Klasszikus

Egy híján egy tucat csellóverseny

2002.10.31. 00:00
Ajánlom
Mostanság nem panaszkodhatnak a repertoárra a csellisták: egyre-másra jelennek meg a zeneirodalom újra felfedezett gordonkaművei CD-n és a hangversenypódiumokon. A Hungaroton jóvoltából egy dupla korongot tartalmazó albumon Ignace Pleyel (1757–1831) összes csellóversenyét meghallgathatjuk. Egy másik kétlemezes kiadványról Giovanni Battista Cirri (1724–1801) hat versenyműve szól.

Az előbbit a XVIII– XIX. századi, magyar vonatkozású zeneművek felkutatásában és előadásában kitűnt Erdődy Kamarazenekar, valamint szólista és karmesteri minőségben Szabó Péter jegyzi. A Cirri-concertók felvételét élvonalbeli régizene-specialistánk, Máté Balázs és az irányításával működő barokk kamaraegyüttes, a historikus hangszereken játszó Aura Musicale készítette. Velük Quantz fuvolaversenyeit bemutató, emlékezetesen szép albumot rögzített Csalog Benedek két évvel ezelőtt. A Szefcsik Zsolt vezette Erdődyék számos külföldi díjat, jelentős sikereket értek el Michael Haydn- és Hummel-lemezeikkel, koncerttermi premierjeikkel.

A cselló, amelyet 1740 és 1780 között kitiltottak a bécsi egyházi zenéből „túl érzéki hangja miatt”, Európa más tájain ekkor élte első virágkorát. Rövid idő alatt olyan népszerű hangszerré vált, hogy a vén kontinens nagyvárosaiban hamar kiszorította a koncertéletből a viola da gambát. Cirri éppen ebben az időben jeleskedett mint az Európát bejáró-koncertező csellóvirtuózok egyike. Nála érdekesebb személy az Ausztriában született Pleyel, a vérbeli vállalkozó szellem, a maga tobzódó ötleteivel. Joseph Haydn, akinél Kismartonban tanult, kedvenc tanítványai között tartotta számon. A fiatal Pleyel ez idő tájt nagyvonalú támogatóra talált a pozsonyi Erdődy gróf személyében, aki tanulmányainak költségeit fedezte, majd később karmesterként alkalmazta. Az 1780-as évektől kezdve a zene minden területén brillírozott Pleyel: szorgosan komponált, hangversenyeket szervezett és tanított. Párizsban letelepedvén, 1795-ben zeneműkiadót alapított, amely első produktumaként kiadta mestere, Haydn összes vonósnégyesét. Kottáival osztatlan sikert aratott. Zongoragyárában legendás billentyűs csodák épültek. Az idős Pleyel nagy tekintélynek örvendett a francia fővárosban, ahol a társasági életben sűrűn játszották zeneműveit. Népszerű darabjaiból átiratok, változatok készültek. Pleyel, mint afféle modern kor embere, vette a közönség felől áradó jeleket, az igényekből új inspirációt merített. Nem volt rest saját darabjaiból sem kölcsönözni és azokat új műveibe átemelni, „remixelni”. Mindezt úgy, hogy a színvonalból egy csöppet sem engedett. Erről győz meg minket az az elsőrangú felvétel, amelyen Pleyel virtuóz szakaszokat sejtelmesen érzelemdús részekkel elegyítő, színpompás versenyművei szólalnak meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.