Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

2021.10.18. 10:25
Ajánlom
Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

A száz éve született hegedűművész-tanár Varga Tibor emléke előtt tiszteleg következő koncertjével a Pannon Filharmonikusok. Varga Gilbert vezető karmester édesapja emlékére egy különleges koncertet szervezett: felkutatta a világ csodagyerek-hegedűművészeit. A koncerten négy ifjú zenész lép a közönség elé.

Edna Unseld svájci, Anne-Sophie Mutter hegedűművész gyermekhegedűjén játszik, sokat duózik a barátnőjével, kedvenc darabjaik a Cigánymelódiák és a Scherzo tarantelle. Laurentia Jinan Woo az Egyesült Államokban élő dél-koreai fiatal, korát meghazudtolóan egyszerű és bölcs játékmodor jellemzi, ő is nagy zenekarokkal játszik, már négyévesen felvételt nyert a Hong Kongi Előadóművészeti Akadémia ifjúsági tagozatára.

Mariam Abouzahra Bécsben él, édesanyja magyar, édesapja pedig egyiptomi zeneművész, ő háromévesen kezdett hegedülni, hatévesen lépett először zenekarral színpadra, a Bécsi MGW Zenekar koncertmestere. Seohyun Kim a dél-koreai Szöulban született, és ötévesen kezdett hegedülni, szimfonikus és kamarazenekarok kíséretével nyolcéves kora óta rendszeresen fellép.

Varga Tibor Győrben született 1921-ben, pályája során hegedűművészként, karmesterként és zeneszerzőként is bemutatkozott. A Zeneakadémia különleges tehetségeinek tagozatán Hubay Jenő növendéke volt, illetve párhuzamosan Carl Flesch is tanította. Tanára volt továbbá Kodály Zoltán és Weiner Leó.

13 évesen készült első lemezfelvétele, ami a korban különösen nagy dolognak számított, illetve 14 évesen európai, majd világ körüli turnét szerveztek számára.

1947-ben Londonba emigrált, 1949-ben a németországi Detmoldban kapott állást, ahol 35 évig tanított a zeneakadémián. Itt alapította meg 1954-ben a Tibor Varga Kamaraegyüttest, ezen együttes élén kezdte meg karmesteri működését, és ebben a szakmában az ötvenes évek folyamán hasonló elismertséget szerzett, mint hegedűsként. 1956-tól Svájcban élt, Sionban telepedett le.

1967-től évente rendezték meg a Tibor Varga Nemzetközi Hegedűversenyt, melyen a világ ifjú hegedűs tehetségei kaptak lehetőséget a találkozásra és a bemutatkozásra.

1974-ben egy alapítványt is létrehozott, mely szintén a nevét viseli. Ő mutatta be többek között Schönberg és Berg hegedűversenyeit, több mint 30 ősbemutató kötődik a nevéhez.

Talán egy éve született meg a gondolat, hogy apám munkásságáról méltón megemlékezzünk. Most lenne 100 éves… Eleinte nem tudtam, miből induljak ki. Nagyon-nagyon érdekes személyiség volt, nem könnyű ember. De mi volt a leginkább jellemző rá, mi volt életének vezérfonala? Mindig a jövőre gondolt, munkásságával azt építette.

Olyan ember volt, aki halála napján is fát ültet, hogy a jövőt éltesse. Ő lenne az első, aki azt mondaná, hogy ebben az ünneplésben nem én vagyok fontos! Mi a fontos? A jövő generáció, a mai fiatal muzsikusok, akik magukban hordozzák az ígéretes zenei jövőt

– emlékezett édesapjára Varga Gilbert.

Október 18-án a Zeneakadémia Nagytermében 19.30 órakor kezdődik Varga Tibor 100 címmel az emlékhangverseny, amelynek gazdag műsora a művészpalánták komoly repertoárjából állt össze, és amelynek Bősze Ádám a házigazdája.

Mozart, Zimbalist Koncertfantáziája Rimszkij-Korszakov témáira, Manuel de Falla, Beethoven, Saint-Saëns, Fritz Kreisler művei csendülnek fel az est folyamán, vezényel Varga Gilbert, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere.

Varga Tibor-emlékkoncert
Pannon Filharmonikusok

Helyszín: Zeneakadémia
Időpont: október 18. 19:30

Fejléckép: Varga Tibor (fotó: Pannon Filharmonikusok)

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Budapesten rendezik meg a Simándy Énekversenyt

Szegedről az Eiffel Műhelyházba költözik a nagy hagyományú Simándy József Énekverseny. A huszonötödik jubileumát ünneplő megmérettetésen június 3. és 8 között mérkőzhetnek meg a fiatal énekesek.
Klasszikus lapszemle

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Klasszikus gyász

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.