Klasszikus

Egy híján 50

2007.07.12. 00:00
Ajánlom
Egy híján ötven esztendeje, 1958 óta rendeznek nyaranta Beethoven-koncerteket a Nemzeti Filharmonikusok a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában, festői környezetben. Idén sem lesz másképp: július második felében, három egymást követő szombaton – 14-én, 21-én és 28-án – este hét órától csendülnek fel a komponista népszerű művei, mindig más-más karmester irányításával.

A július 14-i első hangversenyt Kovács János dirigálja: a III. Leonóra-nyitány után a II. zongoraverseny hangzik el Hauser Adrienne közreműködésével, s a műsort a II. szimfónia zárja. A második esten, július 21-én, két szimfóniát hallgathat meg a közönség: az Eroica néven ismert harmadikat és a nyolcadikat, egy tiszteletbeli magyarnak is tekinthető nagyszerű török karmester, Alpaslan Ertüngealp vezényletével. Ertüngealp a budapesti Zeneakadémián tanult, a Magyar Televízió 1998-as nemzetközi karmesterversenyén harmadik helyezést ért el, jelenleg pedig a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. A sorozat július 28-i harmadik koncertjén a Házavatás-nyitány után a IX. szimfóniát vezényli a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, Kocsis Zoltán. A mű előadásában a Nemzeti Énekkar mellett kitűnő énekes szólisták vesznek részt: Fodor Beatrix, Wiedemann Bernadett, Brickner Szabolcs és Asztalos Bence.

(2007. július 14. 19:00 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja (Martonvásár) - A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven-estje I.; Beethoven: III. Leonóra-nyitány, op. 72; II. B-dúr zongoraverseny, op. 19; II. D-dúr szimfónia, op. 36; km.: Hauser Adrienne (zongora); vez.: Kovács János; esőnap: július 15.

2007. július 21. 19:00 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja (Martonvásár) - A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven-estje II.; Beethoven: III. Esz-dúr "Eroica" szimfónia, op. 55; VIII. F-dúr szimfónia, op. 93; vez.: Alpaslan Ertüngealp; esőnap: július 22.

2007. július 28. 19:00 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja (Martonvásár) - A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven-estje III.; Beethoven: Házavatás - nyitány, op. 124; IX. d-moll szimfónia, op. 125; km.: Fodor Beatrix, Wiedemann Bernadett, Brickner Szabolcs, Asztalos Bence (ének), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás); vez.: Kocsis Zoltán; esőnap: július 29.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.