159, B-dúr vonósnégyes no. 17 K. 458

14:30 Sonus Cordis Kvartett
W. A. Mozart: Esz-dúr vonósnégyes no. 7 K. 160, Esz-dúr vonósnégyes no. 16 K. 428

16:00 Deák Vonósnégyes
W. A. Mozart: C-dúr vonósnégyes no. 10 K. 170, D-dúr vonósnégyes no. 21 K. 575

17:30 Szervánszky Quartet
W. A. Mozart: Esz-dúr vonósnégyes no. 11 K. 171, F-dúr vonósnégyes no. 13 K. 173

19:00 Kodály Vonósnégyes
W. A. Mozart: D-dúr vonósnégyes no. 2 K. 155, D-dúr vonósnégyes no. 20 K. 499

Helyszín: Nádor Terem | 1146. Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.

Fejléckép: Quartetto Speranza (fotó: Szakács Domonkos)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.