Klasszikus

Egy kis éji zene Gázában

2011.05.04. 12:29
Ajánlom
Első alkalommal vezényelt koncertet kedden a palesztinok lakta városban Daniel Barenboim világhírű zongoraművész-karmester.

A közel-keleti megbékélést szorgalmazó, izraeli és palesztin útlevéllel egyaránt rendelkező művész több száz fős közönsége javarészt gyerekekből állt. Barenboim keze alá ismert európai zenekarok - többek közt a Berlini Filharmonikusok, a Bécsi Filharmonikusok, a milánói Scala zenekara - tagjai dolgoztak. A békekoncertre verbuvált alkalmi együttes a Zenekar Gázáért nevet viselte.

Ez volt az első alkalom, hogy ilyen tudást képviselő formáció koncertezett az izraeli blokád alatt tartott Gázai övezetben. A fellépést egy palesztin társadalmi szervezet kezdeményezte az ENSZ-szel együttműködve. A koncert műsorán Mozart Egy kis éji zene című munkája és az ünnepelt 40. szimfónia is szerepelt.

Daniel Barenboim izraeli, argentin és spanyol állampolgársággal, valamint palesztin útlevéllel is rendelkezik. Edward Said azóta már elhunyt palesztin értelmiségivel 1999-ben alapította a Nyugat-Kelet Divan Zenekart, amelybe 14 és 25 év közötti arab és izraeli zenészek nyertek felvételt.

Az 1942-ben orosz zsidó szülőktől Argentínában született művész régóta használja hírnevét ahhoz, hogy előmozdítsa Izrael és szomszédai közötti békét. Rendszeresen fellép a javarészt szintén palesztinok lakta Ciszjordániában, az izraeli hatóságok azonban már több alkalommal - legutóbb tavaly áprilisban - elutasították, hogy Gázába utazzon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus interjú

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.