Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

2021.10.18. 10:25
Ajánlom
Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

A száz éve született hegedűművész-tanár Varga Tibor emléke előtt tiszteleg következő koncertjével a Pannon Filharmonikusok. Varga Gilbert vezető karmester édesapja emlékére egy különleges koncertet szervezett: felkutatta a világ csodagyerek-hegedűművészeit. A koncerten négy ifjú zenész lép a közönség elé.

Edna Unseld svájci, Anne-Sophie Mutter hegedűművész gyermekhegedűjén játszik, sokat duózik a barátnőjével, kedvenc darabjaik a Cigánymelódiák és a Scherzo tarantelle. Laurentia Jinan Woo az Egyesült Államokban élő dél-koreai fiatal, korát meghazudtolóan egyszerű és bölcs játékmodor jellemzi, ő is nagy zenekarokkal játszik, már négyévesen felvételt nyert a Hong Kongi Előadóművészeti Akadémia ifjúsági tagozatára.

Mariam Abouzahra Bécsben él, édesanyja magyar, édesapja pedig egyiptomi zeneművész, ő háromévesen kezdett hegedülni, hatévesen lépett először zenekarral színpadra, a Bécsi MGW Zenekar koncertmestere. Seohyun Kim a dél-koreai Szöulban született, és ötévesen kezdett hegedülni, szimfonikus és kamarazenekarok kíséretével nyolcéves kora óta rendszeresen fellép.

Varga Tibor Győrben született 1921-ben, pályája során hegedűművészként, karmesterként és zeneszerzőként is bemutatkozott. A Zeneakadémia különleges tehetségeinek tagozatán Hubay Jenő növendéke volt, illetve párhuzamosan Carl Flesch is tanította. Tanára volt továbbá Kodály Zoltán és Weiner Leó.

13 évesen készült első lemezfelvétele, ami a korban különösen nagy dolognak számított, illetve 14 évesen európai, majd világ körüli turnét szerveztek számára.

1947-ben Londonba emigrált, 1949-ben a németországi Detmoldban kapott állást, ahol 35 évig tanított a zeneakadémián. Itt alapította meg 1954-ben a Tibor Varga Kamaraegyüttest, ezen együttes élén kezdte meg karmesteri működését, és ebben a szakmában az ötvenes évek folyamán hasonló elismertséget szerzett, mint hegedűsként. 1956-tól Svájcban élt, Sionban telepedett le.

1967-től évente rendezték meg a Tibor Varga Nemzetközi Hegedűversenyt, melyen a világ ifjú hegedűs tehetségei kaptak lehetőséget a találkozásra és a bemutatkozásra.

1974-ben egy alapítványt is létrehozott, mely szintén a nevét viseli. Ő mutatta be többek között Schönberg és Berg hegedűversenyeit, több mint 30 ősbemutató kötődik a nevéhez.

Talán egy éve született meg a gondolat, hogy apám munkásságáról méltón megemlékezzünk. Most lenne 100 éves… Eleinte nem tudtam, miből induljak ki. Nagyon-nagyon érdekes személyiség volt, nem könnyű ember. De mi volt a leginkább jellemző rá, mi volt életének vezérfonala? Mindig a jövőre gondolt, munkásságával azt építette.

Olyan ember volt, aki halála napján is fát ültet, hogy a jövőt éltesse. Ő lenne az első, aki azt mondaná, hogy ebben az ünneplésben nem én vagyok fontos! Mi a fontos? A jövő generáció, a mai fiatal muzsikusok, akik magukban hordozzák az ígéretes zenei jövőt

– emlékezett édesapjára Varga Gilbert.

Október 18-án a Zeneakadémia Nagytermében 19.30 órakor kezdődik Varga Tibor 100 címmel az emlékhangverseny, amelynek gazdag műsora a művészpalánták komoly repertoárjából állt össze, és amelynek Bősze Ádám a házigazdája.

Mozart, Zimbalist Koncertfantáziája Rimszkij-Korszakov témáira, Manuel de Falla, Beethoven, Saint-Saëns, Fritz Kreisler művei csendülnek fel az est folyamán, vezényel Varga Gilbert, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere.

Varga Tibor-emlékkoncert
Pannon Filharmonikusok

Helyszín: Zeneakadémia
Időpont: október 18. 19:30

Fejléckép: Varga Tibor (fotó: Pannon Filharmonikusok)

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Kapcsolódó

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.
Klasszikus interjú

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.