Klasszikus

Egy kis éji zene Gázában

2011.05.04. 12:29
Ajánlom
Első alkalommal vezényelt koncertet kedden a palesztinok lakta városban Daniel Barenboim világhírű zongoraművész-karmester.

A közel-keleti megbékélést szorgalmazó, izraeli és palesztin útlevéllel egyaránt rendelkező művész több száz fős közönsége javarészt gyerekekből állt. Barenboim keze alá ismert európai zenekarok - többek közt a Berlini Filharmonikusok, a Bécsi Filharmonikusok, a milánói Scala zenekara - tagjai dolgoztak. A békekoncertre verbuvált alkalmi együttes a Zenekar Gázáért nevet viselte.

Ez volt az első alkalom, hogy ilyen tudást képviselő formáció koncertezett az izraeli blokád alatt tartott Gázai övezetben. A fellépést egy palesztin társadalmi szervezet kezdeményezte az ENSZ-szel együttműködve. A koncert műsorán Mozart Egy kis éji zene című munkája és az ünnepelt 40. szimfónia is szerepelt.

Daniel Barenboim izraeli, argentin és spanyol állampolgársággal, valamint palesztin útlevéllel is rendelkezik. Edward Said azóta már elhunyt palesztin értelmiségivel 1999-ben alapította a Nyugat-Kelet Divan Zenekart, amelybe 14 és 25 év közötti arab és izraeli zenészek nyertek felvételt.

Az 1942-ben orosz zsidó szülőktől Argentínában született művész régóta használja hírnevét ahhoz, hogy előmozdítsa Izrael és szomszédai közötti békét. Rendszeresen fellép a javarészt szintén palesztinok lakta Ciszjordániában, az izraeli hatóságok azonban már több alkalommal - legutóbb tavaly áprilisban - elutasították, hogy Gázába utazzon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jordán Adél szüleivel vehetett át díjat a kritikusoktól

Lázár Katit életműdíjjal, Jordán Tamás szombathelyi színházát különdíjjal jutalmazta a Színházi Kritikusok Céhe. Megható pillanatok és szerethető műsor jellemezte a gálát.
Vizuál

Miben előzte meg a Macskafogó a Disney-filmeket?

A rajongók alkotói interjúkat és filmes kincseket gyűjtöttek a Macskafogó bemutatásának 32. évfordulójára. Mi pedig megnéztük, miben is áll a film varázsa ennyi idő elteltével.
Tánc

Videó a balerinák és spicc-cipőjük intim kapcsolatáról

Tereza Bila a Cseh Nemzeti Színház öt magántáncosáról készített portréjában a balerinák felfedik a színpadon kívül töltött idő szertartásos mozzanatait.
Zenés színház

Aki hidat vert az opera és a pop között: Andrea Bocelli 60 éves

Gyerekként egy baleset következtében veszítette el a látását, így az operaszínpad helyett arénakoncerteken és a lemezstúdióban találta meg az otthonát. Pavarottit elragadta a hangja, de énekelt a pápa előtt és a legnagyobb popsztárokkal is.
Klasszikus

Kíváncsi vagy, milyen volt a dél-amerikai jezsuiták zenéje a barokk korban?

Ha igen, akkor látogass el a Párbeszéd Házába szombaton. De érdekes koncertek lesznek Jézus Szíve templomban is – ajánlunk néhány ingyenesen látogatható koncertet az Ars Sacra Fesztiválról.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Rahmanyinov áll az első Orosz Zenei Fesztivál középpontjában

Két évforduló az apropója annak, hogy Szergej Rahmanyinov áll a fókuszában az először megszervezett Orosz Zenei Fesztiválnak szeptember 29-től október 6-ig Budapesten és Debrecenben.
Klasszikus ajánló

Egyedül Baráti Kristófnak engedik meg, hogy vezényelje a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Szeptember 30-án rendhagyó hangversennyel indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2018/2019-es zeneakadémiai koncertsorozata. Az együttes egyik fő sajátossága, hogy csak karmester nélkül, kizárólag koncertmester irányításával lép fel. Baráti Kristóf hegedűművész kedvéért most kivételt tesznek.
Klasszikus Film

Ennio Morricone abbahagyja

Nem fog többet komponálni a 90 éves Ennio Morricone, de azt mondja, továbbra is fellép a művei karmestereként.
Klasszikus ajánló

Kíváncsi vagy, milyen volt a dél-amerikai jezsuiták zenéje a barokk korban?

Ha igen, akkor látogass el a Párbeszéd Házába szombaton. De érdekes koncertek lesznek Jézus Szíve templomban is – ajánlunk néhány ingyenesen látogatható koncertet az Ars Sacra Fesztiválról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Tudj meg többet az orkesztikáról!

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának szeptember 22-i adásában vendégünk lesz Kovács Adrienn, Pálosi István, Szabó Marcell és Ullmann Mónika.