Klasszikus

Egy kis hazai: magyar táncok Danubia módra

2003.11.17. 00:00
Ajánlom
"A kamaszkor vége" - épp egy hónapja, hogy e szlogenszerű címet adta recenzensünk a Danubia-zenekar egyik hangversenyéről készült írásának. Az együttes nemrég megjelent első CD-lemezét hallgatva nekem egy másik, egykor országszerte kiplakatírozott szlogen jutott eszembe: A jövő elkezdődött.

Olyan időkben, amikor Magyarországon évtizedes múltra visszatekintő együtteseknek még egy saját kiadású lemezre sem futja, amikor versenygyőztes szólisták lemezszerződések helyett a lemezpiac könyörtelen realitásaival szembesülnek, amikor a hovatovább minden internetező egyetemistában beperelhető (és beperelendő!) bűnbalkot látó kiadók már a néhány éve még kasszasikernek bizonyuló sztároktól is megválnak a kiadások csökkentése érdekében - szóval ilyen időkben lemezt készíteni egy "multival" nagyon nagy dolog. (Kéretik ennek fényében ez előbbi, mellékmondat-embóliában szenvedő megindulásomat egy jó nagy felkiáltójelnek értelmezni és megbocsátani.)

A legszebb az egészben az, hogy ezúttal tényleg nem csak annak a ténynek lehet udvariasan örülni, hogy végre a "mi kutyánk kölyke" is bekerül a Warner Music lemezkatalógusába, hanem annak is, hogy a Danubia-zenekar egy minden ízében egészen kiváló lemezt készített. Hogy a külsőségeknél kezdjem: a design szerintem nagyon eltalált. Nem erőltetetten avantgarde és nem is előkelően unalmas, mint ahogy számos grafikus a "klasszikus zene" szókapcsolatra reagál - Hundt Zsolt terve egyszerű, kifejező, profi. A kísérőfüzet tartalma nemkülönben: Batta András ismertetője nemcsak minden igényt kielégítően informálja a hazai-külföldi vásárlót, hanem mindezt szórakoztatóan is teszi. Orsós László Jakab miniesszéje pedig némileg rendhagyó körítés egy lemez mellé - ám mindenképp hatásos és szerencsés választás.

A lényeg persze a zene - s itt sem lesz oka senkinek sem a csalódásra. "Táncok Magyarországról" - Orsósnak igaza van, első pillantásra valóban "gulyásszagúan" ijesztő a cím, s a vele címkézett kompiláció. A lemezt meghallgatva azonban nem csak a külhoni, hanem a hazai zenerajongó is (sokadszor) rá kell csodálkozzon arra: valódi, sokarcú érték az, aminek hatása alól a 19. és 20. század egyetlen magyar zeneszerzője sem tudott szabadulni. Aki Brahms magyar táncainak, vagy Liszt - zenekaron néha katasztrofálisan teátrális - magyar rapszódiáinak örök ráadás-melódiáit akarja újabb felvételen hallani, az messze kerülje el ezt a lemezt. Aki ellenben Liszt, Erkel, Dohnányi, Kodály, Bartók és Weiner tánc-olvasatain keresztül szeretne egy erőteljes hangú és átfogó tablót kapni a magyar táncok valódi arcárót, az keresve sem talál jobb albumot.

Az előadókról - talán a generációs adottságok miatt - bevallom, nehéz elfogultság nélkül írnom. Két dologban azonban bizonyos vagyok. Azokat, akik ezen a lemezen találkoznak először a Danubia Szimfonikus Zenekarral, valószínűleg a fiatal együttes dinamizmusa, a bátran vállalt és markánsan megvalósított karakterek, a zenével utolsó leheletükig együtt lélegző muzsikusok szinte hallható odaadása fogja meg leginkább. Minket pedig - akik már régóta figyelemmel kísérjük Héja Domonkos együttesének produkcióit - az tölt el reménnyel és bizakodással, hogy a fiatalos lendület és ezeken a felvételen profi hozzáállással, minden részletre ügyelő következetes kidolgozottsággal párosul.

E lemezzel a Danubia visszavonhatatlaul és hivatalosan is a "nagyok" táborába lépett. Oka eddig sem volt, s most már ürügye sem lehet az elnézően jóindulatúnak álcázott mosolyoknak. Egyszóval: vége a kamaszkornak, a jövő elkezdődött!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.