Klasszikus

Egy hónapos japán turnéra indul a Magyar Állami Operaház

2004.09.30. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház társulata 2004. október 2-án egy hónapos vendégszereplésre indul A felkelő Nap országába. A budapesti dalszínház tizenhét japán városban lép a közönség elé, s a távol-keleti publikum előadásukban két Verdi-operának, a Rigolettónak és a Traviatának tapsolhat.

A magyar együttes tizenöt alkalommal mutatja be a Szinetár Miklós és Harangi Mária rendezte Rigolettót, ötször pedig a Traviatát adják elő, amelyet Békés András állított színpadra. Az Operaház társulata először október 6-án Kagoshimában szerepel a Rigolettóval, majd többek között Fukuokában, Kobéban, Osakában, Nagoyában és Sapporóban is fellép, Tokióban pedig négy előadást is tart. Az utolsó japán előadás október 29-én, Aomoriban lesz, amikor ismét a Rigoletto kerül színre.

Rost Andrea három előadáson lép színpadra Gildaként, két este pedig Violetta Valeryt kelti életre. Renato Bruson három alkalommal alakítja a Rigoletto címszerepét, két Traviatában pedig Germontként tapsolhat neki a közönség. Gildaként és Violettaként még Bazsinka Zsuzsanna és a bécsi Staatsoperben éneklő Stefania Bonfadelli is színpadra lép. Gilda szerepében egy este, október 18-án Musashinóban egy japán énekesnő, Asako Tamura is fellép, aki Budapesten az elmúlt szezonban már hatalmas tetszést aratott a Lammermoori Lucia címszerepében. A turné ötödik Gildája pedig Kertesi Ingrid, aki a nyári Budafesten ebben az új Rigoletto-produkcióban már nagy sikerrel szerepelt.

A turné során Rigoletto szerepét Perencz Béla és Giancarlo Pasquetto is életre kelti, valamint Fokanov Anatolij, aki emellett a Traviata Germontját is alakítja. A mantuai herceg szerepében Fekete Attilának, s az idei nyári Budafesten már fellépő Felipe Rojasnak is tapsolhat a távol-keleti közönség, valamint Kovácsházi Istvánnak, aki a Traviátában Alfrédet is alakítja. Sparafucile-t Bátor Tamás és Szvétek László kelti életre, az egyik Maddalena Gál Erika – aki a Traviatában még Florát alakítja –, a másik pedig Kovács Annamária, aki a Traviata Annináját is énekli.

A Rigoletto díszletét Csikós Attila, jelmezeit Velich Rita tervezte, a Traviata színpadképe Fehér Miklós alkotása, az előadás kosztümjeit pedig Schaffer Judit készítette. Az énekkar karigazgatója Szabó Sipos Máté; az előadásokat Medveczky Ádám és Kesselyák Gergely dirigálja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.