Klasszikus

Egy hónapos japán turnéra indul a Magyar Állami Operaház

2004.09.30. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház társulata 2004. október 2-án egy hónapos vendégszereplésre indul A felkelő Nap országába. A budapesti dalszínház tizenhét japán városban lép a közönség elé, s a távol-keleti publikum előadásukban két Verdi-operának, a Rigolettónak és a Traviatának tapsolhat.

A magyar együttes tizenöt alkalommal mutatja be a Szinetár Miklós és Harangi Mária rendezte Rigolettót, ötször pedig a Traviatát adják elő, amelyet Békés András állított színpadra. Az Operaház társulata először október 6-án Kagoshimában szerepel a Rigolettóval, majd többek között Fukuokában, Kobéban, Osakában, Nagoyában és Sapporóban is fellép, Tokióban pedig négy előadást is tart. Az utolsó japán előadás október 29-én, Aomoriban lesz, amikor ismét a Rigoletto kerül színre.

Rost Andrea három előadáson lép színpadra Gildaként, két este pedig Violetta Valeryt kelti életre. Renato Bruson három alkalommal alakítja a Rigoletto címszerepét, két Traviatában pedig Germontként tapsolhat neki a közönség. Gildaként és Violettaként még Bazsinka Zsuzsanna és a bécsi Staatsoperben éneklő Stefania Bonfadelli is színpadra lép. Gilda szerepében egy este, október 18-án Musashinóban egy japán énekesnő, Asako Tamura is fellép, aki Budapesten az elmúlt szezonban már hatalmas tetszést aratott a Lammermoori Lucia címszerepében. A turné ötödik Gildája pedig Kertesi Ingrid, aki a nyári Budafesten ebben az új Rigoletto-produkcióban már nagy sikerrel szerepelt.

A turné során Rigoletto szerepét Perencz Béla és Giancarlo Pasquetto is életre kelti, valamint Fokanov Anatolij, aki emellett a Traviata Germontját is alakítja. A mantuai herceg szerepében Fekete Attilának, s az idei nyári Budafesten már fellépő Felipe Rojasnak is tapsolhat a távol-keleti közönség, valamint Kovácsházi Istvánnak, aki a Traviátában Alfrédet is alakítja. Sparafucile-t Bátor Tamás és Szvétek László kelti életre, az egyik Maddalena Gál Erika – aki a Traviatában még Florát alakítja –, a másik pedig Kovács Annamária, aki a Traviata Annináját is énekli.

A Rigoletto díszletét Csikós Attila, jelmezeit Velich Rita tervezte, a Traviata színpadképe Fehér Miklós alkotása, az előadás kosztümjeit pedig Schaffer Judit készítette. Az énekkar karigazgatója Szabó Sipos Máté; az előadásokat Medveczky Ádám és Kesselyák Gergely dirigálja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!