Klasszikus

Egy konzervatív polgár vallomásai

2004.06.28. 00:00
Ajánlom
Szent Iván-nap táján az ember a szíve szottyán kívül Mendelssohnra is gondol, feltúrja a polcot az obligát nyitány felvételéért, hogy a tűzugrálásból hazatérve majd annak hangjaira hajthassa (remélhetőleg szamármentes) álomra fejét. Aki idén valami másra is vágyik, annak melegen ajánlom a Cherubini-Quartett két Mendelssohn-vonósnégyest (op. 44/1, 2) tartalmazó lemezét, mellyel az EMI jóvoltából egyengethetjük tizenegyesektől cakkos idegeinket.

Beethoven kései opusai óta a vonósnégyes műfajához nem asszociáljuk tipikusan a „könnyed, szórakoztató” jelzőket. Mendelssohn kvartettjei azonban (talán az op. 80-as f-moll kivételével) nem vésnek orcánkra eltüntethetetlen árkokat, súlyuktól nem süppedünk megsemmisülve a fotel mélyére. Mendelssohn ki is lóg egy kicsit a kora-romantikusok nemzedékéből: a tehetség és törekvés mellett semmi sorvasztó tüdőbaj, pusztító szerelmi szenvedély, elmezavar… Van helyettük szerencsés csillagzat, pazar neveltetés, végeredményként pedig szellemes mestermunkák sora – ezen a ponton szokták némelyek hozzátenni: „és semmi több”.

Kétségtelen, hogy a Bachot, Händelt, a bécsi szentháromságot mélységesen tisztelő és ismerő szerző olykor klasszikusabb a klasszikusoknál. Ebben a két kamaraműben, a D-dúr és e-moll vonósnégyesben is ragaszkodik a helyenként barokk ellenponttal dúsított szonáta-, triós és dalformájú tételek jól bevált kereteihez, a scherzo eredeti jelentéséhez és hangvételéhez, a szimmetrikus, periodizáló dallamok megnyugtató zártságához, a partközelben maradó modulációkhoz; a négy szólam áttetsző, de rendkívül erős szövetéből sehol sem kandikál ki szeszélyes, elvarratlan fantázia-szál. Hogy e partitúrák mégis többek egy konzervatív lipcsei polgár múltidéző műszaki rajzainál, arra két-két tételekből idéznék példákat: a D-dúr nyitótételének hangnemileg „mellélőtt” álvisszatérését és a hosszasan, aprólékos ötletességgel előkészített valódi reprízét, s ehhez képest az e-moll kvartett első tételének szinte észrevétlenül kibomló rekapitulációját; legfőképp pedig mindkét Andante szemérmes vallomás-éneke alá három teljesen különböző zenei rétegből épített, mégis egységbe olvadó kíséretét.

Az 1978-ban alapított Cherubini-Quartett e felvételen játszó tagjai, Christoph Poppen, Harald Schoneweg, Hariolf Schlichtig és Manuel Fischer-Dieskau ábrázolására leginkább egy nyolckarú Síva-szobor lenne alkalmas, aki egy személyben játszik négy hangszeren. Beszédes motívumformálásuk, zenei lélegzésük mintha egyetlen idegrendszer parancsainak engedelmeskedne, az első hegedűs „kadenciái”, az e-moll kvartett első két tételének kiemelkedő cselló- és brácsa-pillanatai pedig bőségesen kárpótolnak azért a pár ütemért, ahol a lendület kissé megbillenti a tempó-egyensúlyt vagy az intonációt. Értelem és érzelem arányát inkább a D-dúr vonósnégyesben érzem jónak: minden frázisnak átgondolt célpontja van, s a gondos artikulációhoz sikerült megtalálni azt a hangot, mely épp csak annyira vibrált, hogy ne veszítsen légiességéből és kontúrhúzó pontosságából.

Fel hát mindenek, kik a műfajjal való ismerkedést szelídebb vizeken ringatózva óhajtják kezdeni, s azok is, kik valamilyen kímélő, de tartalmas zenét keresnek a piknikkosárba süllyesztett discman és könnyű fehérbor mellé.

(Felix Mendelssohn-Bartholdy: String Quartet No. 3 in D, op. 44 No.1; String Quartet No. 4 in E minor, op. 44 No.2; km.: Cherubini-Quartett - Christoph Poppen, Harald Schoneweg, Hariolf Schlichtig, Manuel Fischer-Dieskau - EMI Classics 7 24358 58032 7)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.