Klasszikus

Egy koncertmester hete

2012.03.18. 07:07
Ajánlom
Az I Musici di Roma első hegedűsének mindennapjaiba pillanthatunk bele, ahol koncertek, gyakorlás és lemezfelvétel váltogatja egymást. Antonio Anselmi a The Strad márciusi számában számolt be a lemezfelvétel hetéről.

Az I Musici di Roma idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját. A jubileumot egy márciusban induló világkörüli turnéval koronázzák meg, mely során a nemrég lemezre rögzített Vivaldi A négy évszak című művét játsszák. A produkció Budapestre is eljut a Tavaszi Fesztivál keretében március 24-én. A kamarazenekar koncertmestere Antonio Anselmi, aki a The Strad márciusi számában számolt be a lemezfelvétel hetéről.

Hétfő: Holnap elkezdődik a felvétel, így a napot a vonások, ujjrendek és artikulációk kottába való beírásával töltöttem.

Kedd: A Tavasz tétellel kezdtünk, lassan játszottunk az intonáció miatt, aztán átvettük a másik három versenyművet is, főképp az artikulációra koncentrálva. A hangindítás kritikus a barokk zenében.

Szerda: Próbánk és koncertünk volt Pistoiában az oboista Albrecht Mayerrel. Albrecht és én Bach d-moll kettősversenyének szólóját játszottuk. Nem volt sok időnk összecsiszolódni, de a koncert izgalmas - és sikeres volt.

Csütörtök: Három órát töltöttem a Vivaldi-mű gyakorlásával: a Tavasszal kezdtem, a tiszta artikulációra koncentrálva. Aztán a kakukk következett a Nyárból, ahol azt próbálgattam, hogy ne játsszak túl hangosan a felsőbb regiszterekben. Az Őszben a részeges rész hangjának szabadságát kerestem, de mindezt korrekt ritmikával megvalósítva. A Télben az első tételt gyakoroltam és az utolsó szóló részt.

Péntek: Stúdióba vonultunk és ugyanazt a feszültséget, energiát és lelkesedést kerestük, ami egy élő koncertet is jellemez. Ez elég nehéz fejhallgatóval a fejeden, hangszigetelt falak között, egy mikrofonnal a szemed előtt és tucatnyi kábellel a lábad alatt.

Szombat: Visszamentünk a stúdióba. Volt egy ötletem a Tél elindítására és megkértem a csembalistát, hogy arpeggiót játsszon, hogy segítsen jeges hangszínt adni a kezdő hangoknak. Először nem volt meggyőződve a javaslat helyességéről, de az effektus a vonóshangzás alatt fantasztikus volt. Aztán megvitattuk az adagio tételben a vibrátó problémáját - az erre a zenére jellemző díszítés alkalmazásában maradtunk.

Vasárnap: A szabadnapomat Beethoven Kreutzer-szonátájának gyakorlásával töltöttem, amit egy élő rádióadásban fogok játszani.

Vivaldi: A négy évszak - részletek; km.: I Musici di Roma

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.