Klasszikus

Egy időutazó lemez

2003.01.02. 00:00
Ajánlom
Tony Lakatos beindítja az időgépet, egyszerre utazik a múltba meg a jövőbe, és szédületes sebességgel érkezik meg a jelenbe, ahol a funk, az R'n'B, a hip-hop és a nu jazz összeér. Ő úgy nevezi, Time Music, ami egyszerre sugallja a zene "többkorúságát" és maiságát, sőt azt is, hogy a time megválasztásánál, a jó groove-oknál van a kutya elásva.

Maga a lemez is időutazás: az elején több a James Brown, Fatback Band, Brecker Brothers ihlette nóta, a végére erőteljesebben kúszik be az elektronika, de végig felfedezhetjük azokat a finomságokat, amelyek miatt jazznek nevezhetjük, amit hallunk. Elsősorban Tony szaxofonozását, ami vibrálóan virtuóz, stílushű és dallamközpontú. Már jó ideje folyamatosan bizonyítja, hogy a legnagyobbak közt van a helye. Korábban is többször játszott Roberto DiGioia billentyűs-gitáros-basszer-dobos-programozó-komponistával - aki ez alkalommal is oszlopos tag, az ő és Tony fejéből pattantak ki a szerzemények - például az 1999-es Zappelbude-albumon, ahonnan még egy név felbukkan most: Martin Scales gitárosé. De az ausztráliai Peter O'Mara, a másik gitáros is régi társ, több mint tíz éve készítenek együtt lemezeket a főnökkel. Közreműködik még Ernst Stroer ütőhangszeres (akinek a nevét a legkülönbözőbb módokon betűzték cikkekben, internetes lapokon) és Tom Nicholas Jr rapművész, aki végig a „jelen-séget” nyomatékosítja.

Minden, ami itt műanyag: dobprogram, szintetizátor, élni kezd, mert épp a szükséges módon és mértékben használják őket, a rendkívül gondos hangszerelés következtében minden a megfelelő helyen szólal meg. A Move It is felélesztheti az egyébként teljesen meddő vitát, vajon egy ülős-figyelős zene eleve értékesebb-e, mint egy táncolós-pörgős, de szerencsére Lakatos Tóni - aki, mint tudjuk, hagyományosabb jazzt is kitűnően játszik - nem purista. Ő nem vitázik, csak sokcsillagos lemezeket csinál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.