Klasszikus

Egy kis éji zene Gázában

2011.05.04. 12:29
Ajánlom
Első alkalommal vezényelt koncertet kedden a palesztinok lakta városban Daniel Barenboim világhírű zongoraművész-karmester.

A közel-keleti megbékélést szorgalmazó, izraeli és palesztin útlevéllel egyaránt rendelkező művész több száz fős közönsége javarészt gyerekekből állt. Barenboim keze alá ismert európai zenekarok - többek közt a Berlini Filharmonikusok, a Bécsi Filharmonikusok, a milánói Scala zenekara - tagjai dolgoztak. A békekoncertre verbuvált alkalmi együttes a Zenekar Gázáért nevet viselte.

Ez volt az első alkalom, hogy ilyen tudást képviselő formáció koncertezett az izraeli blokád alatt tartott Gázai övezetben. A fellépést egy palesztin társadalmi szervezet kezdeményezte az ENSZ-szel együttműködve. A koncert műsorán Mozart Egy kis éji zene című munkája és az ünnepelt 40. szimfónia is szerepelt.

Daniel Barenboim izraeli, argentin és spanyol állampolgársággal, valamint palesztin útlevéllel is rendelkezik. Edward Said azóta már elhunyt palesztin értelmiségivel 1999-ben alapította a Nyugat-Kelet Divan Zenekart, amelybe 14 és 25 év közötti arab és izraeli zenészek nyertek felvételt.

Az 1942-ben orosz zsidó szülőktől Argentínában született művész régóta használja hírnevét ahhoz, hogy előmozdítsa Izrael és szomszédai közötti békét. Rendszeresen fellép a javarészt szintén palesztinok lakta Ciszjordániában, az izraeli hatóságok azonban már több alkalommal - legutóbb tavaly áprilisban - elutasították, hogy Gázába utazzon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus ajánló

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.
Klasszikus szerelem

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.