Klasszikus

Egy konzervatív polgár vallomásai

2004.06.28. 00:00
Ajánlom
Szent Iván-nap táján az ember a szíve szottyán kívül Mendelssohnra is gondol, feltúrja a polcot az obligát nyitány felvételéért, hogy a tűzugrálásból hazatérve majd annak hangjaira hajthassa (remélhetőleg szamármentes) álomra fejét. Aki idén valami másra is vágyik, annak melegen ajánlom a Cherubini-Quartett két Mendelssohn-vonósnégyest (op. 44/1, 2) tartalmazó lemezét, mellyel az EMI jóvoltából egyengethetjük tizenegyesektől cakkos idegeinket.

Beethoven kései opusai óta a vonósnégyes műfajához nem asszociáljuk tipikusan a „könnyed, szórakoztató” jelzőket. Mendelssohn kvartettjei azonban (talán az op. 80-as f-moll kivételével) nem vésnek orcánkra eltüntethetetlen árkokat, súlyuktól nem süppedünk megsemmisülve a fotel mélyére. Mendelssohn ki is lóg egy kicsit a kora-romantikusok nemzedékéből: a tehetség és törekvés mellett semmi sorvasztó tüdőbaj, pusztító szerelmi szenvedély, elmezavar… Van helyettük szerencsés csillagzat, pazar neveltetés, végeredményként pedig szellemes mestermunkák sora – ezen a ponton szokták némelyek hozzátenni: „és semmi több”.

Kétségtelen, hogy a Bachot, Händelt, a bécsi szentháromságot mélységesen tisztelő és ismerő szerző olykor klasszikusabb a klasszikusoknál. Ebben a két kamaraműben, a D-dúr és e-moll vonósnégyesben is ragaszkodik a helyenként barokk ellenponttal dúsított szonáta-, triós és dalformájú tételek jól bevált kereteihez, a scherzo eredeti jelentéséhez és hangvételéhez, a szimmetrikus, periodizáló dallamok megnyugtató zártságához, a partközelben maradó modulációkhoz; a négy szólam áttetsző, de rendkívül erős szövetéből sehol sem kandikál ki szeszélyes, elvarratlan fantázia-szál. Hogy e partitúrák mégis többek egy konzervatív lipcsei polgár múltidéző műszaki rajzainál, arra két-két tételekből idéznék példákat: a D-dúr nyitótételének hangnemileg „mellélőtt” álvisszatérését és a hosszasan, aprólékos ötletességgel előkészített valódi reprízét, s ehhez képest az e-moll kvartett első tételének szinte észrevétlenül kibomló rekapitulációját; legfőképp pedig mindkét Andante szemérmes vallomás-éneke alá három teljesen különböző zenei rétegből épített, mégis egységbe olvadó kíséretét.

Az 1978-ban alapított Cherubini-Quartett e felvételen játszó tagjai, Christoph Poppen, Harald Schoneweg, Hariolf Schlichtig és Manuel Fischer-Dieskau ábrázolására leginkább egy nyolckarú Síva-szobor lenne alkalmas, aki egy személyben játszik négy hangszeren. Beszédes motívumformálásuk, zenei lélegzésük mintha egyetlen idegrendszer parancsainak engedelmeskedne, az első hegedűs „kadenciái”, az e-moll kvartett első két tételének kiemelkedő cselló- és brácsa-pillanatai pedig bőségesen kárpótolnak azért a pár ütemért, ahol a lendület kissé megbillenti a tempó-egyensúlyt vagy az intonációt. Értelem és érzelem arányát inkább a D-dúr vonósnégyesben érzem jónak: minden frázisnak átgondolt célpontja van, s a gondos artikulációhoz sikerült megtalálni azt a hangot, mely épp csak annyira vibrált, hogy ne veszítsen légiességéből és kontúrhúzó pontosságából.

Fel hát mindenek, kik a műfajjal való ismerkedést szelídebb vizeken ringatózva óhajtják kezdeni, s azok is, kik valamilyen kímélő, de tartalmas zenét keresnek a piknikkosárba süllyesztett discman és könnyű fehérbor mellé.

(Felix Mendelssohn-Bartholdy: String Quartet No. 3 in D, op. 44 No.1; String Quartet No. 4 in E minor, op. 44 No.2; km.: Cherubini-Quartett - Christoph Poppen, Harald Schoneweg, Hariolf Schlichtig, Manuel Fischer-Dieskau - EMI Classics 7 24358 58032 7)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.