Klasszikus

Egy kis hazai: magyar táncok Danubia módra

2003.11.17. 00:00
Ajánlom
"A kamaszkor vége" - épp egy hónapja, hogy e szlogenszerű címet adta recenzensünk a Danubia-zenekar egyik hangversenyéről készült írásának. Az együttes nemrég megjelent első CD-lemezét hallgatva nekem egy másik, egykor országszerte kiplakatírozott szlogen jutott eszembe: A jövő elkezdődött.

Olyan időkben, amikor Magyarországon évtizedes múltra visszatekintő együtteseknek még egy saját kiadású lemezre sem futja, amikor versenygyőztes szólisták lemezszerződések helyett a lemezpiac könyörtelen realitásaival szembesülnek, amikor a hovatovább minden internetező egyetemistában beperelhető (és beperelendő!) bűnbalkot látó kiadók már a néhány éve még kasszasikernek bizonyuló sztároktól is megválnak a kiadások csökkentése érdekében - szóval ilyen időkben lemezt készíteni egy "multival" nagyon nagy dolog. (Kéretik ennek fényében ez előbbi, mellékmondat-embóliában szenvedő megindulásomat egy jó nagy felkiáltójelnek értelmezni és megbocsátani.)

A legszebb az egészben az, hogy ezúttal tényleg nem csak annak a ténynek lehet udvariasan örülni, hogy végre a "mi kutyánk kölyke" is bekerül a Warner Music lemezkatalógusába, hanem annak is, hogy a Danubia-zenekar egy minden ízében egészen kiváló lemezt készített. Hogy a külsőségeknél kezdjem: a design szerintem nagyon eltalált. Nem erőltetetten avantgarde és nem is előkelően unalmas, mint ahogy számos grafikus a "klasszikus zene" szókapcsolatra reagál - Hundt Zsolt terve egyszerű, kifejező, profi. A kísérőfüzet tartalma nemkülönben: Batta András ismertetője nemcsak minden igényt kielégítően informálja a hazai-külföldi vásárlót, hanem mindezt szórakoztatóan is teszi. Orsós László Jakab miniesszéje pedig némileg rendhagyó körítés egy lemez mellé - ám mindenképp hatásos és szerencsés választás.

A lényeg persze a zene - s itt sem lesz oka senkinek sem a csalódásra. "Táncok Magyarországról" - Orsósnak igaza van, első pillantásra valóban "gulyásszagúan" ijesztő a cím, s a vele címkézett kompiláció. A lemezt meghallgatva azonban nem csak a külhoni, hanem a hazai zenerajongó is (sokadszor) rá kell csodálkozzon arra: valódi, sokarcú érték az, aminek hatása alól a 19. és 20. század egyetlen magyar zeneszerzője sem tudott szabadulni. Aki Brahms magyar táncainak, vagy Liszt - zenekaron néha katasztrofálisan teátrális - magyar rapszódiáinak örök ráadás-melódiáit akarja újabb felvételen hallani, az messze kerülje el ezt a lemezt. Aki ellenben Liszt, Erkel, Dohnányi, Kodály, Bartók és Weiner tánc-olvasatain keresztül szeretne egy erőteljes hangú és átfogó tablót kapni a magyar táncok valódi arcárót, az keresve sem talál jobb albumot.

Az előadókról - talán a generációs adottságok miatt - bevallom, nehéz elfogultság nélkül írnom. Két dologban azonban bizonyos vagyok. Azokat, akik ezen a lemezen találkoznak először a Danubia Szimfonikus Zenekarral, valószínűleg a fiatal együttes dinamizmusa, a bátran vállalt és markánsan megvalósított karakterek, a zenével utolsó leheletükig együtt lélegző muzsikusok szinte hallható odaadása fogja meg leginkább. Minket pedig - akik már régóta figyelemmel kísérjük Héja Domonkos együttesének produkcióit - az tölt el reménnyel és bizakodással, hogy a fiatalos lendület és ezeken a felvételen profi hozzáállással, minden részletre ügyelő következetes kidolgozottsággal párosul.

E lemezzel a Danubia visszavonhatatlaul és hivatalosan is a "nagyok" táborába lépett. Oka eddig sem volt, s most már ürügye sem lehet az elnézően jóindulatúnak álcázott mosolyoknak. Egyszóval: vége a kamaszkornak, a jövő elkezdődött!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.