Klasszikus

Egy magyar népdalénekes Párizsban

2006.02.07. 00:00
Ajánlom
A negyedik franciaországi albumán dolgozó Várkonyi Zsuzsanna a legismertebb magyar népdalénekes Párizsban.

A budapesti Arvisura Színházból indult el Olaszországba egy mozgásszínházba szerencsét próbálni a szőke, magas, vékony lány, aki saját jellemzése szerint elsősorban világcsavargó. Olaszországi színházi tanulmányai alatt hétvégéken az utcán énekelt. Afrikában dokumentumfilmet készített a menekültekről Hubert Sauperrel, Új-Zélandban színházban játszott, és 1997-ben az év legjobb színésznőjének jelölték, majd egy három hónapos színészi kurzust követően végül Párizsban kötött ki, ahol ma már kislányát neveli francia zenész férjével.

Az eredetileg színésznő Várkonyi Zsuzsanna a Velencei Filmfesztiválon a tavaly a legjobb rendezőnek járó Ezüstmedvét elnyert Philippe Garel Sauvage Innocence (Vad ártatlanság) című filmjében 2001-ben egy emigráns lány főszerepét alakította. Önmagát keresve a szívéhez közel álló magyar és jiddis dalokat szinte természetesen kezdte énekelni, majd Párizsban felkérést kapott egy cigánylemezre, amelyhez erdélyi gyűjtésekből állította össze a válogatást.

Elmondása szerint eleinte elsősorban emberileg volt nehéz barátok nélkül a francia élet, ahol egyszerre folytatta a színjátszást egy normandiai társulatban és egyre komolyabban az éneklést. Eddig három lemeze jelent meg, elsősorban művészkávéházakban koncertezik. Önmagát harmonikán kísérve adja elő a magyar, cigány és jiddis népdalokat a telt házas előadásokkal, a közönség ünneplése közepette.

Mióta kislánya megszületett, az energikus lány kevesebbet játszik színésznőként, de folyamatosan koncertezik. Újabban a szintén Párizsban élő magyar dzsesszgitáros Palotai Csabával és a francia Frédéric Norel hegedűssel és Bruno Arnal nagybőgőssel lép fel. Sajátosan hangszerelt változatban adják elő a közép-európai népzenét és saját szerzeményeket.

A József Attila magyarul felcsendülő, megzenésített verseit is tartalmazó műsorban elhangzó dallamok a közreműködő Palotai Csaba megfogalmazása szerint egyszerűen "Várkonyi Zsuzsanna-sanzonok", amelyekről a Le Monde című tekintélyes napilap ezt írta: "Várkonyi Zsuzsanna tiszta hangja azonnal idevarázsolja a cigányok és rabbik Közép-Európáját. A dalok, amelyeket a bájos magyar lány édesanyjától és vándorzenészektől tanult, Zsuzsanna felkavaró hangjának köszönhetően ismerősnek hangzanak nekünk is, anélkül, hogy értenénk jiddisül vagy magyarul".

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.