Klasszikus

Egy koncertmester hete

2012.03.18. 07:07
Ajánlom
Az I Musici di Roma első hegedűsének mindennapjaiba pillanthatunk bele, ahol koncertek, gyakorlás és lemezfelvétel váltogatja egymást. Antonio Anselmi a The Strad márciusi számában számolt be a lemezfelvétel hetéről.

Az I Musici di Roma idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját. A jubileumot egy márciusban induló világkörüli turnéval koronázzák meg, mely során a nemrég lemezre rögzített Vivaldi A négy évszak című művét játsszák. A produkció Budapestre is eljut a Tavaszi Fesztivál keretében március 24-én. A kamarazenekar koncertmestere Antonio Anselmi, aki a The Strad márciusi számában számolt be a lemezfelvétel hetéről.

Hétfő: Holnap elkezdődik a felvétel, így a napot a vonások, ujjrendek és artikulációk kottába való beírásával töltöttem.

Kedd: A Tavasz tétellel kezdtünk, lassan játszottunk az intonáció miatt, aztán átvettük a másik három versenyművet is, főképp az artikulációra koncentrálva. A hangindítás kritikus a barokk zenében.

Szerda: Próbánk és koncertünk volt Pistoiában az oboista Albrecht Mayerrel. Albrecht és én Bach d-moll kettősversenyének szólóját játszottuk. Nem volt sok időnk összecsiszolódni, de a koncert izgalmas - és sikeres volt.

Csütörtök: Három órát töltöttem a Vivaldi-mű gyakorlásával: a Tavasszal kezdtem, a tiszta artikulációra koncentrálva. Aztán a kakukk következett a Nyárból, ahol azt próbálgattam, hogy ne játsszak túl hangosan a felsőbb regiszterekben. Az Őszben a részeges rész hangjának szabadságát kerestem, de mindezt korrekt ritmikával megvalósítva. A Télben az első tételt gyakoroltam és az utolsó szóló részt.

Péntek: Stúdióba vonultunk és ugyanazt a feszültséget, energiát és lelkesedést kerestük, ami egy élő koncertet is jellemez. Ez elég nehéz fejhallgatóval a fejeden, hangszigetelt falak között, egy mikrofonnal a szemed előtt és tucatnyi kábellel a lábad alatt.

Szombat: Visszamentünk a stúdióba. Volt egy ötletem a Tél elindítására és megkértem a csembalistát, hogy arpeggiót játsszon, hogy segítsen jeges hangszínt adni a kezdő hangoknak. Először nem volt meggyőződve a javaslat helyességéről, de az effektus a vonóshangzás alatt fantasztikus volt. Aztán megvitattuk az adagio tételben a vibrátó problémáját - az erre a zenére jellemző díszítés alkalmazásában maradtunk.

Vasárnap: A szabadnapomat Beethoven Kreutzer-szonátájának gyakorlásával töltöttem, amit egy élő rádióadásban fogok játszani.

Vivaldi: A négy évszak - részletek; km.: I Musici di Roma

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.